Witte afscheiding voor menstruatie
Witte afscheiding voor de menstruatie, wat betekent dit? Vrouwen die zwanger willen worden houden het slijmverlies sterk in de gaten. Rond de eisprong is het slijm anders dan vlak voor de menstruatie. Wanneer een eicel bevrucht is merkt de vrouw dat het slijm anders is dan normaal. Maar wanneer is de witte afscheiding nou echt anders?
Wat is witte afscheiding?
Witte afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd. Iedere vrouw krijgt hiermee te maken, vooral tijdens de vruchtbare jaren. De afscheiding heeft een belangrijke functie: het weren van infecties en het soepel houden van de vagina. Daarnaast speelt deze afscheiding een belangrijke rol bij de bevruchting.
Witte afscheiding is, zoals de naam al doet vermoeden, wit van kleur. Toch kan deze geel tot bruingeel kleuren wanneer de afscheiding in contact komt met de buitenlucht en opdroogt. Wanneer verse afscheiding een andere kleur dan wit tot roomwit heeft, kan er sprake zijn van een infectie.
Afscheiding rond de eisprong
Vlak voor de eisprong verandert het slijm van structuur en van hoeveelheid. Er wordt meer afscheiding geproduceerd. Ook verandert het slijm duidelijk naar een soort eiwitachtige substantie. Wanneer het slijm tussen duim en wijsvinger wordt gehouden en uit elkaar wordt getrokken, zijn er duidelijke draden te zien. Ruim voor de eisprong is dit niet mogelijk. Wanneer er draden getrokken kunnen worden van het slijm, betekent dit vruchtbaar slijm, oftewel de periode rond de eisprong. Zaadcellen worden nu makkelijker doorgelaten. Na de eisprong verandert dit rekbaar slijm weer in het gewone slijm, ook de hoeveelheid verandert weer.
Witte afscheiding voor de menstruatie
Voor de menstruatie is er ook sprake van witte afscheiding. Er kunnen zich nu twee dingen voordoen: veel of weinig witte afscheiding. Wanneer de eicel niet bevrucht is, zal het lichaam zich klaar maken om het opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten. De productie van het witte slijm neemt ook af. Dit kan zelfs zo sterk afnemen dat sommige vrouwen klagen over droogte van de vagina. Vaak is dit het hevigst een tot drie dagen voor de menstruatie. De menstruatie komt op gang en begint met licht bloedverlies of wat buikkrampen. Na de menstruatie wordt het slijm weer opgebouwd om de baarmoeder te beschermen. Dit geeft weer wat afscheiding, maar niet zoveel als rond de eisprong.
Wanneer de eicel wel bevrucht is, zal het lichaam zich niet gereed maken om het baarmoederslijmvlies af te breken. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand. Vanaf dan begint een gedeelte van de bevruchte eicel met de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. Dit hormoon geeft het lichaam een seintje dat er sprake is van een zwangerschap. De nieuwe zwangerschap moet goed beschermd worden. Dit gebeurt onder andere door de aanmaak van meer witte afscheiding. Deze afscheiding beschermt de baarmoeder tegen indringers zoals bacteriën.
Niet iedere vrouw is hetzelfde. Er zijn vrouwen die vlak voor hun menstruatie nog steeds veel afscheiding produceren, en er zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap amper last hebben van witte afscheiding. Voor iedere vrouw is het belangrijk om de eigen afscheiding en het patroon gedurende de menstruele cyclus te herkennen. Pas dan kunnen afwijkingen opgemerkt worden.
Roze afscheiding
Een roze afscheiding is slijmverlies dat zich vermengd heeft met wat bloed. Het bloedverlies is dan zo weinig, dat deze roze kleurt wanneer het in aanraking komt met de witte afscheiding. Roze afscheiding zien we vaak tijdens de innesteling, maar ook vlak voor de menstruatie. Het is soms moeilijk te beoordelen waarom er sprake is van een roze afscheiding. Wel kan dit beter ingeschat worden wanneer de periode waarin dit plaatsvindt bekend is. Een innesteling van een bevruchte eicel vindt ongeveer één week voor de menstruatie plaats (oftewel 5 tot 7 dagen na de bevruchting). Vaak is het voor de vrouw even afwachten tot het moment waarop een zwangerschapstest gedaan kan worden. Een test is het meest betrouwbaar wanneer deze uitgevoerd wordt vanaf dag één dat de menstruatie verwacht wordt, maar uitblijft.
Slijm stinkt
Soms gaat het slijm of de afscheiding iets anders ruiken vroeg in de zwangerschap. Sommige vrouwen herkennen hier hun zwangerschap al aan. Toch behoort de afscheiding niet vreselijk te stinken. Wanneer deze wel stinkt, een vreemde kleur heeft en erg waterig is kan er sprake zijn van een vaginale infectie. De huisarts kan dan een middel voorschrijven om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om een infectie zo spoedig mogelijk te behandelen. Het kan namelijk de vruchtbaarheid in de toekomst beïnvloeden. Een schimmelinfectie zal tijdens de zwangerschap geen schade aanrichten maar kan de baby wel tijdens de bevalling infecteren.
Lees verder