Migraine, vreselijke hoofdpijn
Het hamert, klopt, drukt, steekt, vaak is het gewoon niet uit te houden. Hoofdpijn is een volksziekte. In Nederland lijden zo'n 2,5 miljoen mensen aan migraine en nog meer mensen hebben dagelijks hoofdpijn. Veel van hen slikken bijna dagelijks pijnstillers. Toch worden deze mensen door hun omgeving vaak niet serieus genomen.
Hoofdpijn
Hoofdpijn is een regelrechte wereldziekte, iedereen kan het krijgen. Ook bekende personen als George Washington, Sigmund Freud en Gustava Mahler hadden vaak hoofdpijn, net als prinses Margaret en Eugen Delacroix. Het fenomeen hoofdpijn is al zo oud als de mensheid zelf. Alleen de vermeende oorzaken veranderen nogal eens.
Behandeling in de loop der tijd
De mensen in de steentijd geloofden dat er demonen en boze geesten in het hoofd zaten en die zouden de hoofdpijn veroorzaken. Om ze te verdrijven, maakte men een gat in de schedel. Of de patiënt daarna werkelijk van de hoofdpijn af was, weet men niet. De oude Egyptenaren waren iets beschaafder. Ongeveer 3000 jaar geleden geloofden ze dat de goden en de doden zorgden voor heftig kloppen en steken in het hoofd. In het gevecht tegen de pijn wreven ze hun slaap in met vissenkoppen of ze verdoofden zich met papaver. De Arabieren zworen 1000 jaar geleden bij knoflook. Een schijfje onder de hoofdhuid zou de pijn verdrijven. In heel zware gevallen bewerkten ze het hoofd met scherpe brandijzers, omdat ze geloofden dat vocht en kou oorzaak van de hoofdpijn waren.
In de middeleeuwen beloofden mensen vermindering van de klachten door aderlating. Ze dachten dat dampen van zwarte gal uit het lichaam in de hersenen kwamen en op die manier het bloed vergiftigden. In de 17 en 18e eeuw daarentegen zouden er rondkruipende insecten in het hoofd zitten. In latere jaren concentreerden mensen zich meer op oorzaken van buitenaf. Zo lag het bijv. aan de maan of het weer. Dat laatste wordt ook nu nog als mogelijke oorzaak gezien van hoofdpijn.
Toen en nu
Het is moeilijk te zeggen, hoe sterk en vaak mensen vroeger hoofdpijn hadden. Men is er wel zeker van dat het in de laatste decennia veel meer geworden is. Aan de ene kant komt dat, doordat men het nu veel beter kan herkennen. Aan de andere kant zijn er veel meer factoren bijgekomen, die leiden tot een toename van hoofdpijn en dan vooral migraine en spanningshoofdpijn. Dat komt o.a. door een onregelmatige manier van leven en onzekere levensomstandigheden. De uitdaging in het dagelijks leven zijn zeer inspannend geworden. De voortdurende overbelasting zorgt ervoor, dat de pijn steeds erger wordt. Ook kinderen hebben er last van. Meer schooldruk en hoge verwachtingen van de ouders kunnen er bijv. toe leiden, dat steeds meer kinderen aan hoofdpijn lijden.
Zelden levensbedreigend
Hoewel men tegenwoordig over het fenomeen hoofdpijn meer weet dan vroeger, stuiten patiënten toch vaak op onbegrip. 'Nu heeft ze alwéér migraine....', dit soort dingen moeten ze vaak aanhoren.
Ook al kunnen aanvallen pijnlijk en onaangenaam zijn, puur medisch gezien is het voor patiënten niet levensbedreigend. Alleen in de zeldzaamste gevallen zit er een gevaarlijke ziekte achter de hoofdpijn. Bij 90% van alle hoofdpijnen gaat het om migraine of spanningshoofdpijn, of een mengeling van beiden. De pijn kan heel erg voor een patiënt zijn. Een heftige migraine bijvoorbeeld kan het hele dagelijks leven in de war gooien. Vaak kan men met een migraine-aanval of met regelmatig terugkerende hevige hoofdpijn niet meer regelmatig werken en men raakt vaak sociaal geïsoleerd.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…
Multiple ScleroseOver Multiple Sclerose (MS) bestaan veel vooroordelen. Zo zou je de rest van je leven in een rolstoel zitten, is het alt…