Schimmelnagels; symptomen, oorzaken, behandeling en tips
Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, komen bij heel veel mensen voor en zijn ontsierend en kunnen klachten geven bij het dragen van schoenen. Helemaal te voorkomen is het niet, maar er zijn zeker bepaalde dingen die u ter voorkoming van schimmelnagels zelf kunt doen. De aandoening is erg besmettelijk, zowel voor uzelf als voor anderen en is moeilijk te genezen. In onderstaande artikel leest u tips om schimmelnagels te herkennen, te voorkomen en te behandelen.
Wat is een schimmelnagel (symptomen)
Iedereen heeft talloze schimmels en bacteriën op de huid zitten. Zolang de huid gezond en de weerstand goed is, kan dit totaal geen kwaad en vaak zijn ze zelfs nuttig. Komt de schimmel echter in de (vaak verzwakte of beschadigde) nagel terecht, dan kan daar een infectie optreden. Schimmelnagels komen vaker aan de teennagels voor dan bij de handen. Een schimmelnagel begint vaak met kleine vlekjes op de nagel en/of een lichte verkleuring van de nagelrand. Na verloop van tijd krijgt de gehele nagel een geel/ bruine kleur. De nagel wordt ook dikker, doordat de schimmels die zich onder de nagel bevinden de nagel omhoog duwen. De nagel kan er vervormd uit gaan zien en brokkelig worden. De nagel wordt broos en dun en kan uiteindelijk zelfs loslaten van de teen.
Is een schimmelnagel gevaarlijk?
Een schimmelnagel is zeker niet gevaarlijk. Het is voornamelijk een ontsierende aandoening die soms pijnklachten of irritatie kan geven doordat de omhoog geduwde nagels klem komen te zitten in de schoenen.
Oorzaken
Zoals al eerder vermeld draagt iedereen schimmels bij zich, zonder daar last van te hebben. Soms treden er echter opeens problemen op. Ongeveer één op de vier mensen krijgt ooit te maken met een schimmelnagel. Dit kan te maken hebben met een
verkeerde verzorging van de voeten of met een (tijdelijk)
verminderde weerstand. U loopt extra kans op het krijgen van een schimmelnagel als u;
- Wat ouder begint te worden, nagels worden minder elastisch en kunnen sneller beschadigd raken.
- Bij een verminderde weerstand bijvoorbeeld door het hebben van griep, aids of door het ondergaan van een chemokuur.
- Als u suikerziekte heeft.
- Als de nagels beschadigd zijn.
- Bij een verkeerde voetverzorging.
Tips ter voorkoming van schimmelnagels
Schimmels floreren in warme en vochtige ruimtes. Het is dus van belang om uw voeten en handen zo min mogelijk hieraan bloot te stellen.
Wat u zelf ter voorkoming kunt doen is:
- De voeten en handen na het douchen, zwemmen e.d. goed af te drogen.
- Doe dagelijks schone sokken aan, het liefst gemaakt van katoen of wol.
- Zorg ervoor dat u schoenen draagt die voldoende ruimte geven aan de tenen en zorg ervoor dat de schoenen regelmatig kunnen luchten door regelmatig een ander paar schoenen te dragen.
- Loop in kleedkamers en openbare doucheruimtes op slippers i.p.v. op blote voeten.
- Hebt u last van zweetvoeten, gebruik dan eventueel voetpoeder om transpiratie zoveel mogelijk tegen te gaan.
- Gebruik zo weinig mogelijk zeep voor de voeten en spoel zeep goed af.
Behandeling schimmelnagels
Een schimmelnagel is moeilijk te behandelen en uit zichzelf zal de nagel niet genezen. Er zijn allerlei
zalfjes, sprays en tincturen te krijgen bij apotheek en drogist die kunnen helpen ter voorkoming van verdere besmetting. Ze dringen echter niet diep in de nagel door en zullen de eronder levende schimmels niet bereiken. Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven, die nogal vervelende bijwerkingen kunnen hebben en die bij lang niet iedereen het gewenste resultaat opleveren. Bovendien kan de schimmelnagel weer terugkomen. Of behandeling met medicijnen voor u verstandig is kunt u het best met de huisarts overleggen.Een vrij nieuwe behandelmethode is behandeling met
laserlicht. Dit lijkt redelijke resultaten te geven. De behandeling wordt echter meestal niet vergoed door de zorgverzekering en is vrij prijzig.
Al met al kunt u maar beter proberen schimmelnagels te voorkomen door bovenstaande adviezen toe te passen, als u er eenmaal last van heeft is het moeilijk om er weer vanaf te komen.