Syndroom van Asperger: apathisch gedrag mindere communicatie

Syndroom van Asperger: apathisch gedrag mindere communicatie Ongeveer een procent van de bevolking heeft in enige mate een autismestoornis, waarvan een groot deel is te wijten aan het syndroom van Asperger. Oftewel een grote groep mensen heeft er beperkt tot veel overlast van, waardoor het sociaal contact minder goed verloopt. Het wordt veroorzaakt door een vertraagde of gebrekkige verwerking van informatie, waardoor autistische problemen worden veroorzaakt. Wat houdt het syndroom in en wat zijn de gevolgen?

Syndroom van Asperger


Invloed ASS op drie gebieden

De aandoening valt onder de noemer ASS oftewel autismespectrumstoornissen. Het zorgt ervoor dat er een stoornis optreedt in de hersenen, waardoor informatie niet op de juiste manier wordt verwerkt. Het uit zich daarbij in drie typerende eigenschappen. Er is sprake van ongeïnteresseerdheid voor de omgeving, waarbij de persoon weinig contact maakt. Denk aan het vermijden van oogcontact en niet willen spreken. Daarbij heeft men beperkte tot geen medeleven voor andere personen. Ook kan men slecht non-verbale communicatie herkennen of interpreteren (verdriet, blijdschap, woede, opwinding). Bovendien kan men compleet opgaan in bepaalde handelingen of acties, waarbij de omgeving wordt vergeten. Herhaling vormt daarbij de standaard, waarbij men in specifieke handelingen goed kan zijn. Dit kan ook leiden tot dwangmatig gedrag.

Onbekende oorzaak

Tot dusver is niet bekend, waardoor het syndroom wordt veroorzaakt. Vermoedelijk gaat het om de werking en samenstelling van de hersenen. Daarnaast kan het mogelijk gaan om verkeerde informatieoverdracht of het niet kunnen doorgeven van noodzakelijke signalen. De persoon kan bijvoorbeeld door een gebrek aan natrium in de hersenzenuwen slecht informatie doorsturen, waardoor feitelijk een hersenblokkade ontstaat. Het is vergelijkbaar met het vastlopen van de harde schijf of dat de gedachten in een vicieuze cirkel terechtkomen. In negentig procent van de gevallen betreft het een erfelijke aandoening, waarbij ook één of beide ouders last van het syndroom heeft.

Mate van voorkomen syndroom van Asperger

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat tot op één procent van de bevolking enige mate van autisme heeft. In tachtig procent van de gevallen gaat het om mannen. Oftewel er zijn ongeveer 130.000 mannen en 30.000 vrouwen in ons land die enige tot ver gevorderde autisme hebben. Let wel het kan dus voorkomen dat men het heeft, echter het niet wordt opgemerkt. De taalontwikkeling van de getroffen persoon kan namelijk goed zijn, waardoor men ook goede contacten kan onderhouden. De persoon kan vaak goed alleen wonen, waarnaast de verdere ontwikkeling vrij normaal is. Men heeft daarnaast een gemiddeld tot hoog IQ.

Herkennen en behandelen

Vaak is het zo dat mensen met het syndroom van Asperger vergelijkbare gedragingen hebben. De diagnose wordt gedaan op basis van hoe men zich gedraagt. Daarnaast kan een hersenscan en bloedtest nodig zijn om de conditie te herkennen. Geregeld wordt op basis van het gedrag de diagnose pas na een lange periode vastgesteld. Hoe snel het wordt herkend, is eveneens afhankelijk van de ernst van de stoornis. Daarbij wordt gelet op mate van communicatie met anderen, repeterend gedrag en interesse voor specifieke dingen of objecten. Omdat de aanleiding van het syndroom onbekend is, valt het niet te genezen. Het syndroom wordt behandeld door met de beperkingen te leren leven. Daarnaast dient de omgeving (privé en eventueel werk) op de beperkingen aangepast te zijn. Denk aan vast werk op vaste tijden op een vaste werkplek.

Herkent u ook ongewoon gedrag bij uw kind, dan is het van belang om de juiste diagnose te verkrijgen. Apathisch gedrag moet worden herkend, zodat de leefomgeving op het syndroom kan worden ingesteld. Daarnaast kan het kind ook goed op de toekomst worden voorbereid, via speciale gedragswetenschappen. Zo kan een normaal sociaal leven worden geleid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diagnose: Syndroom van AspergerDiagnose: Syndroom van AspergerHet syndroom van Asperger is een aangeboren, autistische stoornis. Er zijn veel overeenkomsten met de klassieke vorm van…
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Wat is het syndroom van Asperger?Wat is het syndroom van Asperger?Het syndroom van Asperger is een geboren aandoening die ertoe leidt dat mensen die eraan lijden verschillende problemen…
Aandoening: Het syndroom van AspergerAandoening: Het syndroom van AspergerMensen met het syndroom van Asperger hebben een autistische aandoening. Deze aandoening begint vaak al vanaf de geboorte…

Schimmelnagels; symptomen, oorzaken, behandeling en tipsSchimmelnagels; symptomen, oorzaken, behandeling en tipsSchimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, komen bij heel veel mensen voor en zijn ontsierend en kunnen klachten geven…
Amlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukAmlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukOver het algemeen voel je niet als je bloeddruk te hoog is. Het is geen ziekte, maar vergroot wel de kans op het krijgen…
Bronnen en referenties
  • https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/syndroom-van-asperger
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.