Stinkende vagina: oorzaken van een sterk ruikende vagina

Stinkende vagina: oorzaken van een sterk ruikende vagina Last van een stinkende vagina? Van tijd tot tijd kan een vrouw een ongebruikelijke vaginale geur opmerken. Zelfs als je goed voor je lichaam en je vagina zorgt, kan je soms onbekende, vreemde geurtjes waarnemen. Een aanhoudende of sterke vaginageur (een stinkende vagina), is echter niet normaal. De eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen als je je vaginale geur abnormaal acht: 'Wat is normaal?' Een vagina heeft een natuurlijke geur en de geur van elke vrouw is anders. Een gezonde vagina heeft altijd iets van een geur en deze geur zal, afhankelijk van je bezigheden, van dag tot dag variëren De typische geur van een gezonde vagina kan het beste worden omschreven als lichte muskus of 'vlezig'. De menstruatiecyclus kan een paar dagen lang een lichte metaalgeur veroorzaken. Geslachtsgemeenschap kan de geur tijdelijk veranderen.

Een stinkende vagina

Je vagina reinigt zichzelf op natuurlijke wijze. Als je je vagina met rust laat, kan het van nature een gezonde pH handhaven en ongezonde bacteriën in bedwang houden. Veel vrouwen denken dat hun vagina geurloos moet zijn, maar zoals overal op je lichaam, heeft het eigenlijk een geur die behoorlijk complex kan zijn. Als die geur echter onaangenaam wordt, kan dit op een probleem wijzen. Sterke geuren, zeker in geval van een stinkende vagina, jeuk en irritatie en ongewone vaginale afscheiding zijn stuk voor stuk signalen die erop wijzen dat er misschien iets aan de hand is. Raadpleeg in dat geval de huisarts.

Bacteriële vaginose geeft grijs-witte afscheiding / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.comBacteriële vaginose geeft grijs-witte afscheiding / Bron: Dean Drobot/Shutterstock.com

Stinkende vagina door een infectie

Bacteriële vaginose

De meest voorkomende verklaring voor een stinkende vaginale geur is een infectie die bacteriële vaginose wordt genoemd. Hierbij treedt er overmatige groei van normale bacteriën in de vagina op Tekenen dat je het zou kunnen hebben, zijn onder andere een visgeur, evenals een dunne witte of grijze afscheiding en een branderig gevoel tijdens het urineren of geslachtsgemeenschap. De aandoening ontstaat door verstoring van de zuurgraad in de vagina door factoren als het hebben van meerdere seksuele partners of een nieuwe seksuele partner, het plaatsen van een spiraaltje en recent antibioticagebruik.

Trichomonas

Een andere mogelijke oorzaak is trichomonas, een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een protozoaire parasiet. De infectie veroorzaakt vaak geen symptomen, maar als dit wel het geval is, kan de afscheiding geel of groen van kleur zijn, schuimig zijn, en visachtig ruiken. Andere klachten zijn een branderig gevoel tijdens het urineren en geslachtsgemeenschap. Het wordt effectief behandeld met antibiotica.

Antibiotica verstoren de vaginale flora / Bron: Stevepb, PixabayAntibiotica verstoren de vaginale flora / Bron: Stevepb, Pixabay

Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie kan een gistachtige geur en een dikke, witte afscheiding veroorzaken, evenals jeuk, pijn en branderig gevoel tijdens urineren en geslachtsgemeenschap. Het komt voor wanneer er een overgroei ontstaat van gist, die van nature in de vagina aanwezig is. Dat gebeurt vaak na het nemen van antibiotica die bacteriën doden, waardoor de gist kan groeien, omdat het geen concurrentie heeft van de 'goede' bacteriën die ze normaal in toom houden. Dat is nog een reden om antibiotica alleen in te nemen als dat nodig is. Schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmedicijnen.

Hormonale veranderingen: menstruatie en overgang

Vaginale afscheiding tijdens de menstruatie en tussen de ovulatie en je volgende menstruatie kán een meer onaangename geur hebben dan die in andere delen van de cyclus. Een andere potentiële hormonale oorzaak is de overgang, waarbij verminderde oestrogeenspiegels ervoor zorgen dat vaginaal weefsel dunner en minder zuur wordt. Veel vrouwen die in de overgang zitten, merken een stinkende, waterige afscheiding op.

Vagina ruikt door zweet en inspanning

Door zware lichamelijk inspanning door fysieke arbeid of sporten, kan een wat sterkere muskusgeur uit de omliggende zweetklieren komen. De apocriene zweetklieren bevinden zich onder meer bij de oksels en je uitwendige geslachtsorganen. Deze klieren scheiden een olieachtige vloeistof af die door bacteriën op je huid worden gemetaboliseerd wat een merkbare geur afgeeft. Het dragen van strakke kleding of overgewicht (obesitas) kan het probleem verergeren door zweet en bacteriën op de huid af te sluiten of, in het geval van overgewicht, in de huidplooien.

Broccoli / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Broccoli / Bron: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Sterk ruikende vagina door iets dat je hebt gegeten

Hetgeen je eet, kan de vaginale geur beïnvloeden, net zoals het andere delen van je lichaam beïnvloedt, zoals je oksels, hoofdhuid, mond en voeten. Onderzoek toont aan dat voedingsmiddelen met sterke geuren zoals pepers, knoflook, ui, blauwe kaas, kool, broccoli, asperges en vis de meeste impact hebben. Als je vermoedt dat voedsel de boosdoener is, kun je proberen het uit je dieet te schrappen om te kijken of de geur verbetert.

Een vergeten tampon

Na verloop van tijd kan de opeenhoping van menstruatiebloed en bacteriën leiden tot irritatie, jeuk en een sterke, onaangenaam of zelfs stinkende afscheiding. Als je denkt dat je bent vergeten een tampon uit je vagina te verwijderen, neem dan zo nodig contact op met je gynaecoloog. Hij of zij kan het veilig verwijderen en elke mogelijke infectie behandelen.

Zeldzamere oorzaken van een stinkende vagina

Minder vaak is een abnormale vaginale geur het gevolg van:
 • Rectovaginale fistel (een abnormale opening tussen het rectum en de vagina waardoor uitwerpselen in de vagina kunnen lekken);
 • Baarmoederhalskanker;
 • Vaginakanker.

Trek schone kleding aan na het sporten / Bron: Istock.com/MartinanTrek schone kleding aan na het sporten / Bron: Istock.com/Martinan

Zelfzorg bij vaginale geurtjes

Als de vaginale geur erg sterk is of gepaard gaat met ongewone afscheiding, pijn, branderigheid of jeuk, neem dan contact op met je huisarts.

Algemene maatregelen

Deze algemene tips kunnen mogelijk ongewenste geurtjes helpen voorkomen:
 • Draag losse kleding en katoenen of linnen ondergoed om de luchtstroom te vergroten en vochtopbouw te voorkomen.
 • Trek schone kleding aan na het sporten.
 • Slaap 's nachts naakt in bed.
 • Zorg dat je wat overtollig kilo's kwijtraakt.
 • Gebruik geen vaginale douches. Dit verwijdert gezonde bacteriën in de vagina, die infecties helpen voorkomen.
 • Vermijd 'vaginale sprays', die kunnen leiden tot irritatie of mogelijk een allergische reactie. De vagina reinigt zich van nature zelf, een vaginale spray interfereert met dit natuurlijke proces en veroorzaakt vaak meer problemen dan dat het voorkomt.

Goede hygiëne

Maak de buitenkant van je vagina (de vulva) regelmatig schoon met een schoon washandje en lauw water; je kunt dit doen als je onder de douche staat. Reiniging zal dode huid, zweet en vuil wegspoelen. Gebruik geen geparfumeerde zeep of shampoo. De geuren en chemicaliën kunnen de natuurlijke pH van je vagina verstoren. Reinigen kan heel goed met lauw warm water of een product dat speciaal ontwikkeld is voor de vagina.

Neem luchtig ondergoed

Als je normaal gesproken een een slipje draagt van satijn, zijde of polyester, stap dan over naar 100 procent katoen (of linnen). Katoen is ademend en werkt uitstekend bij het afvoeren van zweet en vocht van je lichaam. Overtollig vocht kan het natuurlijke bacterieniveau verstoren.

Natuurlijke middelen

De volgende middelen kunnen helpen bij ene stinkende vagina.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

Appelazijn bevat antibacteriële en antiseptische eigenschappen die een vieze vaginale geur kunnen bestrijden. Het nemen van een (zit)bad met appelazijn kan helpen bij het bestrijden van de toxines en bacteriën die vaginale geur veroorzaken terwijl de lichtzure omgeving van de vaginale flora wordt hersteld. Probeer dagelijks een glas water te drinken, vermengd met een of twee eetlepels appelazijn.

Zuiveringszout

Zuiveringszout kan worden gebruikt om de pH-waarde in je lichaam in evenwicht te brengen. Wanneer de pH-waarde in balans is, zal het probleem van een stinkende vagina vaak vanzelf verdwijnen. Je kunt een halve kop baking soda aan je badwater toevoegen en ongeveer 15-20 minuten laten weken. Droog je lichaam vervolgens grondig af voordat je je kleding aantrekt. Zorg ervoor dat vocht niet in de plooien of de liesstreek van het lichaam blijft zitten. Dit kan schimmel veroorzaken.

Probiotica

Probiotica is goed voor je darmen, maar het kan ook wonderen in geval van een stinkende vagina. Miso, kimchi, zuurkool, yoghurt en kefir zijn allemaal geweldige probiotische voedingsmiddelen. Probiotische yoghurt is rijk aan lactobacillus-bacteriën, wat helpt tegen candida-infecties, een veel voorkomende oorzaak van vaginale geur. Het helpt ook om de normale vaginale pH-waarde te herstellen, waardoor de vaginale geur kan verdwijnen.

Tea tree olie

Tea tree olie bevat sterke schimmelwerende eigenschappen en is tevens een groot antisepticum. Deze eigenschappen helpen om bacteriën te verwijderen die kunnen bijdragen aan het probleem van een stinkende vagina. Voeg een paar druppels in combinatie met water en toverhazelaar toe aan een wattenschijfje en dan dagelijks aanbrengen op het aangetaste gebied, zoals de liesstreek. Zorg ervoor dat je verdunt met het water en de toverhazelaar, want onverdunde tea tree olie kan de huid irriteren

Voeding en vaginale geurtjes

Bepaalde voeding kan helpen om korte metten te maken met vieze vaginale geurtjes.

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Het is een natuurlijk antibioticum dat mogelijk de remedie is tegen vaginale (schimmel)infecties en een stinkende vagina. De schimmelwerende eigenschappen die knoflook bevat, kunnen helpen bij het bestrijden van een schimmelinfectie. Voeg dagelijks knoflook toe aan je gerechten. Knoflook is tevens verkrijgbaar in capsulevorm in je reformwinkel, of je kunt een of twee rauwe knoflookteentjes op een lege maag eten met een glas lauw water.

Verse groenten en fruit

Verse, hele vruchten en groenten zijn de sleutel voor een goede (vaginale) gezondheid dankzij de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Het is bekend dat vitamine C, wat voorkomt in citrusfruit, guave, aardbeien, kiwi en groene en rode paprika's, een immuunsysteemversterker is. Bladgroenten moeten altijd in overvloed worden geconsumeerd, omdat ze helpen bij de bloedsomloop en vaginale droogheid voorkomen. Eet veel spinazie, boerenkool, kool, salade, snijbiet en andere bladgroenten door ze in je salades en smoothies op te nemen. Avocado stimuleert de vaginale gezondheid omdat het vitamine B6 en kalium bevat, dat een gezonde vaginale flora ondersteunt, waardoor het risico op infectie en bacteriegroei wordt verminderd.

Eet veel spinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.comEet veel spinazie / Bron: Lecic/Shutterstock.com

Noten en zaden

Het toevoegen van noten en zaden aan je dagelijkse voeding helpt vaginale droogheid voorkomen omdat ze vitamine E bevatten. Kijk voor zonnebloempitten, amandelen, walnoten en hazelnoten. Amandelen en pompoenpitten zijn ook rijk aan zink, wat helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het verminderen van jeuk en andere symptomen van uitdroging die bacteriegroei en -geur kunnen veroorzaken. Gebroken lijnzaad is rijk aan fyto-oestrogenen en omega-3-vetzuren, wat helpt de oestrogeenspiegels te verhogen en een einde kan maken aan vaginale droogheid.

Water drinken

Voldoende water drinken is ontzettend belangrijk. De slijmvliesmembranen hebben water nodig om goed te kunnen functioneren, zodat ze goed gehydrateerd blijven. Water helpt je vagina op natuurlijke wijze te smeren, wat helpt bij het verminderen van vaginale geuren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van stinkende afscheidingOorzaken van stinkende afscheidingAls u last heeft van een stinkende afscheiding, kunt u zich behoorlijk schamen. Terwijl een stinkende afscheiding tot ee…
Bacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingBacteriële vaginose: symptomen, diagnose en behandelingEen bacteriële infectie in de vagina kan alle vrouwen overkomen. Het is normaal dat er bacteriën en schimmels in de sche…
Zo houd je je vagina gezondZo houd je je vagina gezondJe vagina is een kwetsbaar deel van je lichaam waar je gemakkelijk een infectie kunt krijgen. Veel vrouwen hebben wel ee…
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…

Scombroid visvergiftiging: Symptomen na eten besmette visScombroid visvergiftiging: Symptomen na eten besmette visScombroid-vergiftiging (scombroid poisoning of histamine-intoxicatie) is een vorm van voedselvergiftiging die tot stand…
Reumatoïde noduli: Knobbeltjes bij reumatoïde artritisReumatoïde noduli: Knobbeltjes bij reumatoïde artritisReumatoïde artritis is een aandoening waarbij de gewrichten en soms ook de organen ontstoken zijn. Bij ongeveer één op d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Attila Barabas
 • Berkeley Wellness. Vaginal Odor: Causes and Remedies. http://www.berkeleywellness.com/self-care/sexual-health/article/vaginal-odor-causes-and-remedies
 • Dr. Axe. How to Get Rid of Vaginal Odor. https://draxe.com/vaginal-odor/ (ingezien op 12-8-2018)
 • Healthline. 7 Tips for Getting Rid of Vaginal Odor. https://www.healthline.com/health/womens-health/how-to-get-rid-of-vaginal-odor
 • Lactacyd. Zes vaginale geurtjes om goed in de gaten te houden. http://vaginapagina.nl/zes-geurtjes-om-goed-gaten-houden/
 • Mayo Clinic. Vaginal odor: causes. https://www.mayoclinic.org/symptoms/vaginal-odor/basics/causes/sym-20050664 (ingezien op 1-12-2017)
 • Afbeelding bron 1: Dean Drobot/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Fir0002, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Martinan
 • Afbeelding bron 5: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/Mallivan
 • Afbeelding bron 7: Lecic/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 08-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.