Zwanger worden: controle van vaginale afscheiding
Wanneer koppels beslissen dat ze voor (nog) een kindje gaan, dan willen ze het liefst meteen zwanger zijn. Jammer genoeg loopt dit niet altijd van een leien dakje, integendeel, vaak duurt het maanden of soms zelfs jaren eer koppels hun wens in vervulling zien gaan. Om deze droom zo snel mogelijk te kunnen verwezenlijken is het belangrijk om te weten wanneer je precies vruchtbaar bent. In dit artikel wordt wat dieper ingegaan op het bepalen van je vruchtbare periode en waar je moet op letten om je eisprong zeker niet te missen.
Zwanger worden...
De toverformule voor het maken van een baby is ervoor zorgen dat de zaadcel van de man kan samensmelten met de eicel van de vrouw, want 1 + 1 = 1 (en heel af en toe 2). Als het allemaal zo eenvoudig zou zijn als het klinkt dan kon iedereen massaal en zonder problemen zwanger worden. In praktijk is dit echter niet het geval. Het is zelfs zo dat het voor sommige koppels heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk is om natuurlijk zwanger te raken. Gelukkig lukt het meestal wel op de natuurlijke manier en om het allemaal wat vlotter te laten verlopen en alle kansen goed te kunnen benutten wordt in dit artikel wat dieper ingegaan op het bepalen van de vruchtbare periode en hoe je kan weten wanneer je eisprong er zit aan te komen.
Vruchtbaar? Controleer je vaginale afscheiding
Er zijn een aantal tekenen waardoor je kan weten of je al dan niet vruchtbaar bent. Het eerste en eigenlijk ook meest belangrijke teken is het controleren van het baarmoederslijm. Dit wordt ook wel de billingsmethode genoemd. Om je lichaam goed te leren kennen zou jij eigenlijk best dagelijks je vaginale afscheiding controleren. Er zijn namelijk een aantal fasen in de menstruele cyclus en elk van deze fasen gaat gepaard met een specifieke vaginale afscheiding.
Je afscheiding volgens de fase in je cyclus
De menstruele cyclus begint telkens met de menses of menstruatie. De vaginale afscheiding in deze fase is dus bloedverlies, al dan niet gepaard gaande met slijmverlies. Afhankelijk van persoon tot persoon kan deze fase drie tot acht dagen aanhouden.
Na de maandstonden volgt de periode vóór de vruchtbare periode, dus nog voor de eigenlijke eisprong. In deze fase varieert de afscheiding van plakkerig en droog en gaat ze over naar crèmerig.
In de volgende fase begint men vruchtbaar slijm te verliezen. Deze afscheiding ziet eruit als eiwitslijm en is doorzichtig en heel nat. Het is een rekbaar slijm dat tot wel 10 cm kan worden uitgerekt. De dag nadat men de langste draden van dit eiwitslijm kan trekken vindt normaal gesproken de eisprong plaats.
Na dit vruchtbaar slijm verandert de samenstelling weer en dan wordt de vaginale afscheiding weer droger en vaak ook korrelig van textuur, waarna deze fase dan weer wordt gevolgd door de menstruatie indien er geen sprake is van zwangerschap. Indien er een bloeding optreedt dan begint de menstruele cyclus weer van voor af aan.
Wanneer vrijen?
Het wordt aangeraden om in de vruchtbare periode om de twee dagen geslachtsgemeenschap te hebben. Tijdens de vruchtbare periode, dus wanneer je vaginale afscheiding eruit ziet zoals rekbaar eiwit. Indien de geslachtsgemeenschap plaatsvindt tijdens de vruchtbare periode wordt de eisprong zeker niet gemist. Men zegt ook om niet dagelijks te vrijen, omdat de hoeveelheid zaadcellen vermindert als er te vaak een zaadlozing is en als er minder zaadcellen aanwezig zijn, dan wordt de kans op bevruchting uiteraard ook kleiner. Wanneer men deze methode toepast kan niet worden gegarandeerd dat mensen zwanger geraken, maar de kans op zwangerschap wordt aanzienlijk vergroot.