Zo kom je van die vaginale schimmel af!

Zo kom je van die vaginale schimmel af! De meeste vrouwen krijgen in hun leven weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie. De meeste vrouwen weten dan ook wel hoe vervelend een schimmelinfectie kan zijn. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken en gelukkig kan je er ook zelf wat aan doen!

Oorzaak

Bijna alle vrouwen krijgen in hun leven wel eens last van een vaginale schimmelinfectie. Deze infectie wordt veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Ondanks dat het een vrij onschuldige aandoening is kan het hele vervelende klachten geven. Alle vrouwen hebben bacteriën en schimmels bij hun vagina. Dit is dan ook normaal en zorgt voor een goede balans in de vagina. Maar soms groeien bepaalde schimmels te hard en ontstaat er een infectie. Dit kan gebeuren wanneer de balans verstoort wordt door bijvoorbeeld:
 • te vaak te wassen met zeep
 • het gebruik van antibiotica omdat deze alle bacteriën dood en dus ook de goede
 • pilgebruik en zwangerschap door een verhoogde oestrogeenspiegel.

De klachten bij een vaginale schimmelinfectie

Niet alle vrouwen hoeven klachten te krijgen, maar meestal bestaan de klachten uit:
 • Jeuk
 • Branderig gevoel
 • Roodheid en gezwollen slijmliezen van de vagina
 • Een veranderde afscheiding veelal wit en brokkelig en vaak anders geurend dan normaal
 • Pijn bij het vrijen

Wat kan je er aan doen?

Wanneer er sprake is van een schimmelinfectie wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk weer kwijt. Sinds kort zijn er vrij verkrijgbare medicijnen te koop bij de apotheek en drogist. Het gaat hier om:

Canesten 1 vaginaal tablet:

Deze tablet bevat clotrimazol en breng je eenmalig diep vaginaal in voor het slapen.

Canesten crème 10mg/g:

Deze crème bevat ook clotrimazol en is een zes daagse kuur. Elke avond voor het slapen moet er dan een applicator ingebracht worden. Ook kunnen de schaamlippen hiermee ingesmeerd worden. Let op! Dit middel kan het rubber van een condoom aantasten waardoor deze sneller knapt!

Daktarin crème:

Deze crème bevat miconazol en kan gebruikt worden ter verlichting van de jeukklachten aan de buitenkant van de vagina.

Ondanks dat een vaginale schimmelinfectie ongevaarlijk is, is het wel belangrijk deze te behandelen. Stop nooit zodra de klachten zijn verdwenen maar maak een kuur altijd af, zo weet je zeker dat alle schimmels zijn gedood.

Tips om een schimmelinfectie te voorkomen:

 • Niet wassen met zeep, maar alleen met wat lauw water
 • Gebruik geen vaginale douche, deze kan juist de balans verstoren
 • Veeg van voor naar achter af op de wc
 • Draag katoenen ondergoed
 • Vermijd strak zittende kleding
 • Verwissel regelmatig maandverband of inlegkruisje

Neem contact op met je huisarts als de klachten niet verdwijnen of steeds terugkomen na het opvolgen van de tips en het gebruik van de vrij verkrijgbare medicijnen.
© 2012 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Vaginale schimmelinfectie bestrijden met Canesten GynoVaginale schimmelinfectie bestrijden met Canesten GynoDe helft van alle vrouwen heeft wel eens of meerdere malen last van vaginale schimmelinfectie. Dit is niet gevaarlijk ma…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Vaginale afscheidingVaginale afscheidingIedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jare…

Jeukende borsten en tepels, wat kan de oorzaak zijn?Jeukende borsten en tepels, wat kan de oorzaak zijn?Jeuk is erg vervelend en kan, indien het erg hardnekkig is, mensen tot waanzin drijven. Krabben, wrijven, schuren, smere…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.