Mijn kind vertoont vreemd gedrag, is er iets aan de hand?

Mijn kind vertoont vreemd gedrag, is er iets aan de hand? Het hebben van een kind is leuk, omdat je jezelf er als ouder zo in herkent! Er kunnen in het leven van het kind dingen voorvallen, waardoor het zich compleet of juist averechts gaat gedragen. Denk aan agressief gedrag jegens zichzelf, de ouders of anderen, teruggetrokkenheid, opgekropte kwaadheid of schaamte. Waarom reageert je kind anders dan normaal en wat kun je doen bij vreemd gedrag van jouw kind?

Vreemd gedrag kind


Schaamte voor de ouders

Niet iedere familie is hetzelfde en dus kunnen de banden zich ook verschillend ontwikkelen. De familie kan elkaar goed begrijpen tot dagelijks ruziënd over straat gaan. Daarnaast kunnen er bij het kind gedragsafwijkingen ontstaan gerelateerd aan die band, maar ook door veranderingen binnen het gezin zoals:

Schaamte om te weinig geld

De financiën zijn niet op orde waardoor het gezin op vele aspecten stevig moet bezuinigen. Ook een verkoop van de woning valt daarbij binnen de mogelijkheden waardoor het kind ten opzichte van andere kinderen zich schaamt voor die omstandigheid. De mogelijkheden zijn minder waardoor het kind buiten de vriendenkring valt.

Zieke ouder of overlijden

Een veel voorkomend verschijnsel is dat het kind zich schaamt voor de ouder als er sprake is van ziekte, waarbij de ouder slecht te been is. Dit geldt zondermeer als het kind met die ouder buiten op stap is. Daarnaast kan het zijn dat iemand komt te overlijden, waardoor het kind in zichzelf terugtrekt.

Gepest worden

Kinderen gaan naar school en komen dus andere kinderen tegen. Veelal worden er groepjes gevormd waarbinnen het kind zich het meest op zijn gemak voelt. Echter soms valt een kind door omstandigheden buiten de boot en wordt door de anderen continu gepest. Het gevoel dat het kind er niet bijhoort neemt sterk toe waardoor het kind zich steeds verder gaat afzonderen. Dit merk je als ouder doordat het kind juist stil wordt of juist af en toe agressief uit de hoek kan komen.

Versneld opgroeien

Een sterke aanwijzing dat er iets aparts aan de hand moet zijn alsof het lijkt dat het kind niet meer kinds uit de ogen kijkt. Dit wordt ook wel het versnelde opgroeien genoemd. Vaak is dat herkenbaar bij kinderen die reeds op jonge leeftijd een ziekte krijgen waartoe zij langdurig in het ziekenhuis moeten worden behandeld. Het kind reageert meer zakelijk en is minder speels omdat het bewust is geworden van zijn eigen vergankelijkheid. Dit kan ook voorvallen als het kind iets overkomt of is overkomen zonder dat de ouder het weet.

Iets verzwijgen

Een stil kind mogelijk met angstige ogen kan iets overkomen zijn wat aan anderen niet mag worden verteld. Het kan namelijk zijn dat het kind door een groep kinderen, een ouder of andere personen een zwijgverbod is opgelegd. Het kind trekt zich compleet in zichzelf terug waardoor het gaat vervreemden van de omgeving of ouders en gaat het kind vreemd gedrag vertonen. Daarnaast zal er een kort lontje zijn, waardoor het kind snel agressief of kwaad wordt.

Mishandeling

Het kan voorkomen dat een van de ouders een aandoening heeft waardoor het kind wordt mishandeld. Denk bijvoorbeeld aan het Münchhausen by proxy syndroom, waarbij de moeder het kind mishandeld om zo zelf onder de aandacht te komen. Daarnaast kan het zijn dat het kind doelbewust door een ouder wordt geslagen, waardoor blauwe plekken of bloeduitstortingen voorkomen. Het kan zijn dat het kind de gedragingen van de ene ouder niet vertelt aan de andere ouder. Het is dus van belang dat je als ouder oplettend blijft indien er vreemde blauwe plekken op de huid voorkomen.

Vreemd gedrag kind bij misbruik

De meest ernstige situatie is zondermeer als het kind wordt misbruik door een ouder persoon. Het kind komt met veel mensen in aanraking en zonder dat we er erg in hebben kan er iets gebeuren. Waar het kind ook maar komt kan er een contact ontstaan dat niet goed is. Symptomen kunnen daarbij zijn dat het kind niet wil slapen of slecht slaapt danwel s nachts extreem huilt. Hierbij kan het ook kenmerkend zijn dat het kind niet meer die stralende speelse kinderogen heeft echter oplettende ogen. Gedraagt je kind op een niet kindse manier dan moet er iets aan de hand zijn. Bij twijfel moet je het kind altijd laten onderzoeken zodat snel ingegrepen kan worden.

Praat met je kind

In alle voorgaande gevallen is het noodzaak dat de ouder praat met het kind. Er wordt namelijk vaak verkeerd of onjuist gereageerd op een kind indien het kind onbegrepen blijft. Stel vragen op een niet dwingende manier om zo het verhaal los te krijgen. Wil het kind niet praten, geef het kind dan de tijd. Geef echter aan dat het kind altijd met vragen, opmerkingen en problemen bij jou terecht kan. Anderzijds kan eveneens een bekende van het kind als contact fungeren omdat het kind mogelijk bij die kennis of opa en oma beter kan praten. Praat ook met je kind als je merkt dat er vreemd gedrag van toepassing is. Mocht er aanleiding zijn dat er professionele hulp of begeleiding moet worden ingeschakeld aarzel dan niet. Er moet de gelegenheid zijn dat het kind alle ruimte krijgt om emoties te tonen en te verwerken. De problemen en veroorzakers van het gewijzigde gedrag moeten namelijk per ommegaande worden aangepakt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agressief gedrag tegenover je kindAgressief gedrag tegenover je kindAgressie bij ouders: veel ouders voelen zichzelf wel eens machteloos. Soms drijft hun kind, van peuter tot puber, hen to…
Gedragsproblemen bij kinderen, de omgeving begrijpt ze nietGedragsproblemen bij kinderen, de omgeving begrijpt ze nietGedragsproblemen bij kinderen komen veel voor. Gedragsproblemen ontstaan door het niet begrijpen van een bepaald gedrag…
Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling: wat is psychische mishandeling?Psychische mishandeling bij kinderen heeft vaak grote gevolgen. Maar wat is psychische behandeling en hoe ziet psychisch…
Oorzaken van geweldsdelicten bij jongerenGeweld en agressie onder jongeren is tegenwoordig een veelvoorkomend fenomeen. Steeds vaker is in het nieuws dat jongere…

Spirituele kinderenSpirituele kinderenVeel kinderen zien dingen die voor volwassenen onzichtbaar zijn. Ze ervaren het als heel gewoon, maar lopen vast in het…
Kind wil niet slapen  Wat kan je doen om je kind te helpen?Kind wil niet slapen Wat kan je doen om je kind te helpen?Iedereen heeft slaap nodig. Het is een behoefte die je niet kunt tegenhouden of beïnvloeden. Hoeveel slaap een mens nodi…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Münchhausen_by_proxy
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.