Leer je emoties kennen (EQ)
De emoties van jezelf leren kennen, is een pre om vele doelen te verwezenlijken. In de huidige drukke maatschappij heeft men vaak simpelweg geen tijd om bij emoties stil te staan. Überhaupt gezond bezig zijn wordt vaak op de laatste plaats gezet. Je emoties vertellen je wat je doen moet om in balans te geraken, en om niet leeg en ongelukkig te zijn.
Inleiding
Zelfkennis is gesegmenteerd in drie groepen
- Emotionele zelfkennis
- Zelfbeoordeling
- Zelfverzekerdheid
Dit zijn de bouwstenen voor een gezonde geest. Je kunt ze als het ware op elkaar stapelen. Je moet je eerst bewust zijn van je emotionele staat om het vervolgens te kunnen beoordelen. Doordat je zelf goed kan benoemen hoe de emoties tot stand kwamen en hoe ze zich ontwikkelden, ben je meer zelfverzekerd en in controle. Dit zal dan een enorme impact hebben op je zelfverzekerdheid.
Emotionele zelfkennis
Een gezond, gelukkig en productief leven lijden zonder je emoties te kunnen benoemen en achterhalen waar ze vandaan komen is onmogelijk. Je zult in een cyclus terechtkomen waarbij het ene negatieve gevoel het andere versterkt. Terwijl we juist moeten zorgen dat de positieve draai krijgt. We willen immers groeien en onszelf ontplooien. Geld, een mooi huis, veel materiaal. Natuurlijk kan dit er zijn. Maar het zal je nooit het werkelijke geluk bieden. Om écht geluk te krijgen, moeten we ons bewustzijn van onze gevoelens. We moeten de boodschap die de emoties ons vertellen, herkennen en accepteren. De huidige maatschappij duwt ons een richting uit, waarbij we onze emoties moeten negeren, in plaats van deze te herkennen en er daadwerkelijk wat mee doen. Mensen gebruiken veel methodes om toch tot het geluk te komen. Een obsessieve drang naar seks, geld, voedsel, roem, macht, roken, trainen, spanning of op zoek gaan naar god. Allemaal uitingen van ongeluk die zich vertaald in obsessief gedrag. We blijven werken bij het werk dat we niet leuk vinden, blijven doorgaan in een relatie die we niet willen of blijven negatief gedrag vertonen. Dit allemaal omdat we niet luisteren naar de emoties die dit alles in een andere taal dan het Nederlands ons proberen te vertellen. Wanneer je over emotionele zelfkennis beschikt ben je in staat om je gevoelens te herkennen, te accepteren en uit te voeren.
Je emoties herkennen is al moeilijk op zich. Er is echter een vierstappenplan voor.
Stel jezelf vragen
De volgende vragen zullen het één en ander verduidelijken;
- Hoe voel ik me?
- Wat voel ik?
- Hoe lang voel ik me zo?
- Waar in mijn lichaam komt dit tot uiting? Ben ik moe? Heb ik klamme handen? Knarsende kaken?
Geef de emoties een label
Op het moment dat je de emoties kunt benoemen moet je ze in het vervolg ook kunnen identificeren. Was er een aanleiding voor? Niet alle emoties zijn negatief, dus label ook de positieve. Enige suggesties zijn bijvoorbeeld vreugde, angst, blij, droevig, boos, opgewekt.
Realiseer
Probeer je emoties te horen, wat zeggen ze je? We hebben allemaal weleens dat je voelt dat je iets niet moet doen. Als kind weet je bijvoorbeeld dat als een oudere man je vraagt om in de auto te stappen en dat hij wel snoepjes voor je heeft dat je daar niet aan moet beginnen. Een gevoel van angst duikt op. Probeer de emotie uit te spreken om zo een helderder beeld voor jezelf te krijgen.
Ga naar de bron
Als je boos bent dan is dat de uiting. Er is een aanleiding voor. En boosheid komt zelden doordat iemand iets tegen je zegt op een manier die je niet aanstaat. Vaak is boosheid een dieper liggend probleem. Boosheid ontstaat uit onmacht, en je hebt jezelf aangeleerd om tijdens onmachtige situaties boos te worden om jezelf zo uit de situatie te redden. Het is training om dit om te zetten. Probeer zodra de emotie opkomt de eerste drie stappen te volgen om vervolgens bij de bron te komen. Waarom ben ik boos?
Zelfbeoordeling
Nu moet je kijken hoe je emoties invloed hebben op je prestaties en je voortgang in je werk, relatie of leven. Vraag aan derden wat zij van je vinden, en hoe ze vinden dat je reageert in bepaalde situaties. Antwoord alleen met instemmende geluiden en laat de ander vrij om te zeggen wat hij/ zij vindt. Probeer van je zwakkere kanten doelstellingen te maken om ze zodoende te verbeteren.
Zelfverzekerdheid
Herkennen en accepteren van gevoelens en de gevolgen ervan is niet altijd gemakkelijk. Maar zij die zelfverzekerd zijn vertrouwen op zichzelf, zijn aanwezig en kunnen inzien dat het benoemen van je zwakke punten een manier is om beter en sterker te worden en niet om over de persoon te oordelen. Ze komen op voor hun belangen, en die van anderen waar zij achterstaan, ook als dat indruist tegen de heersende gedachte. Ook geloven zij dat ze hun leven kunnen sturen. Ze zijn baas over lijf en leden.