Roze vaginale afscheiding: rozig bloedverlies uit vagina

Roze vaginale afscheiding: rozig bloedverlies uit vagina Wat kan roze afscheiding beteken? Vaginale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en wit en is een natuurlijk verschijnsel, wat voorkomt doordat de wand van de vagina en de baarmoederhals vocht en slijm aanmaken en zo nu en dan lekt daar wat van uit de schede. Normale vaginale afscheiding heeft geen geur (het ruikt dus nergens naar en het stinkt al helemaal niet) en is meestal (melkachtig) wit van kleur. Het geregeld verliezen van wat vocht is normaal als de afscheiding helder en vrijwel kleurloos is. De ene vrouw heeft meer afscheiding dan de andere vrouw. Roze vaginale afscheiding is een normaal verschijnsel als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de menstruele cyclus of zwangerschap. Als de roze afscheiding langere tijd aanhoudt of gepaard gaat met andere (onaangename) symptomen, is het verstandig de huisarts te raadplegen.

Roze vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comRoze vaginale afscheiding / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Oorzaken van roze afscheiding

Een roze vaginale afscheiding wordt meestal veroorzaakt wanneer de natuurlijke afscheiding een kleine hoeveelheid bloed bevat. In de meeste gevallen is dit een teken dat een vrouw op het punt staat om ongesteld te worden, maar in sommige gevallen is dit een teken dat er iets anders aan de hand is. Het kan erop duiden dat een vrouw zwanger is, maar het is ook mogelijk dat de ovulatie of eisprong (het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat) roze afscheiding veroorzaakt, of er ligt nog weer een andere oorzaak aan ten grondslag. Hieronder bespreken we de meestvoorkomende oorzaken van roze afscheiding.

Symptomen

Roze afscheiding kan gepaard gaan met de volgende symptomen:

Raadpleeg tijdig je huisarts, zeker als rode afscheiding gepaard gaat met andere klachten.

Ovulatie of eisprong

In de regel zal de eisprong (ovulatie) om en nabij de veertiende dag van de cyclus optreden. De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel de eierstok verlaat en in deze periode ben je het meest vruchtbaar en kun je zwanger worden. Sommige vrouwen voelen hun eisprong. Het kan ervaren worden als een scherpe pijn onder in de buik. Dit wordt ook wel ovulatiepijn genoemd. Ook komt er wat bloedverlies of vloeistof vrij tijdens de eisprong, hetgeen bekend staat als ovulatiebloeding. Dit bloedverlies tijdens de eisprong is meestal zeer gering en duurt slechts een paar uur.

Innesteling

Als een eicel wordt bevrucht zal het zich nestelen in de bekleding van het baarmoederslijmvlies. Het meest kenmerkende symptoom van de innesteling is de innestelingsbloeding ongeveer acht dagen na de ovulatie. Je kunt dan mogelijk wat helderrood, rozig of paarsig bloedverlies hebben. Dit wordt ook ook wel spotting genoemd. Deze bloeding is normaal gesproken vrij mild en is vaak wel over na twee dagen. Als dit bloed zich mengt met de natuurlijke afscheiding van de vagina, zal het een roze kleur hebben. Het kan echter ook een bruine kleur hebben, afhankelijk van hoe oud het bloed is. Deze roze afscheiding enkele dagen voor de verwachte menstruatie of NOD (NOD staat voor Niet Ongesteld Dag, de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen, maar niet gebeurt vanwege je zwangerschap), is voor veel vrouwen een eerste teken dat ze zwanger zijn.

Menstruatie

Wanneer de eicel die bij de eisprong is vrijgekomen niet bevrucht wordt door een zaadcel van de man, sterft deze af. De niet bevruchte eicel zal 14 dagen na de eisprong afgevoerd worden samen met een deel van het ongebruikte baarmoederslijmvlies: je wordt ongesteld en een nieuwe cyclus vangt weer aan. Vlak voor de menstruatie is de afscheiding vaak roze van kleur.

Waar liggen de eileiders, eierstokken, baarmoeder en vagina? / Bron: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.comWaar liggen de eileiders, eierstokken, baarmoeder en vagina? / Bron: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.com

Infecties

In zeldzame gevallen is een infectie in de vagina, baarmoederhals, baarmoeder, eileiders of de eierstokken de oorzaak van roze afscheiding. Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen ongewone vaginale afscheiding veroorzaken.

Cervicale erosie

Bij erosie van de baarmoederhals zijn er in het slijmvlies van de baarmoederhals kleine wondjes aanwezig, wat veroorzaakt kan worden door een aantal factoren. Zo kan een baarmoederhalsontsteking leiden tot erosie. Dit wordt vooral bij herpes en syfilis vaak gezien, maar het kan ook bij andere ernstige infecties optreden. Cervicale erosie zich ook voordoen als gevolg van een trauma door onder meer:
 • geslachtsgemeenschap;
 • een bevalling;
 • het gebruik van tampons;
 • het aanbrengen van voorwerpen in de vagina, zoals een vibrator of een speculum (eendenbek).

Kanker

Baarmoederkanker of baarmoederhalskanker kan onder meer aanleiding geven tot licht bloedverlies tussen de menstruaties of bij vrouwen na de menopauze en vaginale afscheiding, variërend van een waterige, roze substantie tot een dikke, bruine en vies ruikende afscheiding.

Voorbehoedsmiddelen

Vooral gedurende de eerste drie maanden van gebruik van hormonale anticonceptie kan intermenstrueel bloedverlies optreden. De hormonen in de anticonceptiva kunnen de natuurlijke cyclus onderbreken, waardoor wat bloedverlies kan optreden tussen de menstruaties door in de vorm van roze afscheiding. Bij een hormoonspiraaltje zie je de eerste drie maanden ook vaak wat langdurige en onregelmatige bloedingen. Vaak gebeurt dit in de vorm van 'spotting', dat wil zeggen steeds kleine beetjes bloedverlies of bruinige afscheiding. Na driekwart jaar worden nemen de onregelmatige bloedingen steeds meer in frequentie af en soms blijven de bloedingen helemaal weg.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Witte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor menstruatieWitte afscheiding voor de menstruatie, wat betekent dit? Vrouwen die zwanger willen worden houden het slijmverlies sterk…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…
Menstruatiebloed: Betekenis van kleur menstruatiebloedingMenstruatiebloed: Betekenis van kleur menstruatiebloedingTijdens de menstruatie van een vrouw stoot het lichaam weefsel en bloed uit de baarmoeder af via de vagina. De kleur (en…

Eeuwig jong: kun je eeuwig jong blijven?Eeuwig jong: kun je eeuwig jong blijven?Eeuwig jong blijven dat wil iedereen wel. Maar ouder worden doen we allemaal en dat gaat gepaard met veroudering van het…
Het verhaal van penicillineWie tegenwoordig een bacteriële infectie heeft, hoeft maar naar de dokter te gaan om een antibioticum voorgeschreven te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Lannyboy89, Pixabay
 • http://www.md-health.com/Pink-Discharge.html
 • http://www.24baby.nl/zwanger-worden/van-eicel-tot-embryo/ovulatie-eisprong/
 • http://www.babytjes.nl/menstruatie-ovulatie-en-zwanger-worden.html
 • http://www.ovulatie-berekenen.com/menstruatiecyclus/
 • Afbeelding bron 1: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.com
Reactie

Yvonne Goris, 03-02-2017
Ik moest anderhalve week geleden ongesteld worden maar tot op heden alleen lichtroze afscheiding. Ik ben niet zwanger en heb verder ook nergens last van. Wat kan het zijn?
Kan het ook zijn dat ik al vervroegd in de overgang kom? Graag hoor ik jullie advies. Voel me er niet goed bij en wil graag weten wat er aan de hand is. Reactie infoteur, 05-02-2017
Wanneer uw menstruatie voor uw veertigste levensjaar stopt terwijl deze voorheen normaal was, bent u te vroeg in de overgang gekomen. Raadpleeg uw huisarts voor advies.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.