Bacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandeling

Bacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandeling Bacteriële vaginose (BV) is een vaginale aandoening waarbij er overmatige groei van normale bacteriën in de vagina optreedt. Dit kan bij een aantal vrouwen tot klachten en symptomen leiden. Veel voorkomende symptomen zijn abnormale grijs-witte afscheiding en een onaangename geur. Bacteriële vaginose wordt niet beschouwd als een besmettelijke aandoening. Bepaalde factoren verstoren de zuurgraad en verhogen de kans op het ontwikkelen van bacteriële vaginose. Op basis van de symptomen en klachten kan de diagnose door de arts gesteld worden. Behandeling kan bestaan uit een antibioticakuur.

Bacteriële vaginose geeft grijs-witte afscheiding / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comBacteriële vaginose geeft grijs-witte afscheiding / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose is een vaginale aandoening die soms een abnormale afscheiding en een onaangename geur veroorzaakt, als gevolg van overmatige groei van normale bacteriën in de vagina. De naam 'bacteriële vaginose' weerspiegelt het feit dat er een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina plaatsvindt, met een overgroei van bepaalde bacteriën, zoals Gardnerella vaginalis. Wanneer deze bacteriën zich ongeremd uitbreiden en de balans verstoord raakt, kan een vrouw last krijgen van abnormale vaginale afscheiding met een vieze geur. Bacteriële vaginose is op zich niet gevaarlijk, maar het kan leiden tot voor de vrouw verontrustende symptomen. Bacteriële vaginose is een courante aandoening. Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Bacteriële vaginose symptomen

Het blijkt dat ongeveer 85% van de vrouwen met bacteriële vaginose eigenlijk geen symptomen hebben. Als er zich symptomen voordoen, dan heeft de vrouw vaak last van abnormale vaginale afscheiding, grijs-wit van kleur waarin soms gasbelletjes zichtbaar zijn. Deze afscheiding kan zurig ruiken. Soms wordt een penetrante vislucht waargenomen. Een bacteriële vaginose kan gepaard gaan met jeuk en irritatie van vulva en vagina (respectievelijk bekend als vulvaire jeuk en vaginale jeuk). Meestal zijn er geen andere symptomen. Het is overigens belangrijk te beseffen dat de hoeveelheid vaginale afscheiding die als 'normaal' beschouwd kan worden, van vrouw tot vrouw verschilt en dus individueel bepaald is.

Bacteriële vaginose oorzaken

Door een te sterke groei van bepaalde bacteriën die normaal in de vagina voorkomen, raakt het bacteriële evenwicht in de vagina verstoord. Bepaalde factoren verstoren de zuurgraad in de vagina en verhogen de kans op het ontwikkelen van bacteriële vaginose. Deze zijn:
 • meerdere seksuele partners of een nieuwe seksuele partner;
 • het plaatsen van een spiraaltje;
 • recent gebruik van antibiotica;
 • het wassen van de vagina met zeep;
 • het langdurig laten zitten van een tampon;
 • roken.

Is bacteriële vaginose besmettelijk?

Bacteriële vaginose wordt niet beschouwd als een besmettelijke aandoening. Toch wordt de rol van de overdraagbaarheid van bacteriën tussen individuen niet volledig begrepen. Het is bekend dat het hebben van meerdere seksuele partners of het krijgen van een nieuwe seksuele partner, bij een vrouw het risico op het ontwikkelen bacteriële vaginose vergroot. Dit duidt erop dat de verspreiding van bacteriën tussen individuen de balans van bacteriën in de vagina kan verstoren, waardoor bacteriële vaginose kan ontstaan. Bacteriële vaginose komt overigens ook voor bij celibataire vrouwen. Daar kan men uit afleiden dat ook andere oorzakelijke factoren een rol spelen in de ontwikkeling van bacteriële vaginose.

Risicofactoren

Risicofactoren voor bacteriële vaginose zijn:
 • Het hebben van meerdere seksuele partners of een nieuwe sekspartner.
 • Vrouwen die seks hebben met vrouwen. Bacteriële vaginose komt vaker voor bij vrouwen die seks hebben met vrouwen.
 • Vaginaal douchen verstoort het natuurlijke evenwicht van je vagina. Dit kan leiden tot een overmatige groei van anaerobe bacteriën en bacteriële vaginose veroorzaken. De vagina is zelfreinigend en daarom is douchen niet nodig.
 • Een tekort aan lactobacillen bacteriën, welke vallen onder de groep van melkzuurbacteriën. Als je natuurlijke vaginale milieu niet genoeg van de goede bacteriën lactobacillen bacteriën herbergt, heb je meer kans om bacteriële vaginose te ontwikkelen.

Complicaties

Bacteriële vaginose leidt in het algemeen niet tot complicaties. Soms kan bacteriële vaginose leiden tot:

Bacteriële vaginose kan complicaties geven tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabayBacteriële vaginose kan complicaties geven tijdens de zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Vroeggeboorte

Bij zwangere vrouwen wordt bacteriële vaginose geassocieerd met vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van baby's.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Vrouwen met bacteriële vaginose zijn gevoeliger voor seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals hiv, herpes simplex virus, chlamydia of gonorroe. Als je hiv hebt, verhoogt bacteriële vaginose de kans dat je het virus zal doorgeven aan je partner.

Infectierisico na gynaecologische ingreep

Met bacteriële vaginose kan het risico op post-operatieve infectie na procedures zoals hysterectomie (het verwijderen van de baarmoeder) of dilatatie en curettage (een behandeling waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt weggeschrapt), zijn verhoogd.

Pelvic inflammatory disease (PID)

Bacteriële vaginose kan soms leiden tot PID, een infectie van de baarmoeder en eileiders dat het risico van onvruchtbaarheid kan verhogen.

Onderzoek en diagnose

Anamnese

De arts stelt gerichte vragen over je medische voorgeschiedenis. De arts kan vragen stellen over eventuele eerdere vaginale infecties en seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook zal hij vragen stellen over je huidige klachten.

Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lichamelijk onderzoek

Met een eendenbek of speculum zal de arts de vagina onderzoeken. De arts bekijkt of er tekenen zijn die wijzen op een infectie.

Afscheiding onderzoeken

Zo nodig kan de huisarts met een wattenstaafje wat afscheiding afnemen. Dit kan vervolgens onder de microscoop onderzocht worden.

Differentiële diagnose

Er zijn een aantal andere aandoeningen die veel gelijkenis kunnen vertonen met bacteriële vaginose:

De arts kan een antibioticum voorschrijven bij bacteriële vaginose / Bron: Istock.com/WavebreakmediaDe arts kan een antibioticum voorschrijven bij bacteriële vaginose / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Bacteriële vaginose behandeling

De bacteriële vaginose kan van korte duur zijn. Het milieu in de vagina kan zich spontaan herstellen. In dat geval is behandeling niet nodig. Bij klachten bestaat de behandeling van bacteriële vaginose uit het voorschrijven van een antibioticum. Meestal wordt voor korte kuur metronidazol voorgeschreven, maar tinidazol lijkt ook effectief te zijn bij de behandeling van bacteriële vaginose.

Prognose: vaak terugkerende klachten

Recidief van bacteriële vaginose is mogelijk, zelfs na een succesvolle behandeling. Meer dan de helft van de patiënten die behandeld zijn, heeft binnen 12 maanden last van terugkerende klachten. Er is geen overtuigend bewijs dat gelijktijdige behandeling van de mannelijke partner de kans op een recidief vermindert.

Bacteriële vaginose voorkómen

Het is van belang de zuurgraad in de vagina zo min mogelijk te verstoren. Derhalve wordt aangeraden de vagina niet met zeep te wassen. In principe is het voldoende om het schaamgebied met schoon lauw water te spoelen. Wanneer er toch voor gekozen wordt een verzorgend product te gebruiken, dan is een middel die de zuurgraad (pH) van de vagina niet aantast aan te bevelen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële vaginoseBacteriële vaginoseBacteriële vaginose is een aandoening die ontstaat wanneer de zuurtegraad in de vagina verstoord raakt. Normaal gesproke…
Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseIs gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseGardnerella, ook wel bacteriële vaginose, wordt vaak een soa's'genoemd, maar dat is het zeker niet. Gardnerellais een in…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…
Bacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBij bacteriële vaginose ontstaat een abnormale vaginale afscheiding door overgroei van bepaalde bacteriën. Een visachtig…

Eetbuistoornis: Binge eating DisorderEetbuistoornis: Binge eating DisorderEetbuiten: voorkomen, overwinnen, stoppen en onder controle. Een eetbuistoornis lijkt sterk op boulimia nervosa. Een eet…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dora Zett/Shutterstock.com
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bacterial-vaginosis/symptoms-causes/dxc-20198414
 • http://patient.info/health/bacterial-vaginosis-leaflet
 • http://emedicine.medscape.com/article/254342-differential-diagnoses#showall
 • https://www.thuisarts.nl/vaginale-afscheiding/ik-heb-bacteri%C3%ABle-vaginose
 • Afbeelding bron 1: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Wavebreakmedia
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.