Witte afscheiding: oorzaken dikke, klonterige witte vloed

Witte afscheiding: oorzaken dikke, klonterige witte vloed Witte afscheiding of witte vloed is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere vrouw voorkomt. Witte afscheiding of witte vaginale afscheiding is meestal een normaal en regelmatig terugkerend verschijnsel. Normale afscheiding is wit van kleur en voelt wat plakkerig aan. Ook is de normale vaginale afscheiding vloeibaar en soms kan het iets dikker worden. Er zijn echter bepaalde soorten afscheiding die kunnen duiden op een infectie of afwijking. Abnormale vaginale afscheiding kan geel of groen zijn, dik in consistentie of een vieze geur hebben. Abnormale vaginale afscheiding wordt meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Als je last hebt van afscheiding die ongebruikelijk lijkt of slecht ruikt, maak dan een afspraak met je huisarts. Ook in geval van overtollige, dikke, klonterige, witte afscheiding. Zeker als het ook nog eens gepaard gaat met andere klachten, zoals jeuk of pijn. Witte afscheiding is kortom normaal, maar soms wijst het op een aandoening.

Witte afscheiding is vaak normaal, soms abnormaal / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comWitte afscheiding is vaak normaal, soms abnormaal / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Soorten vaginale afscheiding

Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding, welke verschillen qua kleur en consistentie. Sommige soorten vaginale afscheiding zijn normaal, maar soms kan het duiden op een onderliggende aandoening waarvoor medische behandeling nodig is. Afwijkende vaginale afscheiding kan bestaan uit brokkelige afscheiding, grijze afscheiding, dikke witte afscheiding, stinkende afscheiding, slijmerige afscheiding of waterige afscheiding.

Witte afscheiding of witte vloed

Een beetje witte afscheiding, vooral aan het begin of einde van je menstruatiecyclus, is heel normaal. Als dit echter gepaard gaat met jeuk en een dikke, kaasachtige consistentie, kan het wijzen op een vaginale schimmelinfectie. Ook een witte, brokkelige afscheiding duidt op Candida, een schimmelinfectie. In dat geval is het raadzaam je huisarts te raadplegen.

Heldere, waterige afscheiding

Een heldere, vloeibare, doorzichtige of witte afscheiding is volkomen normaal en kan op elk moment van de maand optreden. Sommige meisjes of vrouwen hebben er tijdens het bewegen of sporten meer last van en hoe actiever je bent, hoe meer het ruikt. Voor, na en tijdens je ongesteldheid kan een meisje of vrouw wat meer last hebben van vaginale afscheiding. Dit komt doordat je hormonen anders zijn als je ongesteld bent en dat veroorzaakt een verandering in je afscheiding.

Heldere en draderige afscheiding

Wanneer de afscheiding draderig en slijmachtig is, in plaats van helder en vloeibaar, geeft het aan dat je waarschijnlijk gaat ovuleren. Verandering van de afscheiding is heel normaal bij de eisprong. Een paar dagen voor de eisprong produceren de kliertjes in de baarmoederhals een speciaal soort slijm, helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Op dat moment ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen achter de rug zijn, verandert het slijm weer van samenstelling en wordt het heldere slijm witter en dikker. De slijmverandering duurt al met al zo'n drie tot vier dagen.

Bruin of bloederige afscheiding

Bruine of bloederige afscheiding is meestal normaal, vooral wanneer het zich voordoet tijdens of direct na je menstruatiecyclus. Een late afscheiding aan het eind van je menstruatie kan er bruin in plaats van rood uitzien. Er kan ook licht bloedverlies tussen twee menstruaties optreden. Dat is spotting. Vaak gaat het om een beetje bruine of roze afscheiding. Spotting tijdens een vroege fase van de zwangerschap kan wijzen op een miskraam en moet met je verloskundige besproken worden. In zeldzame gevallen kan bruine of bloedige afscheiding wijzen op baarmoederhalskanker.

Gele of groene vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comGele of groene vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Gele of groene afscheiding

Gele of groene afscheiding, vooral wanneer het dik is of gepaard gaat met een vieze geur, is niet normaal. Dit type afscheiding kan een teken zijn van de infectie trichomoniasis, een seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis en verkregen kan worden door onbeschermd seksueel contact.

Witte afscheiding: vijf afwijkende vormen

Kaasachtige afscheiding

Dit type afscheiding wijst op een vaginale schimmelinfectie. Candida-schimmels zijn de meest voorkomende boosdoeners. Het geeft vaak een zure, purulente geur, met zwelling en pijn rond de vulva, en jeuk en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.

Romige stinkende vaginale afscheiding

Naast een infectie kan de vagina door dysbacteriose worden beïnvloed, wat duidt op een verstoring van de balans in de bacteriële flora van de vagina. Hierbij worden de lactobacteriën vervangen of verdrongen door pathogene Gardnerella vaginalis, die ook deel uitmaken van de normale microflora, alleen in beperkte mate. Deze pathogene micro-organismen ontwikkelen zich in geval van immuundeficiëntie: een niet of niet goed functionerend immuunsysteem of afweersysteem, veroorzaakt door een ziekte of door medicijnen. In dit geval heeft de afscheiding een zurige of visachtige geur en veroorzaakt het ook aanzienlijke irritatie van de geslachtsorganen. Dit wordt bacteriële vaginose genoemd; dit is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar berust dus op een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Het geeft een grijswitte afscheiding uit de vagina, waarin soms gasbelletjes verschijnen.

Schuimige afscheiding

De aanwezigheid van belletjes in de vagina afscheiding, is een symptoom van trichomoniasis, een seksueel overdraagbare aandoening. Schuimige afscheiding kan gepaard gaan met een ontstoken vagina en een rode en geïrriteerde huid. Plassen kan pijnlijk zijn.

Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Duidelijke waterige afscheiding

Duidelijke waterige afscheiding kan worden veroorzaakt door meerdere factoren. Dit type afscheiding wordt nooit tijdens de postmenopauze waargenomen, en in sommige gevallen is het een teken van een onderliggende ziekte of pathologie (zoals kanker of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap). In het laatste geval is de vaginale afscheiding niet transparant. Het bevat bloed, terwijl de afscheiding gepaard kan gaan met pijnlijke sensaties.

Melkachtige afscheiding met andere substantie

Deze laatste variant kan andere substanties bevatten (van duidelijke infectieuze aard) of bloed. De aanwezigheid van bloed in de afscheiding is kenmerkend voor diverse aandoeningen: hormonale disfunctie, microtrauma's (kleine wondjes), opgelopen tijdens de seksuele gemeenschap, seksueel overdraagbare aandoeningen, oncologische pathologieën (kanker) van de baarmoeder en de baarmoederhals, enz.

Wanneer je huisarts bezoeken in geval van dikke, klonterige witte vloed?

Vaginale afscheiding heeft de neiging in de loop van de menstruatiecyclus van kleur en consistentie te veranderen. De afscheiding die voor je menstruatie verschijnt, is meestal wit. Als een bepaalde vorm van afscheiding echter de hele maand aanhoudt, kan het verstandig zijn om je huis​​arts te raadplegen. Raadpleeg een arts als een van de volgende symptomen aanwezig is:

Behandeling van witte vloed met pijn of jeuk

Normale vaginale afscheiding vereist geen behandeling. Abnormale afscheiding en afscheiding die gepaard gaat met pijn of jeuk kan worden behandeld met medicatie, huismiddeltjes of een combinatie van beide.

Medicijnen

In geval van infectie zal een arts medicijnen voorschrijven. Vaginale schimmelinfecties worden bijvoorbeeld behandeld met antischimmelmiddelen die in de vagina kunnen worden ingebracht of oraal kunnen worden ingenomen. Antibiotica wordt meestal voorgeschreven in geval van bacteriële vaginose, chlamydia, gonorroe en trichomoniasis.

Huismiddeltjes bij witte vaginale afscheiding

De volgende leefstijlveranderingen kunnen zorgen voor een gezonde vagina.

Goede hygiëne

Houd je vulva schoon en droog om vaginale geuren en ophoping van bacteriën te voorkomen. Gebruik geen zeep om je schaamlippen te wassen, alleen met water wassen is beter.

Ademend ondergoed

Draag ademend katoenen ondergoed en vermijd panty's. Strakke en synthetische kleding kunnen het risico op vaginale infecties vergroten. Het beste is om katoenen onderbroeken te dragen zodat je vagina kan ademen en verschoon je ondergoed elke dag.
Wissel desnoods tweemaal per dag van ondergoed

Inlegkruisje gebruiken

Op dagen dat je flinke vaginale afscheiding hebt, zoals tijdens de ovulatie, kan een inlegkruisje overtollig vocht absorberen dat voor ongemak of irritatie kan zorgen. Inlegkruisjes nemen zweet en vocht uit de vagina op.

Billen goed afvegen

Na het poepen is het belangrijk om je billen altijd van voren naar achteren te vegen om te voorkomen dat bacteriën zich van de anus naar de vagina verspreiden.

Vermijd tampons en vaginale douches

Vermijd het gebruik van vaginale douches en sprays. Het gebruik van vaginale douches en/of geparfumeerde hygiëne-sprays kan voor irritatie zorgen. Het te lang inhouden van tampons kan zorgen voor tamponziekte / toxischeshocksyndroom. Dus voorkom dat je tampons te lang inhoudt.

Vermijd geparfumeerde producten

Gebruik geen geparfumeerde producten rond of in de vagina. Het wordt niet aanbevolen om geurende doekjes of vaginale deodorants te gebruiken, omdat deze irritatie kunnen veroorzaken. Deze middelen verstoren namelijk de vaginale flora en kunnen een hoop irritatie en ellende veroorzaken.

Neem probiotica

Sommige onderzoeken suggereren dat probiotica een gezonde vaginale flora kan stimuleren. Er zijn voedingsmiddelen waar probiotica aan wordt toegevoegd zoals de bekende yoghurtdrankjes. Ook zijn er supplementen. Er is echter ook voeding die van nature probiotica bevat, zoals yoghurt, zuurkool, kefir en appelazijn.

Gebruik condooms

Het gebruik van condooms kan het risico verminderen om een ​​soa op te lopen.

Prognose

Witte afscheiding, vooral als deze voor een menstruatie verschijnt, is meestal een normaal onderdeel van de menstruatiecyclus en dus niet iets om je druk over te maken. Ook overmatige of overtollige witte afscheiding kan soms heel normaal en onschadelijk zijn. De meeste vrouwen zullen echter op enig moment een vaginale infectie ervaren, dus houd rekening met ongewone veranderingen in de afscheiding. De meerderheid van deze infecties kan goed worden behandeld, vooral als je er snel bij bent. Veranderingen in leefstijl en zelfzorgmaatregelen kunnen vaginale infecties voorkomen en adequaat behandelen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingWitte vloed: oorzaken, verschijnselen en behandelingDe vagina bevat veel soorten schimmels en bacteriën, die zorgen voor een afscheiding, witte vloed genaamd. Deze afscheid…
Witte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed is een natuurlijke afscheiding van de vagina. In de volksmond wordt witte vloed wel eens aangeduid als een s…
Gezondheid: Last van witte vloed?Gezondheid: Last van witte vloed?Voor sommige is het een taboe en andere praten er normaal over, maar last hebben van witte vloed kan vervelend zijn en a…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…

Volvulus (darmknoop): Verdraaiing in darm met obstipatieVolvulus (darmknoop): Verdraaiing in darm met obstipatieVolvulus is een aandoening waarbij een deel van de darm plotseling draait. Deze draaiing ontstaat vaak door een verstopp…
Lymfangioom: Goedaardig gezwel, vaak in hoofd, nek of mondLymfangioom: Goedaardig gezwel, vaak in hoofd, nek of mondEen lymfangioom is een aangeboren lymfatische aandoening waarbij een zwelling of tumor aanwezig is bij een baby of een k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • Healthline. What Causes Vaginal Discharge? http://www.healthline.com/symptom/vaginal-discharge (ingezien op 27-7-2017)
  • Huidziekten.nl. Bacteriële vaginose. https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/soabacterielevaginose.htm (ingezien op 28-7-2017)
  • Medical News Today. What causes white vaginal discharge? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321116.php (ingezien op 23-4-2018)
  • Mygynecologist.net. White Discharge Before Period – 6 Stages of Cervical Mucus Production and Five Pathological Variants. https://mygynecologist.net/white-discharge/ (ingezien op 27-7-2017)
  • Opvoeden.nl. Vruchtbare dagen. https://www.opvoeden.nl/kinderwens/vruchtbaarheid/vruchtbare-dagen/ (ingezien op 28-7-2017)
  • Afbeelding bron 1: Dean Drobot/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Ruigsantos/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 14-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.