Vaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina, dit is heel normaal. Normaal leven deze schimmels en bacteriën in een natuurlijk evenwicht. Maar wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels gaan overheersen en ontstaat er een schimmelinfectie.

Wat zijn de verschijnselen

Een vaginale schimmelinfectie geeft klachten van:
 • jeuk
 • witte, brokkelige afscheiding, dit stinkt overigens niet.
 • de vagina kan wat rood en gezwollen zijn
 • soms is de vagina ook wat pijnlijk
 • het vrijen en/of plassen kan branderig aanvoelen

Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie

Verschillende factoren kunnen het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren.

Dit zijn:

 • hormonale verandering, bv zwangerschap, of voor iedere menstruatie
 • mensen met diabetes hebben meer kans op een infectie
 • de geslachtsdelen met zeep wassen, dit irriteert het slijmvlies van de vagina
 • door antibiotica gebruik, deze doden bacteriën, waardoor schimmels de overhand krijgen
 • een verminderde weerstand.

Hoe wordt het aangetoond

Een schimmelinfectie is heel makkelijk te diagnostiseren op het klachtenplaatje van de vrouw. Vaak is er geen onderzoek nodig. Soms als de klachten niet geheel duidelijk zijn, moet de afscheiding onderzocht worden om het zeker te weten.

Adviezen

Het is belangrijk om het normale milieu in de vagina niet uit evenwicht te brengen. Was daarom de vagina niet met zeep, maar alleen met water. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf, daar hoeft u niks aan te doen.

Ook vrijen wanneer de vrouw nog niet opgewonden genoeg is, en de vagina dan ook nog te droog is, irriteert het slijmvlies. Wacht daarom met geslachtsgemeenschap totdat u vochtig genoeg bent. Als dit niet vanzelg gebeurt, gebruik dan een glijmiddel.

Behandeling

Meestal gaat een schimmelinfectie vanzelf weer over. Maar als de klachten te hinderlijk zijn is er een mogelijkheid om via de huisarts om medicijnen te vragen.

De volgende medicijnen zijn mogelijk bij een vaginale schimmelinfectie:
 • vaginaal tabletten
 • schimmeldodende creme om aan de schaamlippen aan te brengen

Een schimmelinfectie is geen geslachtsziekte, want iedereen draagt deze schimmel al op de huid en slijmvliezen mee. Het ligt alleen aan de omstandigheden wanneer deze schimmel de overhand krijgt en een infectie veroorzaakt. Een partner hoeft dus niet mee behandeld te worden. Als uw partner toch klachten krijgt, dan kan hij evt dezelfde creme gebruiken als u. Maar meestal gaat het bij mannen weer vanzelf over.
© 2009 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale afscheidingVaginale afscheidingIedere vrouw in de vruchtbare periode heeft afscheiding. Het zou niet normaal zijn als een vrouw in haar vruchtbare jare…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…

Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Allergisch voor nikkel: wat moet je dan weten?Veel mensen zijn allergisch voor nikkel. Door gespen, oorbellen, piercings en andere (goedkope) sieraden kan contactecze…
Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Een tijd lang was een bril de enige oplossing om met slechte ogen toch goed te kunnen zien. Tegenwoordig neemt de popula…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.