Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginose

Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginose Gardnerella, ook wel bacteriële vaginose, wordt vaak een soa's'genoemd, maar dat is het zeker niet. Gardnerellais een infectie van de vagina. Je kunt last hebben van een grijswitte afscheiding en jeuk. Maar sommige mensen hebben er helemaal geen last van.

Ziekteverwekker

Gardnerella is geen soa, maar een infectie veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in de vagina. Onder gewone omstandigheden is de zuurgraad in de vagina in balans. De meeste bacteriën kunnen in dat evenwicht niet leven. Bij een verstoorde zuurgraad krijgen bepaalde bacteriën een kans om zich uit te breiden. Het vaginale evenwicht kan verstoord raken door bijvoorbeeld:
  • Het wassen van de vagina met zeep
  • Door het te lang in houden van een tampon
  • Door het gebruik van bepaalde soorten antibiotica.
Gardnerella wordt ook wel bacteriële vaginose genoemd.

Ziektebeeld

Er treden klachten op bij ongeveer de helft van de gevallen. Soms merk je er helemaal niks van. De klachten die je kunt krijgen zijn:
  • Een grijswitte afscheiding
  • Jeuk
Soms kan de afscheiding een vieze geur (vis geur) hebben. De hoeveelheid afscheiding is per persoon verschillend. De meeste mannen die het hebben merken er helemaal niks van.

Hoe kun je gardnerella overdragen?

Je kunt gardnerella krijgen als de zuurgraad in de vagina veranderd, bepaalde bacteriën hebben dan meer kans om te groeien. Het is dus niet zo dat je het alleen krijgt door contact met iemand die dit wel heeft. Wel kan seksueel contact de bacteriële balans verstoren en zo de kans op gardnerella vergroten. Je kunt gardnerella helpen voorkomen door de vagina niet te wassen met zeep, maar met lauw water. De vagina reinigt zichzelf.

Is er genezing mogelijk?

Ja, er is genezing mogelijk. Als er klachten zijn kun je naar de huisarts gaan, je krijgt dan een zalfje of een medicijnkuur. Door de medicijnen kun je misselijk worden. Tijdens de kuur mag je geen alcohol drinken. Als er geen klachten zijn gaat het na een aantal weken vanzelf weer weg. Ook kun je bij de drogist of op internet producten kopen die er voor zorgen dat de zuurgraad van de vagina normaal blijft.

Aantal geïnfecteerden

Het is niet bekend hoeveel mensen gardnerella hebben. Gardnerella is een veel voorkomende ziekte bij vrouwen. Veel mensen merken er niks van of gaan niet naar de dokter. Het is daarom lastig om te zeggen hoeveel mensen gardnerella hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, oorzaken en behandelingBacteriële vaginose (BV) is een vaginale aandoening waarbij er overmatige groei van normale bacteriën in de vagina optre…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…
Bacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBacteriële vaginose: Stinkende afscheiding uit vaginaBij bacteriële vaginose ontstaat een abnormale vaginale afscheiding door overgroei van bepaalde bacteriën. Een visachtig…
Oorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingOorzaken van gele afscheiding en groene afscheidingAlle vrouwen produceren afscheiding, maar soms kan de afscheiding afwijken. Dit kan voor paniek zorgen. Vooral als uw af…

Informatie over delirium (delier)Informatie over delirium (delier)Een delirium, ookwel delier genoemd, komt veel voor in de zorg. Vooral oudere, lichamelijk zieke mensen zijn hier kwetsb…
Migraine, vreselijke hoofdpijnHet hamert, klopt, drukt, steekt, vaak is het gewoon niet uit te houden. Hoofdpijn is een volksziekte. In Nederland lijd…
Eva3 (29 artikelen)
Laatste update: 27-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.