Moeders voor Moeders: hoe werkt het?

Moeders voor Moeders: hoe werkt het? Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door als zwangere je urine in te leveren kan je andere vrouwen helpen. Lees hier alles over Moeders voor Moeders. Lees hoe je kan meedoen aan Moeders voor Moeders en waar de inzamelpunten zijn.

Inhoud


Wat is Moeders voor Moeders

In Nederland is Moeders voor Moeders een welbekend begrip. Het idee is dat zwangere vrouwen andere vrouwen helpen met zwanger te raken. Met behulp van de urine van zwangere vrouwen helpt Moeders voor Moeders stellen die zelf lastig in verwachting raken. Moeders voor Moeders maakt onderdeel uit van MSD, een farmaceutisch bedrijf dat onder andere geneesmiddelen voor zwangeren produceert.

Waarom urine van zwangeren?

Zwangere vrouwen maken in de eerste maanden van de zwangerschap het hormoon Humaan choriongonadotrofine (hCG) aan, ook wel het zwangerschapshormoon genaamd. Het hormoon hCG speelt een essentiële rol in de zwangerschap. Een deel van het aanwezige hCG wordt door zwangeren afgescheiden via de urine. Met behulp van het hCG dat in de urine aanwezig is worden geneesmiddelen (Pregnyl) geproduceerd die paren met zwangerschapsproblemen helpen om toch zwanger te kunnen worden. Dit is hard nodig aangezien één op de zes stellen in Nederland vruchtbaarheidsproblemen heeft. Jaarlijks wordt het geneesmiddel Pregnyl circa 50.000 maal gebruikt ter ondersteuning van stellen met vruchtbaarheidsproblemen.

Kan iedereen meedoen?

Wanneer je overtijd bent kan je jezelf aanmelden. Je bent overtijd wanneer je ongesteldheid is uitgebleven. Wanneer je jezelf aanmeldt zal er een medewerker van Moeders voor Moeders bij je langs komen en de hoeveelheid hCG in je urine testen. Indien er voldoende hormonen aanwezig zijn en nadat hij of zij enkele vragen heeft gesteld waaraan je voldoet kan je meedoen vanaf de zesde zwangerschapsweek. Vanaf de zesde week is de concentratie hCG in je urine al flink hoog. Je kan meedoen tot en met de elfde zwangerschapsweek. Na de elfde week is de hoeveelheid hCG te ver afgenomen.

Urine inleveren

Van Moeders voor Moeders ontvang je afsluitbare kannen waarin je je urine kunt opvangen. Elke week worden de kannen op vaste dagen ingezameld. Je krijgt vervolgens weer nieuwe, schone kannen. Wanneer je niet wilt dat er iemand de kannen bij je thuis komt ophalen is het ook mogelijk om de kannen zelf op vaste inzamelpunten af te leveren. Let overigens wel even op wanneer je in een dunbevolkt gebied woont. In dunner bevolkte gebieden is het vaak alleen mogelijk om zelf de urine naar aangegeven verzamelpunten te brengen. Het is voor Moeders voor Moeders dan namelijk te kostbaar om een inzamelroute te rijden.

Hoe meedoen?

Wil je graag paren helpen die moeilijk zwanger kunnen raken? Wanneer je mee wilt doen aan Moeders voor Moeders kan je je aanmelden via een formulier dat is te vinden op de website van Moeders voor Moeders. Je kan ook het gratis telefoonummer 0800-0228070 bellen.
© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…
MIM - Moeders Informeren MoedersMIM - Moeders Informeren MoedersWanneer je voor het eerst een kindje krijgt, verandert heel je wereld. Soms is het lastig om in één keer weer je draai t…
Moeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders en PregnylMoeders voor Moeders is een project waar de zwangere vrouw aan mee kan doen met als doel het helpen van andere, minder v…
Man of Many FacesMan of Many Faces is het eerste deel van de CLAMP School Trilogie en is een korte romantische manga. Akira van CLAMP Sch…

De bevalling herkennenDe bevalling herkennenNa negen maanden zwangerschap zou het zover moeten zijn: de bevalling. Soms kondigt de bevalling zich al iets eerder aan…
Wanneer hartje horen bij een zwangerschapWanneer hartje horen bij een zwangerschapBij een zwangerschap hoort gezonde spanning: gaat alles goed met de baby? Voor het eerst het hartje horen kloppen is het…
Bronnen en referenties
  • www.moedersvoormoeders.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 10-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.