Venous lake op lip: rood-paarse, zwarte bloedblaar op lip

Venous lake op lip: rood-paarse, zwarte bloedblaar op lip Een venous lake ziet eruit als een rood-paars tot zwart bultje, die wordt veroorzaakt door een verwijd bloedvaatje. Een venous lake doet zich voor in het gezicht en dan meestal op de onderlip. Het is een geheel goedaardige en onschuldige afwijking. Behandeling wordt meestal uitgevoerd om cosmetische redenen of om terugkerend bloeden te verminderen. De behandeling kan bestaan uit cryochirurgie, elektrochirurgie, sclerotherapie en excisie.

Wat is een venous lake?

Een venous lake manifesteert zich als een rood-paarse tot zwarte papule of bultje, die wordt veroorzaakt door een verwijd bloedvaatje. Typisch aan een venous lake is dat het bloed weggeduwd kan worden. Een venous lake doet zich voor in het gelaat en dan meestal op de onderlip. Het is een goedaardige en onschuldige afwijking.

Vóórkomen

Een venous lake komt vrij vaak voor, maar de exacte incidentie is onbekend. Ze komen vooral voor bij mensen van 50 jaar of ouder. Bij mannen komt het vaker voor dan bij vrouwen.

Symptomen: rood-paarse, zwarte bloedblaar op lip

Verschijnselen

Het gaat meestal om een zachte, samendrukbare, rood-paarse tot zwarte, enigszins verhoogde laesie, tot 1 cm in doorsnee. Een venous lake is gewoonlijk scherp begrensd, met een glad oppervlak. De afwijkingen komen vaak voor op aan de zon blootgestelde gezichtshuid, zoals de lippen of de randen van de oren, en de hals. Meestal gaat het om één plek, maar soms komen er meerdere plekken voor.

Vaak zonder verdere klachten

Deze afwijkingen zijn meestal asymptomatisch, maar klachten als pijn en overmatig bloeden kunnen optreden als een laesie is getraumatiseerd, bijvoorbeeld wanneer deze wordt doorgebeten. Afgezien daarvan, geven ze geen problemen.

Oorzaak van een venous lake

Een venous lake kan vergeleken worden met een soort bloedblaar. Het is in feite een holte gevuld met bloed, die ontstaat als gevolg van verwijding van bloedvaatjes. Een venous lake ontstaat meestal spontaan op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld. langdurige blootstelling aan zon verzwakt het bindweefsel. Aldus hebben mensen met een uitgebreide voorgeschiedenis van blootstelling aan de zon, een verhoogd risico op het ontwikkelen van een venous lake.

Onderzoek en diagnose

Dermatoscoop en biopsie

Nauwkeurige onderzoek gaat vooraf aan de diagnose. Een huisarts kan huidaandoeningen goed bestuderen met behulp van een dermatoscoop, dat is een handzaam microscoopje. Voor een venous lake is het kenmerkend dat het bloed uit het vaatje weggeduwd kan worden. Zo nodig wordt een biopsie gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

Nodulair basaalcelcarcinoom: een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, soms met bloedvaatjes / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Nodulair basaalcelcarcinoom: een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, soms met bloedvaatjes / Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Differentiaaldiagnose

Vergelijkbare ziektebeelden zijn:

Behandeling van een venous lake

Behandeling wordt meestal uitgevoerd om cosmetische redenen of om terugkerend bloeden te verminderen. Een venous laker kan op de volgend emanieren behandeld worden:

Cryochirurgie (bevriezing)

Cryochirurgie (bevriezing) werkt door het venous lake te bevriezen, wat leidt tot het afsterven van het weefsel en uiteindelijk het verdwijnen van de laesie. Dit is een snelle en relatief pijnloze ingreep, waarbij het getroffen gebied snel herstelt.

Elektrochirurgie

Elektrochirurgie maakt gebruik van een elektrisch verwarmd mesje, bolletje of draadlusje om het venous lake te verwijderen. Terwijl er gesneden wordt, worden de bloedvaatjes meteen dichtgebrand, wat bloeden voorkomt en een nette genezing bevordert.

Sclerotherapie

Sclerotherapie is een andere optie, waarbij een fijne naald een speciale vloeistof in de ader spuit. Deze vloeistof beschadigt de binnenwand van het bloedvaatje, waardoor het dichtgroeit en verdwijnt. Dit is een effectieve methode, vooral voor kleinere venous lakes.

Laserbehandeling

Laserbehandeling werkt door het venous lake te laten krimpen en uiteindelijk verdwijnen. Het is een relatief snelle en niet-invasieve procedure die minimale pijn veroorzaakt. Tijdens de behandeling voel je mogelijk een lichte warmte of tinteling, maar dit is over het algemeen goed te verdragen. Omdat de laser direct het bloedvaatje aanpakt, is het risico op bloeden minimaal en is de hersteltijd kort.

Excisie

Excisie is een directe chirurgische aanpak waarbij het venous lake volledig wordt weggesneden. Dit kan een ideale optie zijn als het venous lake groter is of op een vervelende plek zit. Na de excisie geneest de lip meestal snel en blijft er een minimale littekenvorming over.

Prognose

De prognose voor een venous lake is over het algemeen uitstekend. Het is een goedaardige aandoening die geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Hoewel het cosmetisch storend kan zijn, is het volledig ongevaarlijk. Vaak kiezen mensen ervoor om het te laten behandelen om esthetische redenen, vooral als het op een zichtbare plek zoals de lip zit.

Behandelopties zoals lasertherapie, elektrocoagulatie of cryotherapie kunnen het venous lake effectief verwijderen met minimale bijwerkingen. De herstelperiode is kort, en er is weinig risico op terugkeer na behandeling.

Complicaties

Complicaties van een venous lake

Een venous lake is in wezen een klein bloedreservoir vlak onder de huid. Het is meestal niet pijnlijk, maar kan cosmetisch storend zijn. Denk aan die momenten wanneer je in de spiegel kijkt en je aandacht steeds weer naar dat donkere plekje op je lip wordt getrokken. Daarnaast kan een venous lake ook gaan bloeden, vooral als het per ongeluk wordt gestoten of gekrabd, wat behoorlijk ongemakkelijk is, zeker als het vaker voorkomt.

In sommige gevallen kan een venous lake groter worden of zich uitbreiden, waardoor het nog meer opvalt en moeilijker te behandelen is. Hoe langer je ermee rondloopt, des te meer je je eraan kunt gaan ergeren—het is alsof er een klein, maar irritant probleempje op je lip zit dat je zelfvertrouwen telkens een duwtje in de verkeerde richting geeft.

Complicaties van de behandeling

Nu naar de behandeling zelf—het idee om van een venous lake af te komen klinkt natuurlijk geweldig, maar elke aanpak heeft zijn eigen mogelijke haken en ogen. Kies je voor lasertherapie, dan kan er lichte roodheid en zwelling optreden na de behandeling, een beetje alsof je huid even niet weet wat er net is gebeurd. Soms kan er ook wat pigmentverandering optreden, waardoor de behandelde plek lichter of donkerder wordt dan de omliggende huid.

Bij cryochirurgie kan je lip tijdelijk wat gevoelloos aanvoelen, en in sommige gevallen ontstaat er een klein litteken. Hetzelfde geldt voor elektrochirurgie, waarbij de huid wat korstvorming kan vertonen tijdens het genezingsproces. Sclerotherapie kan leiden tot tijdelijke verkleuring of lichte zwelling, en er bestaat een kans dat de ader niet volledig verdwijnt, wat een herbehandeling nodig maakt.

Excisie is de meest invasieve optie, waarbij de venous lake volledig wordt weggesneden. Dit is effectief, maar kan een litteken achterlaten. De lip, door de beweging en elasticiteit, heeft soms wat langer nodig om volledig te genezen.

Preventie

Preventie van een venous lake begint eigenlijk bij het verzorgen van je huid alsof het een waardevol sieraad is—met zorg, liefde en vooral bescherming. Een venous lake wordt vaak geassocieerd met veroudering en zonneschade, maar er zijn een paar slimme stappen die je kunt nemen om je lippen mooi en gezond te houden, alsof je elke dag een onzichtbare beschermende laag aanbrengt.

Zonnige voorzorgsmaatregelen

Zie de zon als die ene vriend die je leuk vindt, maar waarvan je weet dat je er niet te veel tijd mee moet doorbrengen. De zon is geweldig, maar te veel blootstelling kan de huid beschadigen en de kans op een venous lake vergroten. Dus wanneer je de deur uitgaat, denk dan aan je lippen zoals je denkt aan de rest van je huid—bescherm ze met een lippenbalsem met SPF. Net zoals je je gezicht insmeert met zonnebrandcrème, verdienen je lippen ook die extra zorg.

Hydratatie is key

Denk aan je lippen als een mooie, delicate bloem die elke dag wat water nodig heeft om fris en gezond te blijven. Door gehydrateerd te blijven, van binnenuit door genoeg water te drinken, en van buitenaf door regelmatig een voedende lippenbalsem te gebruiken, houd je je lippen soepel en elastisch. Droge, gebarsten lippen zijn vatbaarder voor beschadiging, en door ze goed gehydrateerd te houden, geef je ze de beste kans om problemen zoals een venous lake te voorkomen.

Zachtjes behandelen

Je lippen zijn gevoelig en verdienen een zachte aanraking. Probeer harde wrijving of agressieve lippenstifttechnieken te vermijden. Denk aan je lippen alsof ze een zijdeachtige stof zijn—je behandelt ze met zachtheid, zodat ze hun natuurlijke schoonheid behouden. Gebruik milde producten, vermijd overmatig schrobben, en wees voorzichtig bij het aanbrengen van lippenstift of lippenbalsem.

Regelmatige controle

Net zoals je een juweel regelmatig oppoetst om het glanzend te houden, is het een goed idee om je lippen regelmatig te controleren op veranderingen. Een snelle blik in de spiegel kan ervoor zorgen dat je eventuele veranderingen of kleine afwijkingen, zoals een venous lake, vroeg opmerkt. Hoe eerder je iets opmerkt, hoe sneller je kunt handelen, en hoe beter je de schoonheid van je lippen kunt behouden.

Blijf alert op de signalen

Wees je bewust van de signalen die je lippen je geven. Wanneer je merkt dat er een klein, donker plekje ontstaat, neem dan contact op met een huidprofessional. Zie het als het vroegtijdig aanpakken van een klein vlekje op een prachtig schilderij—een beetje aandacht op het juiste moment kan veel gedoe in de toekomst besparen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Bloedblaar: een blaasjeBloedblaar: een blaasjeEen bloedblaar kan soms erg pijnlijk zijn. Wanneer de bloedblaar op een plek zit die veel gebruikt wordt, zoals de voet…
Wat is een bloedblaar en hoe te behandelen?Een bloedblaar kan er heftig uitzien maar dat is vaak niet het geval, het namelijk een plekje dat ontstaan is door wrijv…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…

Onverklaarbare maagklachten door overgevoelige maagOnverklaarbare maagklachten door overgevoelige maagRuim een kwart van de mensen heeft regelmatig last van zijn maag. Pijn, misselijkheid, brandend maagzuur en oprispingen…
Een schildklieronderzoek, therapie en diagnose: hoe gaat datEen schildklieronderzoek, therapie en diagnose: hoe gaat datEen schilklieronderzoek. Wat is het? Hoe gaat het? Doet het pijn? We weten vaak niet wat een onderzoek precies inhoud. V…
Bronnen en referenties
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 31-8-2024)
  • Afbeelding bron 1: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 31-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.