Moeders voor Moeders en Pregnyl
Moeders voor Moeders is een project waar de zwangere vrouw aan mee kan doen met als doel het helpen van andere, minder vruchtbare vrouwen. Van de zesde tot en met de 16e week van de je zwangerschap kan je je urine doneren aan Moeders voor Moeders. In je urine zit namelijk een stofje, het hCG-hormoon, waar het medicijn Pregnyl van gemaakt kan worden dat minder-vruchtbare vrouwen kan helpen zwanger te worden.
Het nut van Moeders voor Moeders
Waar sommige vrouwen bij de eerste 'poging' al zwanger worden, doen anderen vrouwen er veel langer over om zwanger te geraken. Er wordt gesproken van
verminderde vruchtbaarheid wanneer een zwangerschap uitblijft na een jaar lang zonder gebruik van anticonceptiemiddel gevreeën te hebben. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 6 paren een probleem met de vruchtbaarheid. Bij 1 op de 12 paren duurt het langer dan 2 jaar eer men zwanger raakt.
Kunstmatige bevruchting kan de kans op een zwangerschap doen toenemen bij stellen met
vruchtbaarheidsproblemen. Voor deze kunstmatige bevruchting is de hulp nodig van medicijnen. Het betreffende medicijn,
Pregnyl, wordt op basis van de natuurlijke stoffen die aangemaakt worden bij een zwangerschap, het
hCG hormoon, gemaakt. Dit hormoon is in overvloed aanwezig in de
urine van zwangere vrouwen gedurende de eerste vier maanden van de zwangerschap.
Wat is hCG?
hCG is de afkorting van "humaan chorion gonadotrofine", een hormoon dat door de embryo in het vrouwelijk lichaam aangemaakt wordt tijdens de zwangerschap. Het chorion, een van de drie vruchtvliezen, produceert het hCG, om precies te zijn. Deze productie komt al vrij snel na de bevruchting op gang, soms zelfs al na twee weken, wanneer je dus 1 dag overtijd bent. Zwangerschapstesten zijn gebaseerd op het meten van de hoeveelheid hCG in de urine.
Hoe werkt Moeders voor Moeders?
Wanneer je zwanger bent en graag mee wilt werken aan het project kan je (vrijblijvend) telefonisch contact opnemen via 0800-0228070. Je kan je ook online aanmelden op de
website van Moeders voor Moeders. Vervolgens wordt gekeken of er in jouw postcodegebied urine opgehaald wordt, of dat je het zelf naar een lokale verzamelplaats moet brengen.
Duur van het project
Je kan je aanmelden vanaf het moment dat je overtijd bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Je kan deelnemen van de zesde tot de 16e week van je zwangerschap.
Wat gebeurt er met de urine?
Door ingewikkelde en kostbare procedures wordt het hCGhormoon uit je urine gehaald. Om één
vruchtbaarheidsbehandeling mogelijk te maken is wel een heel zwembad vol urine nodig. Met behulp van het hCG hormoon kan vervolgens het medicijn Pregnyl geproduceerd worden. Pregnyl heeft de volgende functies:
- Het stimuleert de eisprong (ovulatie) bij onvruchtbaarheid ten gevolge van het uitblijven van follikelrijping of eisprong
- Het bereidt de follikels voor op vruchtbaarheidsprogramma's als IVF
Hoe werkt Pregnyl?
Pregnyl is een medicijn dat de normale afgifte van het geslachtshormoon
luteïniserend hormoon nabootst. Dit vindt normaliter halverwege een normale menstruatiecyclus plaats, en zorgt ervoor dat er een
eisprong plaatsvindt.