Zo houd je je vagina gezond

Zo houd je je vagina gezond Je vagina is een kwetsbaar deel van je lichaam waar je gemakkelijk een infectie kunt krijgen. Veel vrouwen hebben wel eens last van een schimmelinfectie of vervelende geurtjes. Wanneer je voorzichtig met je vagina om gaat en er een goede hygiëne op na houdt, voorkom je problemen. In een gezonde vagina wordt het aantal bacteriën onder controle gehouden en is de pH-waarde in orde. Tijdens je menstruatie is het ook van belang om voor een schone vagina te zorgen.

Gezonde vagina

Een gezonde vagina is niet alleen fijn voor je sekspartner, het is ook belangrijk voor je algehele gezondheid. Wanneer het natuurlijk evenwicht in je vagina verstoord is, loop je namelijk een veel grotere kans op het oplopen van een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

PH-waarde

Het is logisch dat je moet zorgen voor een goede hygiëne als je je vagina gezond wilt houden. Door de warme en vochtige omgeving is het namelijk een broedplaats voor bacteriën. Was je vagina elke dag met een beetje lauwwarm water. Het is niet de bedoeling dat je hier zeep bij gebruikt. De pH-waarde (zuurgraad) van je vagina wordt daardoor namelijk verstoord en dit zorgt juist voor infecties en vieze luchtjes. Een gezonde vagina reinigt zichzelf en je hoeft daarom alleen elke dag met een beetje water af te spoelen. Als je toch graag zeep gebruikt tijdens bijvoorbeeld je menstruatie, kies dan voor een speciale zeep die geschikt is voor de vagina. Lactacyd en Chilly zijn bekende merken. Gebruik het echter niet elke dag, dat is nergens voor nodig.

Bacteriën

Verder is het belangrijk dat er geen bacteriën vanuit je anus in je vagina terecht komen. Bij het afvegen, zul je daarom altijd het wc-papiertje van voor naar achter moeten bewegen in plaats van andersom. Zo voorkom je dat je bacteriën verplaatst die vervolgens in je vagina voor infecties kunnen zorgen.

Kleding

Zoals gezegd is je vagina een broedplaats voor bacteriën, doordat het hier warm en vochtig is. Het is daarom belangrijk om goed ademend ondergoed te dragen. Kies voor katoenen slipjes in plaats van synthetische varianten. Daarnaast kun je het beste niet te strakke kleding dragen. Strakke broeken zorgen er namelijk voor dat er te weinig frisse lucht bij je vagina kan komen.

Menstruatie

Tijdens je menstruatie is het extra belangrijk om voor een goede hygiëne te zorgen. Je zou je vagina tijdens deze dagen nog wat vaker schoon kunnen maken dan normaal. Daarnaast moet je uitkijken met het gebruik van maandverband en tampons. Verwissel ze regelmatig om te voorkomen dat er te veel bacteriën komen. Officieel mag je een tampon er acht uur in laten zitten, maar verwissel hem liever al na twee tot drie uur.

De meeste tampons en maandverband van bekende merken zijn gemaakt van synthetische stoffen, plastics en chemicaliën. Dat zijn niet zulke fijne stoffen voor je vagina. Kies daarom liever voor de biologische variant. Hier zitten geen schadelijke stoffen in.

Infectie

Heb je je netjes aan deze manier van verzorgen gehouden, maar ruik je toch nog een vies luchtje? Dan kan het zijn dat je een infectie te pakken hebt. Heel wat vrouwen hebben bijvoorbeeld minstens één keer in hun leven last van een vaginale schimmelinfectie. Als je denkt dat dit ook bij jou het geval is, kun je maar beter even een bezoekje aan je huisarts brengen. Over het algemeen in zo´n infectie heel gemakkelijk op te lossen met een antibiotica kuurtje.
© 2015 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseIs gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseGardnerella, ook wel bacteriële vaginose, wordt vaak een soa's'genoemd, maar dat is het zeker niet. Gardnerellais een in…
Gezondheid: Last van witte vloed?Gezondheid: Last van witte vloed?Voor sommige is het een taboe en andere praten er normaal over, maar last hebben van witte vloed kan vervelend zijn en a…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…

Staufferen: bewegen zonder te belastenWe kunnen er niet meer onderuit: om gezond te blijven moeten we bewegen. We worden er bijna dagelijks via kranten, tijds…
Somatostatine, werking als hormoonSomatostatine, werking als hormoonOns lichaam blijft gezond, groeit en kan blijven bestaan door middel van verschillende processen. Veel van deze processe…
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.