Appelazijn: gezondheidsvoordelen van drinken van appelazijn

Appelazijn: gezondheidsvoordelen van drinken van appelazijn Appelazijn drinken (voor het slapen gaan) is gezond voor huid, darmen en bloeddruk. Appelazijn drinken doe je niet puur, maar vermengd met water en eventueel honing. Appelazijn wordt al heel lang gebruikt om onder meer allerlei kwalen te bestrijden. Het zure goedje wordt ook gebruikt om voedsel mee te conserveren en als schoonmaakmiddel. Appelazijn is een product van een fermentatieproces. De bereiding van appelazijn vindt plaats in twee stappen. Eerst maak je sap van appels en laat je het appelsap gisten. Hierbij worden de suikers omgezet in alcohol en ontstaat er wijn. Er wordt vervolgens lucht bij gelaten, waarna de alcohol wordt omgezet in zuur. Er ontstaat appelazijn. Appelazijn kent veel gezondheidsvoordelen. Zo is appelazijn onder meer goed voor het reguleren van bloedsuiker, het verlagen van de bloeddruk en appelazijn is goed voor je hart. Bij normaal en juist gebruik (eerst verdunnen met water voordat je het drinkt), heeft appelazijn geen bijwerkingen.
Appelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, PixabayAppelazijn drinken heeft veel gezondheidsvoordelen / Bron: Wicherek, Pixabay

Appelazijn drinken: waar is het goed voor?

Appelazijn, ook wel appelciderazijn genoemd, biedt ontzettend veel gezondheidsvoordelen. De meeste werkzame stoffen zijn aanwezig in ongefilterde appelazijn. Je kan dus het beste troebele appelazijn kopen. Houd er evenwel rekening mee dat je nooit onvermengde appelazijn moet drinken, aangezien dit je slokdarm kan irriteren en beschadigen. Meng twee eetlepels appelazijn en twee theelepels honing door een glas water en drink dit op. Gebruik dagelijks niet meer dan twee eetlepels appelazijn, aangezien overmatig gebruik vervelende bijwerkingen kan geven. Alle gezondheidsvoordelen hebben nauwelijks zin als je een ongezond levenspatroon aanhoudt. Het is daarom belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en een er een gezonde leefstijl op na te houden.

Alkalisch pH-niveau

Appelazijn kan helpen je lichaam gezond te houden op alkalisch pH-niveau. Een kleine verandering in het pH-niveau kan een diepgaand effect hebben op het functioneren van het lichaam. De eerste stap naar een goede gezondheid begint met het alkalischer maken van het lichaam. Het zuur-base evenwicht is belangrijk, omdat veel functies in het lichaam alleen voorkomen op een bepaald zuurgraadniveau of alkaliniteit. Veel enzymen en chemische reacties in het lichaam werken het best bij een bepaalde pH, en onderzoek heeft aangetoond dat hoge zuurgraden leiden tot een gebrek aan energie, moeheid en een grotere kans op infectie.

Appelazijn helpt bij het reguleren van bloedsuiker

Onderzoek wijst erop dat het drinken van appelazijn helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het drinken van appelazijn is vooral gunstig voor personen die een risico lopen op diabetes type 2 of die reeds last hebben van prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Het innemen van appelazijn bij de maaltijd geeft een verhoogde verzadiging en verminderde postprandiale glycemie. Dit zijn metabolische effecten waarbij mensen met prediabetes en diabetes ook kunnen profiteren. Onderzoek laat zien dat het nemen van twee eetlepels appelazijn (vermengd met water) net voor het naar bed gaan, een verlaagde bloedsuikerspiegel geeft van gemiddeld 4 tot 6 procent in de ochtend.

Hart en bloedvaten

Appelazijn verlaagt de bloeddruk / Bron: Bacho/ShutterstockAppelazijn verlaagt de bloeddruk / Bron: Bacho/Shutterstock

Drinken van appelazijn ter verlaging van de bloeddruk

Het drinken van appelazijn kan helpen om de bloeddruk te verlagen, wat op zijn beurt het risico op hartziekten vermindert. Appelazijn bevat kalium, dat erom bekend staat dat het de bloeddruk helpt te verlagen. Appelazijn bevat ook magnesium, dat helpt om de bloedvaten te ontspannen wat bloeddrukverlagend werkt.

Het drinken van appelazijn is goed voor je hart

Naast het verminderen van de bloeddruk, wat het risico op hartziekten vermindert, kan appelazijn helpen bij het verhogen van HDL-cholesterol, het 'goede' cholesterol in het lichaam. Hoe hoger dit goede cholesterol, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten. Onderzoek wijst ook uit dat appelazijn triglyceriden (een soort van vet in je bloedbaan) kan helpen controleren. Appelazijn bevat ook het krachtige antioxidant genaamd chlorogeenzuur, waarvan is aangetoond dat het LDL-cholesteroldeeltjes (het 'slechte' cholesterol) beschermt tegen oxidatie.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Ontgifting van de lever en andere organen

Lever ontgiften en reinigen

Appelazijn helpt om het lichaam te ontgiften. Onderzoek laat zien dat appelazijn specifiek helpt om de lever te detoxen en dat het kan helpen om de bloedsomloop te stimuleren. Appelazijn beschikt over een verscheidenheid aan genezingsprocessen voor de huid en het bloed, waardoor schadelijke milieustoxinen die zich in het lichaam ophopen, vooral in de lever, verwijderd worden.

Lymfeklieren reinigen

Een andere manier waarop appelazijn helpt om het lichaam te detoxen, is door de lymfeklieren te reinigen, waardoor er een betere lymfecirculatie mogelijk is. Wanneer je lymfesysteem gezond is, kan het zijn werk goed doen en zul je je beter voelen. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in de strijd tegen infecties.

Het drinken van appelazijn voorkomt Candida-overgroei

Aangezien appelazijn rijk is aan natuurlijke enzymen, kan het drinken ervan helpen om Candida in het lichaam te elimineren. Candida wordt verantwoordelijk gehouden voor veel verschillende gezondheidsproblemen, waaronder een slecht geheugen, vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, behoefte aan suiker en gistinfecties. Hoewel het een natuurlijk voorkomende gist is, kan er overgroei ontstaan als het lichaam te zuur wordt door het eten van te veel verwerkte voedingsmiddelen of te veel suiker, of als goede bacteriën worden geëlimineerd door antibiotica.

Maag en darmen

Appelazijn is goed voor de darmen

Appelazijn wordt gefermenteerd met een gunstige gist die dient als een prebiotica voor gezonde bacteriën in de darmen.

Het tegengaan van spijsverteringsklachten

Appelazijn is zeer effectief als het gaat om het tegengaan van allerlei spijsverteringsstoornissen, aangezien het spijsverteringssappen stimuleert wat nodig is om voedsel te verteren. Appelazijn gaat indigestie, opboeren, gasvorming en zelfs zuurbranden tegen. De inname van slechts één theelepel appelazijn met een glas water, helpt al tegen zuurbranden. Bovendien helpen de gezonde zuren die in appelazijn aanwezig zijn, waaronder azijnzuur, isobutrietzuur, melkzuur en propionzuur, de spijsvertering te verbeteren door de groei van ongewenste gisten en bacteriën in de maag en het hele lichaam tegen te gaan.

Overgewicht tegengaan met appelazijn / Bron: Istock.com/VladimirFLoydOvergewicht tegengaan met appelazijn / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Het drinken van appelazijn versnelt gewichtsverlies

Het drinken van twee theelepels appelazijn (vermengd met water), kan ondersteunend zijn als je wilt afvallen, vooral omdat appelazijn een gevoel van verzadiging geeft. Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht die gedurende 12 weken appelazijn dronken, minder visceraal vet of buikvet, een smallere taille en een lager BMI hadden in vergelijking met degenen die geen appelazijn dronken.

Botontkalking of osteoporose voorkomen

Appelazijn helpt bij het absorberen van calcium uit voedingsstoffen, een essentieel mineraal voor het voorkomen van osteoporose of botontkalking. Door bij iedere maaltijd appelazijn te drinken, wordt de juiste calciumabsorptie gewaarborgd om je botten te versterken. Je kan ook een salade bereiden met een dressing van appelazijn.

Verouderingsproces tegengaan

De antioxidant-eigenschappen in azijn kunnen vroegtijdige veroudering voorkomen en zelfs het verouderingsproces vertragen. Het vermogen van appelazijn om de zuur-basebalans in het lichaam te behouden speelt daarbij een sleutelrol.

Tegengaan van schade door vrije radicalen

Vrije radicalen zijn gevaarlijke atomen/moleculen in het lichaam die veel schade kunnen aanrichten. De stofwisseling zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen echter ook van buitenaf je lichaam binnendringen door luchtvervuiling of chemicaliën. Antioxidanten die worden aangetroffen in groenten en fruit, en een aantal andere voedingsmiddelen, zoals appelazijn, helpen bij het verminderen van vrije radicalen in het lichaam.

Appelazijn gezond voor de huid

Herstellen van de pH-waarde van de huid

Je kan appelazijn drinken, maar je kan het ook plaatselijk toepassen op de huid. Appelazijn kan gebruikt worden als een natuurlijke balansversterker van de zuurtegraad van je huid. Appelazijn is effectief bij een moeilijke huid, zoals een vette of juist droge huid. Het zuur zorgt voor een juiste zuurgraad van de huid, hetgeen de bloedsomloop verbetert, wat een gezonde uitstraling van de huid teweegbrengt.

Hoe toe te passen op de huid?

Breng plaatselijk onverdunde appelazijn op de huid aan. Dit stinkt en prikkelt de huid, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Je kan dit rechtstreeks doen of door een beetje appelazijn op een wattenschijfje te doen en dit op de huid te deppen. Doe dit iedere dag één tot twee keer. Appelazijn helpt ook goed tegen acne of jeugdpuistjes.

Appelazijn om een vieze okselgeur tegen te gaan / Bron: Elbud/Shutterstock.comAppelazijn om een vieze okselgeur tegen te gaan / Bron: Elbud/Shutterstock.com

Vieze okselgeur bestrijden

Appelazijn wordt soms ook toegepast onder de oksels om een vieze okselgeur tegen te gaan. De antibacteriële eigenschappen gaan bacteriële groei tegen. Giet wat appelazijn in een kom. Doe een katoenen bal erin en veeg je oksel ermee af. Dit vermindert de zuurgraad of pH van de huid, waardoor de nare okselgeur verdwijnt. Je kunt eventueel ook een spray maken door water en appelazijn met elkaar te mengen en in een spuitfles te doen. Spray het onder je oksels tijdens het baden.

Natuurlijk remedie tegen allergische reacties

Appelazijn is volgens sommige bronnen ook een goede remedie tegen de vervelende verschijnselen van allergieën voor dieren, voedsel en zelfs hooikoorts. Dagelijkse inname van appelazijn lijkt symptomen te verlichten als frequent niezen, verstopte neus, ogen die jeuken, tranen of branderig aanvoelen, hoofdpijn, gevoelens van jeuk in de neus, oren, mond en keel, en hoesten.

Appelazijn tabletten

Er zijn ook appelazijntabletten verkrijgbaar. Zo heeft winkelketen Kruidvat de tabletten 'Kruidvat Appelazijn Capsules' in de schappen liggen. Deze bevatten naast appelazijn chroom en zink. Deze tabletten dragen bij tot een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Ze bevatten daarnaast chilipeper. Dit helpt bij overgewicht en ondersteunt de vetstofwisseling en gewichtsverlies. Dosering is driemaal daags 1 capsule in zijn geheel vlak voor de maaltijd innemen met een groot glas water. De ervaringen van gebruikers leren dat deze appelazijntabletten helpen om je hongergevoel onder controle te houden.

Appelazijn in combinatie met medicijnen

Digoxine

Digoxine is een hartglycoside dat uit de bladeren van het vingerhoedskruid wordt geëxtraheerd. Dit middel verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Wees voorzichtig met de combinatie digoxine en appelazijn. Overleg eerst met je huisarts of apotheker. Grote hoeveelheden appelciderazijn kunnen de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. Lage kaliumspiegels kunnen de bijwerkingen van digoxine versterken.

Insuline

Wees voorzichtig met de combinatie insuline en appelazijn. Het wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). Insuline kan de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. Grote hoeveelheden appelciderazijn kunnen ook de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. Het gebruik van appelciderazijn samen met insuline kan ervoor zorgen dat de kaliumspiegel in het lichaam te laag is. Vermijd het gebruik van grote hoeveelheden appelciderazijn als je insuline gebruikt.

Medicijnen voor diabetes (antidiabetica)

Wees voorzichtig met de combinatie appelazijn en medicijnen voor diabetes. Appelazijn kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met (pre)diabetes. Diabetesmedicijnen worden ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Als je appelazijn gebruikt terwijl je ook diabetesmedicatie slikt, kan je bloedsuikerspiegel te laag worden.

Plaspillen (diuretica)

Wees voorzichtig met de combinatie plaspillen en appelazijn. Plastabletten helpen hoge bloeddruk te verlagen. Grote hoeveelheden appelazijn kunnen de kaliumspiegel in het lichaam verlagen. Plaspillen kunnen ook het kaliumgehalte in het lichaam verlagen. Het gebruik van appelazijn samen met plaspillen kan het kaliumgehalte te veel verlagen.

Recept met appelazijn

Hieronder staat een eenvoudig recept met appelazijn.

Rozemarijn / Bron: Jcwf at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rozemarijn / Bron: Jcwf at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Geroosterde groenten met appelazijn dressing

Ingrediënten:
 • Een waaier aan groenten zoals wortelen, paprika, courgette, en/of broccoli
 • Olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 eetlepel honing
 • Verse kruiden zoals tijm of rozemarijn (geheel naar keuze)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
 • Snijd de groenten in gelijke stukken en verdeel ze over een bakplaat.
 • Besprenkel de groenten met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Voeg indien gewenst ook verse kruiden toe.
 • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze gaar en lichtbruin zijn.
 • Terwijl de groenten roosteren, maak de dressing. Meng de appelazijn en honing in een kleine kom tot goed gecombineerd.
 • Haal de groenten uit de oven en laat ze iets afkoelen.
 • Druppel de appelazijn dressing over de geroosterde groenten en serveer direct.

Geniet van je gezonde en smaakvolle gerecht met appelazijn dressing!

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met appelazijn werktAfvallen met appelazijn werktWie eenvoudig wil afvallen moet zeker appelazijn proberen. Afvallen met appelazijn gaat namelijk uitstekend, doordat app…
Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Slank Appel & Chroom, helpt het echt of af te vallen?Appelazijn wordt al eeuwenlang beschouwd als een uitstekend middel tegen overgewicht. Appelazijn breekt vet af en het ho…
Afvallen met appelazijnAfvallen met appelazijnAppelazijn kan in meerdere opzichten een positief effect op de gezondheid hebben. Het bekendst is appelazijn echter vanw…
Appelazijn als wondermiddel voor uw spijsverteringAppelazijn als wondermiddel voor uw spijsverteringAfvallen met appelazijn of appels werkt echt. Gebruik van appelazijn is een prima kuur die goed is voor uw gezondheid. H…

Muenke-syndroom: Afwijkingen aan hoofd (schedel) en gezichtMuenke-syndroom: Afwijkingen aan hoofd (schedel) en gezichtBij het Muenke-syndroom, een erfelijke aandoening, komt een baby ter wereld met vroegtijdig gesloten kroonnaden in de sc…
Borstkanker voorkomen, hoe doe je dat?Borstkanker voorkomen, hoe doe je dat?Borstkanker helemaal voorkomen is lastig, maar de kans op borstkanker zo klein mogelijk maken kan wel. In Nederland krij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Phongnguyen1410, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Apotheek. Digoxine. https://www.apotheek.nl/medicijnen/digoxine?product=digoxine (ingezien op 24-8-2020)
 • Bio Today. Salade met appelciderazijn dressing. https://www.biotoday.bio/recepten/salade-met-appelciderazijn-dressing/ (ingezien op 12-5-2024)
 • Frans van den Berg. Toegepast fysiologie: fysiologie van de organen. Uitgeverij Lemma BV, Utrecht, 2001.
 • http://www.optimalegezondheid.com/vrije-radicalen/
 • https://authoritynutrition.com/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/
 • http://www.naturallivingideas.com/drinking-apple-cider-vinegar-benefits/
 • http://www.rd.com/health/wellness/apple-cider-vinegar-benefits/
 • https://www.puurfiguur.nl/appelazijn-afvallen/
 • http://appelazijn.info/201/
 • RX List. Apple cider vinegar. https://www.rxlist.com/apple_cider_vinegar/supplements.htm (ingezien op 24-8-2020)
 • Wikipedia. Digoxine. https://nl.wikipedia.org/wiki/Digoxine (ingezien op 24-8-2020)
 • Afbeelding bron 1: Wicherek, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bacho/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/VladimirFLoyd
 • Afbeelding bron 5: Elbud/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 6: Jcwf at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Marieke, 01-04-2019
Ik drink het juist in de ochtend. ik heb daarna geen last van mijn darmen meer. Mag je het wel in de ochtend drinken? Reactie infoteur, 01-04-2019
Als je 's ochtends je drankje met appelazijn drinkt, dan wordt vaak aangeraden om daarvoor eerst iets te eten.

Ruud Willemse, 21-09-2018
Vraag,

Ik heb het gebruik en toepassingen van Appelazijn doorgenomen, het heeft heel veel positieve werkingen op het lichaam, mijn vraag is, is Appelazijn in combinatie met bloeddrukverlagende medicijnen te gebruiken?
Vriendelijke groet, en alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 22-09-2018
Appelazijn is in staat om de bloeddruk te reguleren naar een gezond niveau.en daarom is het belangrijk om je bloeddruk regelmatig te laten controleren door de huisarts; zo nodig zal de huisarts de dosering van de medicatie aanpassen.

Marianne, 12-02-2018
Ik heb erfelijke hart en vaatziekten aanleg. Bloeddruk was altijd aan de hoge kant. Na het beginnen met appelazijn, ik drink 2 glazen per dag met water en per glas twee theelepels appelazijn is mijn bloeddruk al binnen 1 week gedaald van gemiddeld 138/85 naar 118/66 Reactie infoteur, 12-02-2018
Dat is een mooi resultaat!

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.