Gezondheid: Last van witte vloed?

Gezondheid: Last van witte vloed? Voor sommige is het een taboe en andere praten er normaal over, maar last hebben van witte vloed kan vervelend zijn en als je er niets aan doet kan het ook iets zijn wat slecht voor de gezondheid is. Reden te meer om het te onderzoeken en zonodig actie te ondernemen. Onderstaand wat meer informatie welke je op weg kan helpen.

Wat wil witte vloed zeggen?

Strikt genomen is witte vloed een overvloedige, wittig/gelige afscheiding die uit de vagina komt. Ook wel ‘leukorrhea’ genoemd. Witte vloed zal over het algemeen pas optreden als de productie van oestrogeen (vrouwelijke hormonen) toe gaan nemen. Dit scheelt veel per vrouw maar kan van alles zijn.

Wanneer witte vloed?

Menstruatie

Strikt genomen is het een natuurlijk proces in verband met toename van vrouwelijke hormonen en dat is – als je er veel last van hebt – lastig maar niet gevaarlijk. De afscheiding kan veranderen tijdens de menstruatiecyclus. Het eerste gedeelte van de cyclus is het wat waterig en de tweede helft kan het wat plakkeriger zijn.

Andere oorzaak

De afscheiding kan echter ook veroorzaakt worden door een andere reden dan het natuurlijk proces van de vrouw. In dat geval kan een schimmelinfectie de boosdoener zijn. Meestal gaat een schimmelinfectie ook gepaard met een wat andere structuur afscheiding. Verder kan er een onaangename geur aan te pas komen.

Schimmelinfectie; In de gezonde vagina leven onschadelijk bacteriën en schimmels. Deze regelen de zuurgraad die infecties voorkomen. Om wat voor reden dan ook (een verminderde weerstand is nogal eens de reden) kunnen de bestaande bacteriën en schimmels leiden tot een infectie. Dit heeft dan weer de witte vloed tot gevolg. Dit gaat vaak samen met jeuk en een branderig gevoel. De gist candida albicans is nogal eens de oorzaak.

Infectie vagina/baarmoedermond; Indien de witte vloed een meer groenige afscheiding wordt en ook jeuk oplevert en een onaangename geur heeft, kan dit wijzen op een infectie van de vagina of baarmoedermond. Meestal doet een dergelijke infectie pijn. Een brandring gevoel bij plassen, maar het kan ook tijdens het vrijen pijnlijk zijn.

Bacteriële vaginose; Bacteriële vaginose is een bacteriële infectie van de vagina. Het levert naast een wit/grijze vloed ook jeuk op en je kunt er soms ietwat windering van worden. De afscheiding ruikt zurig, wat zelfs een soort vislucht op kan leveren.

Wat te doen?

Als je een normale witte afscheiding hebt en verder nergens last van, is het zeer waarschijnlijk onderdeel van de vrouwelijke hormonen en staat onder invloed van de menstruatiecyclus. Wel is het verstandig om de vagina met alleen lauwwarm water schoon te houden. Probeer zeepsoorten zoveel mogelijk weg te houden bij de vagina.
Tampons regelmatig vervangen en als het niet noodzakelijk is inlegkruisjes vermijden. Inlegkruisjes kunnen afsluiten en mogelijk verergeren ze het proces.

Als je een combinatie van eerdergenoemde klachten hebt, is het goed de huisarts te raadplegen. Deze kan het met een kuur relatief snel oplossen. Schaamtegevoel is onnodig, het kan iedereen overkomen en de huisarts is wel meer gewend. Er mee rond blijven lopen is onverstandig en kan het proces verergeren.

Tot slot

Gebruik het gezonde verstand en als je het gevoel hebt dat het niet goed is, of je blijft twijfelen, aarzel dan niet en raadpleeg de huisarts.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed is een natuurlijke afscheiding van de vagina. In de volksmond wordt witte vloed wel eens aangeduid als een s…
Witte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingWitte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingDe vagina bevat veel soorten schimmels en bacteriën, die zorgen voor een afscheiding, witte vloed genaamd. Deze afscheid…
Vaginale afscheiding / witte vloed - Natuurlijke behandelingVaginale afscheiding / witte vloed - Natuurlijke behandelingSommige types van vaginale afscheiding of witte vloed zijn het resultaat van natuurlijke lichaamsprocessen, terwijl ande…
Is candida een soa? - Candida albicansIs candida een soa? - Candida albicansCandida is een veel voorkomende aandoening. Veel mensen hebben er last van. Er zijn veel verschillende soorten klachten…

Leer je emoties kennen (EQ)De emoties van jezelf leren kennen, is een pre om vele doelen te verwezenlijken. In de huidige drukke maatschappij heeft…
Haptonomie: leren om contact met je gevoel te makenHaptonomie: leren om contact met je gevoel te makenMet haptonomie kan iemand weer in contact komen met zijn gevoel. Het leert mensen om als het ware weer te voelen. Licham…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.