Hoe kun je het beste een blaar behandelen?

Hoe kun je het beste een blaar behandelen? Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen draagt of wanneer je een stuk bent gaan wandelen. Maar je kunt ook blaren op je handen krijgen als je bijvoorbeeld fanatiek tennist. Blaren zijn in principe niet ernstig, maar kunnen wel pijnlijk zijn! Je huid heeft vooral rust nodig om te herstellen, maar er zijn wel een aantal manieren waarop je blaren kunt behandelen. Wat is een blaar precies en hoe kun je blaren behandelen?

Wat is een blaar?

Een blaar is een beschadiging aan de huid. Door verschillende oorzaken komt er vocht tussen de bovenste huidlaag (opperhuid) en de lederhuid. Hierdoor ontstaat er een soort witte blaas gevuld met vocht. Er zijn verschillende soorten blaren die kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Om te weten hoe je een blaar moet behandelen, is het belangrijk om te weten wat voor blaar je precies hebt.

De gewone blaar

De gewone blaar ontstaat door teveel wrijving. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij wandelaars of skaters. Ook kun je blaren krijgen als je nieuwe schoenen draagt. De meeste mensen krijgen blaren op hun voeten, maar op je handen is ook mogelijk.

Brandblaar

Een brandblaar ontstaat wanneer je huid in aanraking komt met iets heets. Denk hierbij aan een hete pan of kokend heet water. Ook extreme koude temperaturen kunnen brandblaren veroorzaken zoals de CO2 in veel blussers. Deze blaar is te herkennen aan het vliesje dat vrijwel direct op de beschadigde plek ontstaat. De opperhuid is zich aan het losmaken van de onderhuid en daardoor ontstaan blaasjes op de huid.

Bloedblaar

Een bloedblaar kan ontstaan als je huid als het ware klem heeft gezeten. Hierdoor ontstaat een pijnlijke met bloed gevulde bult. Een gewone blaar en een brandblaar zijn wit, terwijl een bloedblaar rood of blauw van binnen is. Ondanks dat deze blaren er heftig uitzien, verdwijnen ze meestal vanzelf weer.

Hoe kun je blaren behandelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je blaren kunt behandelen. Je huid heeft vooral rust nodig om te herstellen. De makkelijkste manier om een blaar te behandelen is door deze af te plakken met een blarenpleister. De blarenpleister zorgt ervoor dat het vocht uit de blaar wordt opgenomen en dat de druk wordt verlicht. Ook is de blarenpleister gelijk extra bescherming voor je blaar. Je kunt je blaren ook zelf behandelen. Wanneer je echt veel last hebt van je blaren, dan kun je overwegen om ze door te prikken. Doe dit wel altijd op een veilige manier om infecties te voorkomen.

 • Ontsmet je blaar en de huid er omheen
 • Prik in de blaar met een schone naald
 • Druk het vocht eruit met bijvoorbeeld een kompres
 • Ontsmet de blaar en de huid er omheen nogmaals
 • Dek de blaar af met bijvoorbeeld een verband of een pleister

Behandeling van een brandblaar en bloedblaar

 • Een brandblaar mag je nooit doorprikken. Wanneer je een brandblaar hebt, dan moet je je huid tenminste tien minuten onder de koude kraan houden. Dek je huid daarna af met een gaasje zodat je huid kan herstellen.
 • Ook een bloedblaar mag je niet doorprikken. Hiermee vergroot je namelijk de kans op infecties. Een bloedblaar moet vanzelf uit de huid groeien. Wanneer je veel last hebt van een bloedblaar, dan kun je hem afplakken met een pleister.

Conclusie

Blaren kunnen erg pijnlijk aanvoelen. Voorkomen is beter dan genezen dus houd je huid goed in de gaten als je bijvoorbeeld nieuwe schoenen draagt of een stuk gaat lopen. Wanneer je toch een blaar hebt, kun je deze het beste behandelen met een speciale blarenpleister. Een gesloten blaar waarvan je veel last hebt kun je doorprikken, maar doe dit wel met steriele spullen. Brandblaren en bloedblaren hebben een andere behandeling nodig. Deze mogen bijvoorbeeld nooit doorgeprikt worden!
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Blaar: oorzaak en doorprikkenBlaar: oorzaak en doorprikkenEen blaar is een huidafwijking waarbij helder vocht zich onder een dun laagje huid bevindt. Blaren komen vaak voor bij s…
Wat is een bloedblaar en hoe te behandelen?Een bloedblaar kan er heftig uitzien maar dat is vaak niet het geval, het namelijk een plekje dat ontstaan is door wrijv…

Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Hoe verwijder je een gerstekorrel van je huid?Veel mensen hebben in meer of mindere mate wel eens last van gerstekorrels. Gerstekorrels zijn witte, harde bolletjes in…
Ochronose, ophoping van pigmentOchronose, ophoping van pigmentHet komt in Europa (met uitzondering van Slowakije) zelden voor: ochronose. Bij slechts 1 op de 250.000 mensen wordt dez…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andreas160578, Pixabay
 • http://www.alhydran.nl/hoe-behandel-je-een-brandblaar/
 • http://nl.wikihow.com/Bloedblaren-behandelen
 • http://www.betadine.nl/blaren
Ladycurious (79 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.