Zwanger worden: controle van vaginale afscheiding

Zwanger worden: controle van vaginale afscheiding Wanneer koppels beslissen dat ze voor (nog) een kindje gaan, dan willen ze het liefst meteen zwanger zijn. Jammer genoeg loopt dit niet altijd van een leien dakje, integendeel, vaak duurt het maanden of soms zelfs jaren eer koppels hun wens in vervulling zien gaan. Om deze droom zo snel mogelijk te kunnen verwezenlijken is het belangrijk om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent. In dit artikel wordt wat dieper ingegaan op het bepalen van je vruchtbare periode en waar je moet op letten om je eisprong zeker niet te missen.

Zwanger worden...

De toverformule voor het maken van een baby is ervoor zorgen dat de zaadcel van de man kan samensmelten met de eicel van de vrouw, want 1 + 1 = 1 (en heel af en toe 2). Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn als het klinkt dan kon iedereen massaal en zonder problemen zwanger worden. In praktijk is dit echter niet het geval. Het is zelfs zo dat het voor sommige koppels heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk is om natuurlijk zwanger te raken. Gelukkig lukt het meestal wel op de natuurlijke manier en om het allemaal wat vlotter te laten verlopen en alle kansen goed te kunnen benutten wordt in dit artikel wat dieper ingegaan op het bepalen van de vruchtbare periode en hoe je kan weten wanneer je eisprong er zit aan te komen.

Vruchtbaar? Controleer je vaginale afscheiding

Er zijn een aantal tekenen waardoor je kan weten of je al dan niet vruchtbaar bent. Het eerste en eigenlijk ook meest belangrijke teken is het controleren van het baarmoederslijm. Dit wordt ook wel de billingsmethode genoemd. Om je lichaam goed te leren kennen zou jij eigenlijk best dagelijks je vaginale afscheiding controleren. Er zijn namelijk een aantal fasen in de menstruele cyclus en elk van deze fasen gaat gepaard met een specifieke vaginale afscheiding.

Je afscheiding volgens de fase in je cyclus

De menstruele cyclus begint telkens met de menses of menstruatie. De vaginale afscheiding in deze fase is dus bloedverlies, al dan niet gepaard gaande met slijmverlies. Afhankelijk van persoon tot persoon kan deze fase drie tot acht dagen aanhouden.

Na de maandstonden volgt de periode vóór de vruchtbare periode, dus nog voor de eigenlijke eisprong. In deze fase varieert de afscheiding van plakkerig en droog en gaat ze over naar crèmerig.

In de volgende fase begint men vruchtbaar slijm te verliezen. Deze afscheiding ziet eruit als eiwitslijm en is doorzichtig en heel nat. Het is een rekbaar slijm dat tot wel 10 cm kan worden uitgerekt. De dag nadat men de langste draden van dit eiwitslijm kan trekken vindt normaal gesproken de eisprong plaats.

Na dit vruchtbaar slijm verandert de samenstelling weer en dan wordt de vaginale afscheiding weer droger en vaak ook korrelig van textuur, waarna deze fase dan weer wordt gevolgd door de menstruatie indien er geen sprake is van zwangerschap. Indien er een bloeding optreedt dan begint de menstruele cyclus weer van voor af aan.

Wanneer vrijen?

Het wordt aangeraden om in de vruchtbare periode om de twee dagen geslachtsgemeenschap te hebben. Tijdens de vruchtbare periode, dus wanneer je vaginale afscheiding eruit ziet zoals rekbaar eiwit. Indien de geslachtsgemeenschap plaatsvindt tijdens de vruchtbare periode wordt de eisprong zeker niet gemist. Men zegt ook om niet dagelijks te vrijen, omdat de hoeveelheid zaadcellen vermindert als er te vaak een zaadlozing is en als er minder zaadcellen aanwezig zijn, dan wordt de kans op bevruchting uiteraard ook kleiner. Wanneer men deze methode toepast kan niet worden gegarandeerd dat mensen zwanger geraken, maar de kans op zwangerschap wordt aanzienlijk vergroot.
© 2013 - 2024 Lieselot, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Zwanger worden: billingsmethode (bestuderen afscheiding)Wanneer je zwanger worden wilt, zul je erg nieuwsgierig zijn naar het tijdstip van je eisprong. Op het moment van je eis…
Moeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders is een project waar de zwangere vrouw aan mee kan doen met als doel het helpen van andere, minder v…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…

Bevallen, wat kun je verwachten?Bevallen, wat kun je verwachten?Het hele proces van de zwangerschap is een spannende periode in het leven van elke vrouw. De zaadcel en eicel die versme…
Flesvoeding vs. BorstvoedingIn het begin van het leven van een kleintje is de enige keuze die qua voeding hoeft te maken, die voor borst- of flesvoe…
Bronnen en referenties
Lieselot (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.