Schimmelinfectie vagina: schimmel vagina vrouw behandelen

Schimmelinfectie vagina: schimmel vagina vrouw behandelen Een vaginale schimmelinfectie bij een vrouw gaat vaak vanzelf over. In elke vagina leven bacteriën en schimmels die zorg dragen voor een gezonde vagina. Dit wordt 'vaginale flora' genoemd. Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels verandert of verstoord raakt, dan kunnen bepaalde schimmels de overhand krijgen en gaan overheersen. Er ontstaat in dat geval een schimmelinfectie en het is de schimmel Candida albicans die de meeste vaginale schimmelinfecties veroorzaakt. Dit wordt ook wel een 'Candida-infectie' genoemd. Een vaginale schimmelinfectie is tijdelijk en goed te behandelen. Met de juiste aanpak ben je binnen no-time van die vervelende jeuk en irritatie af, en kun je weer genieten van comfort en zorgeloze dagen!

Vaginale schimmelinfectie / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginale schimmelinfectie / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is géén seksueel overdraagbare aandoening (soa), wat vaak ten onrechte gedacht wordt. Ook vrouwen die (nog) niet seksueel actief zijn, kunnen last krijgen van een vaginale schimmelinfectie. In de vagina zorgen bacteriën en schimmels voor een gezonde vaginale flora. Wanneer het natuurlijke evenwicht in de hoeveelheid bacteriën of schimmels verstoord raakt, kan er overgroei ontstaan van sommige schimmels met als gevolg dat er een vaginale schimmelinfectie ontstaat. Vaak is de gist Candida Albicans, die sowieso al in de vagina leeft, de boosdoener. Men spreekt in dat geval van een 'Candida-infectie'. Schimmelinfecties komen zeer vaak voor. Ongeveer 75 procent van de vrouwen hebben ten minste één keer in hun leven te kampen met een vaginale schimmelinfectie. En bijna de helft van de vrouwen heeft gedurende hun leven twee of meer vaginale schimmelinfecties.

Symptomen schimmelinfectie vagina

Verschijnselen

Niet alle vrouwen hebben (in dezelfde mate) last van al deze symptomen. Het meest voorkomende symptoom van een schimmelinfectie is extreme jeuk in en rond de vagina. Andere symptomen zijn:
  • Branderigheid, roodheid en zwelling van de vagina en de vulva (de schaamlippen)
  • Pijn bij het plassen / branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen / branderig gevoel bij het vrijen
  • Witte, niet sterk ruikende (reukloze), soms brokkelige afscheiding.
  • rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina

Ernst van de klachten

Je hoeft bij een vaginale schimmelinfectie geen last te hebben van alle symptomen. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig.

Oorzaak van een vaginale schimmelinfectie

De precieze oorzaak van een vaginale schimmelinfectie blijft vaak onduidelijk, maar er zijn verschillende factoren die het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina kunnen verstoren:
  • Het lijkt erop dat hormonale veranderingen c.q. hormonale schommelingen het ontstaan van Candida kunnen bevorderen. Er zijn vrouwen die vlak voor ze ongesteld worden of juist na de menstruatie te kampen krijgen met een schimmelinfectie. Andere vrouwen krijgen het tijdens de zwangerschap.
  • Vrouwen met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben naar het zich laat aanzien meer kans op het krijgen van vaginale schimmelinfecties.
  • De vagina reinigen met zeep irriteert het slijmvlies in de vagina en vergroot aldus de kans op schimmelinfecties.
  • Het gebruik van een antibioticum kunnen bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de overhand krijgen en een schimmelinfectie de kop opsteekt.
  • Niet alleen antibiotica, maar ook andere medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de kans op het ontstaan van vaginale schimmelinfecties vergroten.
  • Een verminderde algemene conditie (een verzwakt immuunsysteem), bijvoorbeeld door zorgen, spanning, gebrek aan slaap en ziekte, kan het precaire evenwicht tussen bacteriën en schimmels verstoren.

Wat kan jezelf doen aan een vaginale schimmelinfectie?

Neem de volgende maatregelen in acht als je de kans op (weer) een vaginale schimmelinfectie wilt verkleinen:
  • Was je vagina niet met zeep, want je vagina wassen met zeep verstoort de zuurgraad als gevolg waarvan bacteriën en schimmels vrij spel krijgen zich te vermenigvuldigen. Het is aan te raden om je vagina alleen met lauw water of met een speciale, zeepvrije was-emulsie te reinigen. Bedenk dat de inwendige vagina zichzelf reinigt en niet gewassen hoeft te worden. Wrijven met zeep kan bovendien het vaginale slijmvlies irriteren.
  • Draag bij voorkeur geen strakke, synthetische broeken.
  • Draag katoenen ondergoed en panty's met een katoenen kruis.
  • Vermijd inlegkruisjes of vervang deze zeer regelmatig.
  • Gebruik geen tampons als je last hebt van een schimmelinfectie..
  • Ga niet vrijen zolang je vagina (nog) droog is, aangezien dit het slijmvlies kan irriteren. Neem de tijd om opgewonden te raken of gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.

Onderzoek en diagnose

Een vaginale schimmelinfectie kan flink vervelend zijn, met symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en soms een dikke, witte afscheiding. Gelukkig is de diagnose vaak snel gesteld, en de behandeling eenvoudig. Hier is wat je kunt verwachten tijdens het onderzoek en de diagnose:

Klachten bespreken

De arts begint met vragen over je klachten. Heb je last van jeuk, irritatie, of een branderig gevoel bij het plassen? Hoe ziet je afscheiding eruit? Is het meer dan normaal en wat is de kleur of textuur? Ook wordt gevraagd of je de klachten eerder hebt gehad en of je bepaalde medicijnen gebruikt, zoals antibiotica, die de schimmelinfectie kunnen hebben veroorzaakt.

Lichamelijk onderzoek

Na het gesprek volgt meestal een kort lichamelijk onderzoek. De arts zal je vragen om op een onderzoeksbank plaats te nemen, waarna hij of zij de vulva en vagina inspecteert. Dit onderzoek duurt maar kort en is bedoeld om te kijken naar tekenen van roodheid, zwelling en eventuele afscheiding die typisch zijn voor een schimmelinfectie.

Vaginale uitstrijk

Om zeker te zijn dat het om een schimmelinfectie gaat, kan de arts een uitstrijkje van de afscheiding nemen. Dit wordt opgestuurd naar een laboratorium om de schimmel (meestal Candida) te bevestigen. Dit is vooral nuttig als je de infectie vaak hebt, zodat andere oorzaken uitgesloten kunnen worden.

Geen verdere tests nodig

In de meeste gevallen kan de diagnose al tijdens het lichamelijk onderzoek worden gesteld, en is een uitstrijk niet nodig. Een vaginale schimmelinfectie is zo herkenbaar door de typische klachten en het uiterlijk van de afscheiding, dat de arts vaak direct een behandeling voorstelt.

Behandeling van een vaginale schimmelinfectie

Antischimmelcrème

Als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie, dan zijn er in de apotheek antischimmelmiddelen zonder recept verkrijgbaar. Vaak wordt een vaginale tablet (clotrimazol) of een vaginale capsule (miconazol) geadviseerd. Worden de klachten na 14 dagen niet minder, of verergeren de klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Huisarts / Bron: Istock.com/WavebreakmediaHuisarts / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Huisarts inschakelen

Wanneer je het afgelopen jaar meer dan drie keer een vaginale schimmelinfectie hebt gehad of wanneer crèmes en tabletten onvoldoende soelaas bieden, dan is het verstandig met je huisarts te bespreken wat je het beste kunt doen. De huisarts kan andere anti-schimmelmiddelen voorschrijven die mogelijk wel werken. Zo zijn er capsules die je elke vijfde dag na de menstruatie moet gebruiken om te voorkomen dat de schimmel terugkeert. Er bestaat de mogelijkheid dat je drie tot zes maanden lang, één keer per maand een vaginale tablet of capsule gebruikt op de vijfde dag na het begin van de menstruatie. Dit vermindert de kans op schimmelinfecties. De huisarts kan je ook alvast een recept meegeven, zodat je bij een terugkomende schimmelinfectie deze direct de kop in kan drukken.

Behandeling van je partner

Behandeling van je partner is alleen nodig als hij er zelf ook last van heeft. Ongeveer 12 tot 15 procent van de mannen krijgt een jeukende huiduitslag op de penis als ze onbeschermde seks hebben gehad met een vrouw die een vaginale schimmelinfectie heeft. Mannen die niet zijn besneden lopen een verhoogd risico.

Prognose

De prognose voor een vaginale schimmelinfectie is gelukkig heel goed. Met de juiste behandeling verdwijnen de klachten meestal binnen een paar dagen tot een week, en voel je je snel weer normaal. Of je nu kiest voor een antischimmelcrème, een vaginale tablet of een orale medicatie—de infectie wordt snel aangepakt.

Kort herstel

Bij de meeste vrouwen verdwijnen de klachten binnen een week nadat de behandeling is gestart. De jeuk, irritatie en branderigheid nemen snel af, en ook de afscheiding normaliseert zich.

Terugkerende infecties?

Soms komt een schimmelinfectie terug, vooral als je recent antibiotica hebt gebruikt of een verstoorde vaginale flora hebt. In dat geval kan de arts een langere kuur voorschrijven, of je adviseren om probiotica te gebruiken om de balans te herstellen.

Langdurige problemen?

In zeldzame gevallen kunnen vrouwen last hebben van terugkerende schimmelinfecties. Dit vraagt om een meer uitgebreide aanpak, zoals een langere behandeling of het aanpakken van onderliggende oorzaken zoals hormonale veranderingen of diabetes.

Complicaties

Een vaginale schimmelinfectie is vaak goed te behandelen, maar bij het niet aanpakken of bij terugkerende infecties ontstaan soms complicaties. Hier zijn enkele veelvoorkomende complicaties:

Terugkerende schimmelinfecties

Sommige vrouwen krijgen regelmatig last van schimmelinfecties, vooral na het gebruik van antibiotica of door hormonale schommelingen. Deze terugkerende infecties vragen vaak om een intensievere en langere behandeling.

Aanhoudende jeuk en irritatie

Bij onvoldoende behandeling blijven de symptomen aanhouden. De jeuk, roodheid en irritatie kunnen verergeren en zelfs leiden tot kleine wondjes door het krabben, waardoor de kans op een bijkomende bacteriële infectie groter wordt.

Verstoorde vaginale flora

Langdurige of frequente schimmelinfecties verstoren de natuurlijke balans van bacteriën en gisten in de vagina. Dit leidt soms tot andere problemen, zoals bacteriële vaginose, met symptomen als jeuk, irritatie en onaangename geur.

Seksuele problemen

Schimmelinfecties maken vrijen ongemakkelijk of pijnlijk. Dit veroorzaakt spanning in een relatie, en het is daarom verstandig om tijdens de infectie even te wachten met seks om verdere irritatie te voorkomen.

Verspreiding van de infectie

Bij vrouwen met een verzwakt immuunsysteem verspreidt de schimmelinfectie zich soms naar andere delen van het lichaam. Dit vraagt om snelle medische behandeling om ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Preventie van vaginale schimmelinfecties: Zo houd je het in balans!

Draag ademende kleding

Kies voor katoenen ondergoed en vermijd strakke broeken. Je huid moet kunnen ademen om vocht en warmte te vermijden, want dat zijn de perfecte omstandigheden voor schimmels.

Vermijd geparfumeerde producten

Laat zeepjes, douchegels en vaginale sprays met geurstoffen links liggen. Ze verstoren de natuurlijke pH-waarde van je vagina, waardoor schimmels de overhand krijgen.

Was je met lauw water

Reinig de buitenkant van je vagina gewoon met lauw water. Geen zeep nodig! Dit houdt de natuurlijke balans van je vaginale flora in stand.

Let op met antibiotica

Antibiotica verstoren de balans in je lichaam, waardoor schimmels de kans krijgen om te groeien. Overleg met je arts over het gebruik van probiotica om de balans te herstellen tijdens een antibioticakuur.

Blijf droog na het zwemmen of sporten

Verwissel snel natte sportkleding of zwemkleding. Vochtige, warme plekken zijn de ideale omgeving voor schimmelinfecties.

Gezond eten voor een gezonde flora

Voedingsmiddelen zoals yoghurt met probiotica helpen de balans van bacteriën in je vagina gezond te houden. Een gevarieerd en gezond dieet draagt bij aan een sterk immuunsysteem.

Sla suiker een keertje over

Schimmels houden van suiker. Door minder suikerrijke voeding te eten, geef je schimmels minder brandstof om te groeien.

Veeg je billen van voor naar achter

Bij een toiletbezoek altijd van voor naar achter vegen om te voorkomen dat bacteriën vanuit de anus richting de vagina komen. Bij het afvegen van achter naar voren loop je het risico dat bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli), die rond de anus leven, richting de vagina worden gebracht. Deze bacteriën kunnen vaginale infecties veroorzaken, zoals een urineweginfectie of vaginale ontsteking. Door altijd van voor naar achter te vegen, voorkom je dat deze schadelijke bacteriën in contact komen met de vaginale of urinewegen.

Kies voor losse nachtkleding

Slaap in luchtige, losse kleding of helemaal zonder ondergoed om je huid en vagina te laten ademen tijdens de nacht. Dit vermindert de kans op schimmelinfecties vermindert. Strakke kleding houdt warmte en vocht vast, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei. Door ‘s nachts luchtige kleding te dragen, of door in je blootje te slapen, geef je je huid de kans om te herstellen en te ademen.

Vermijd langdurig gebruik van inlegkruisjes

Inlegkruisjes kunnen vocht vasthouden en zorgen voor wrijving. Gebruik ze alleen wanneer nodig en verwissel ze regelmatig.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Zo kom je van die vaginale schimmel af!Zo kom je van die vaginale schimmel af!De meeste vrouwen krijgen in hun leven weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie. De meeste vrouwen weten dan o…

Pijn in de zij of flank: rechts en links en pijn in de rugPijn in de zij of flank: rechts en links en pijn in de rugWat zijn de mogelijke oorzaken pijn in zij rechts en links? Pijn in zij of flank verwijst naar pijn of ongemak in de zij…
Slaan, schoppen en schreeuwen tijdens de slaap: RBDSlaan, schoppen en schreeuwen tijdens de slaap: RBDParasomnieën zijn ongebruikelijke en vaak niet gewenste verschijnselen die optreden en erger worden in de slaap. Slaapwa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: michaeljung/Shutterstock.com
  • Thuisarts. Ik heb een ontsteking in mijn vagina door schimmels. https://www.thuisarts.nl/vocht-uit-vagina/ik-heb-ontsteking-in-mijn-vagina-door-schimmels (ingezien op 4-9-2024)
  • www.apotheek.nl
  • www.thuisarts.nl
  • www.womenshealth.gov
  • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 04-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.