Schimmelinfectie vagina: schimmel vagina vrouw behandelen

Schimmelinfectie vagina: schimmel vagina vrouw behandelen Een vaginale schimmelinfectie bij een vrouw gaat vaak vanzelf over. In elke vagina leven bacteriën en schimmels die zorg dragen voor een gezonde vagina. Dit wordt 'vaginale flora' genoemd. Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels verandert of verstoord raakt, dan kunnen bepaalde schimmels de overhand krijgen en gaan overheersen. Er ontstaat in dat geval een schimmelinfectie en het is de schimmel Candida albicans die de meeste vaginale schimmelinfecties veroorzaakt. Dit wordt ook wel een 'Candida-infectie' genoemd.

Vaginale schimmelinfectie / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginale schimmelinfectie / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is géén seksueel overdraagbare aandoening (soa), wat vaak ten onrechte gedacht wordt. Ook vrouwen die (nog) niet seksueel actief zijn, kunnen last krijgen van een vaginale schimmelinfectie. In de vagina zorgen bacteriën en schimmels voor een gezonde vaginale flora. Wanneer het natuurlijke evenwicht in de hoeveelheid bacteriën of schimmels verstoord raakt, kan er overgroei ontstaan van sommige schimmels met als gevolg dat er een vaginale schimmelinfectie ontstaat. Vaak is de gist Candida Albicans, die sowieso al in de vagina leeft, de boosdoener. Men spreekt in dat geval van een 'Candida-infectie'. Schimmelinfecties komen zeer vaak voor. Ongeveer 75 procent van de vrouwen hebben ten minste één keer in hun leven te kampen met een vaginale schimmelinfectie. En bijna de helft van de vrouwen heeft gedurende hun leven twee of meer vaginale schimmelinfecties.

Symptomen schimmelinfectie vagina

Verschijnselen

Niet alle vrouwen hebben (in dezelfde mate) last van al deze symptomen. Het meest voorkomende symptoom van een schimmelinfectie is extreme jeuk in en rond de vagina. Andere symptomen zijn:
 • Branderigheid, roodheid en zwelling van de vagina en de vulva (de schaamlippen)
 • Pijn bij het plassen / branderig gevoel bij het plassen
 • Pijn bij het vrijen / branderig gevoel bij het vrijen
 • Witte, niet sterk ruikende (reukloze), soms brokkelige afscheiding.
 • rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina

Ernst van de klachten

Je hoeft bij een vaginale schimmelinfectie geen last te hebben van alle symptomen. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig.

Oorzaak van een vaginale schimmelinfectie

De precieze oorzaak van een vaginale schimmelinfectie blijft vaak onduidelijk, maar er zijn verschillende factoren die het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina kunnen verstoren:
 • Het lijkt erop dat hormonale veranderingen c.q. hormonale schommelingen het ontstaan van Candida kunnen bevorderen. Er zijn vrouwen die vlak voor ze ongesteld worden of juist na de menstruatie te kampen krijgen met een schimmelinfectie. Andere vrouwen krijgen het tijdens de zwangerschap.
 • Vrouwen met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben naar het zich laat aanzien meer kans op het krijgen van vaginale schimmelinfecties.
 • De vagina reinigen met zeep irriteert het slijmvlies in de vagina en vergroot aldus de kans op schimmelinfecties.
 • Het gebruik van een antibioticum kunnen bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de overhand krijgen en een schimmelinfectie de kop opsteekt.
 • Niet alleen antibiotica, maar ook andere medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de kans op het ontstaan van vaginale schimmelinfecties vergroten.
 • Een verminderde algemene conditie (een verzwakt immuunsysteem), bijvoorbeeld door zorgen, spanning, gebrek aan slaap en ziekte, kan het precaire evenwicht tussen bacteriën en schimmels verstoren.

Wat kan jezelf doen aan een vaginale schimmelinfectie?

Neem de volgende maatregelen in acht als je de kans op (weer) een vaginale schimmelinfectie wilt verkleinen:
 • Was je vagina niet met zeep, want je vagina wassen met zeep verstoort de zuurgraad als gevolg waarvan bacteriën en schimmels vrij spel krijgen zich te vermenigvuldigen. Het is aan te raden om je vagina alleen met lauw water of met een speciale, zeepvrije was-emulsie te reinigen. Bedenk dat de inwendige vagina zichzelf reinigt en niet gewassen hoeft te worden. Wrijven met zeep kan bovendien het vaginale slijmvlies irriteren.
 • Draag bij voorkeur geen strakke, synthetische broeken.
 • Draag katoenen ondergoed en panty's met een katoenen kruis.
 • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze zeer regelmatig.
 • Gebruik geen tampons als je last hebt van een schimmelinfectie..
 • Ga niet vrijen zolang je vagina (nog) droog is, aangezien dit het slijmvlies kan irriteren. Neem de tijd om opgewonden te raken of gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.

Hoe wordt een vaginale schimmelinfectie behandeld?

Antischimmelcrème

Als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie, dan zijn er in de apotheek antischimmelmiddelen zonder recept verkrijgbaar. Vaak wordt een vaginale tablet (clotrimazol) of een vaginale capsule (miconazol) geadviseerd. Worden de klachten na 14 dagen niet minder, of verergeren de klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Huisarts / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Huisarts inschakelen

Wanneer je het afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie hebt gehad of wanneer crèmes en tabletten onvoldoende soelaas bieden, dan is het verstandig met je huisarts te bespreken wat je het beste kunt doen. De huisarts kan andere anti-schimmelmiddelen voorschrijven die mogelijk wel werken. Zo zijn er capsules die je elke vijfde dag na de menstruatie moet gebruiken om te voorkomen dat de schimmel terugkeert. Er bestaat de mogelijkheid dat je drie tot zes maanden lang, één keer per maand een vaginale tablet of capsule gebruikt op de vijfde dag na het begin van de menstruatie. Dit vermindert de kans op schimmelinfecties. De huisarts kan je ook alvast een recept meegeven, zodat je bij een terugkomende schimmelinfectie deze direct de kop in kan drukken.

Behandeling van je partner

Behandeling van je partner is alleen nodig als hij er zelf ook last van heeft. Ongeveer 12 tot 15 procent van de mannen krijgt een jeukende huiduitslag op de penis als ze onbeschermde seks hebben gehad met een vrouw die een vaginale schimmelinfectie heeft. Mannen die niet zijn besneden lopen een verhoogd risico.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Zo kom je van die vaginale schimmel af!Zo kom je van die vaginale schimmel af!De meeste vrouwen krijgen in hun leven weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie. De meeste vrouwen weten dan o…

Pijn in de zij of flank: rechts en links en pijn in de rugPijn in de zij of flank: rechts en links en pijn in de rugWat zijn de mogelijke oorzaken pijn in zij rechts en links? Pijn in zij of flank verwijst naar pijn of ongemak in de zij…
Slaan, schoppen en schreeuwen tijdens de slaap: RBDSlaan, schoppen en schreeuwen tijdens de slaap: RBDParasomnieën zijn ongebruikelijke en vaak niet gewenste verschijnselen die optreden en erger worden in de slaap. Slaapwa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: michaeljung/Shutterstock.com
 • www.apotheek.nl
 • www.thuisarts.nl
 • www.womenshealth.gov
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 23-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.