Wanneer hartje horen bij een zwangerschap

Wanneer hartje horen bij een zwangerschap Bij een zwangerschap hoort gezonde spanning: gaat alles goed met de baby? Voor het eerst het hartje horen kloppen is het meest geweldige dat zwangere vrouwen ervaren. Vaak is dit voor het eerst te horen bij de verloskundige. Maar wanneer kan je het hartje horen kloppen?

Harttonen met de doptone

De verloskundige kan de harttonen horen middels een doptone oftewel doppler. Een doptone wordt al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw gebruikt. Vóór die tijd werd er vaak gebruikt gemaakt van een houten toeter. Met een doptone is het mogelijk om al veel vroeger in de zwangerschap het hartje van de baby te horen kloppen. Een doptone zendt geluidsgolven uit, die weerkaats worden door de hartslag van de baby. Op deze manier worden de geluidsgolven omgezet in het kloppen van het hart. Soms is er geruis hoorbaar via de doptone: dit is het bewegen van de baby.

Gebruik van echo-apparatuur

Met een echo-apparaat kunnen beelden gezien worden. Er wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven met een hoge frequentie. De geluidsgolven worden het lichaam in gezonden en weerkaatsen tegen vaste vormen zoals botten. De weerkaatste geluidsgolven worden weer opgevangen door het apparaat en daar omgezet in beeld. Van zowel een echo-apparaat als de doptone is er geen bewezen gevaar bekend voor de gezondheid.

Waarom willen we het hartje horen kloppen?

Een kloppend hart betekent leven. Iedere Zwangere vrouw wil dolgraag weten of alles goed gaat met de baby. De angst voor een miskraam wordt steeds groter door de verhalen die ons bereiken via bijvoorbeeld het internet. Ook de medische wetenschap staat niet stil, waardoor het steeds duidelijker wordt welke factoren een miskraam kunnen beïnvloeden. Het horen kloppen van het babyhartje is daarom voor veel vrouwen een belangrijk moment.

De verloskundige of gynaecoloog controleert regelmatig het kloppen van het hart van de baby. Hoewel een kloppend hart goed is, kan de verloskunde uit het hartritme opmaken of het om een gezond hart gaat. Een baby die het benauwd heeft zal een sneller hartslag hebben en een baby die in slechte conditie verkeerd kan een langzame hartslag hebben. Hartritmestoornissen kunnen al tijdens de zwangerschap opgespoord worden.

Wanneer kan je het hartje horen kloppen?

Het babyhartje begint vanaf zes weken zwangerschap voor het eerst te kloppen. Wat niet inhoudt dat het hartje ook met precies zes weken klopt. Soms klopt de berekening van de zwangerschapsduur niet en klopt het hartje daardoor eerder of later. Soms ook ontwikkelt de foetus zich niet volgens de standaard en klopt het hartje één tot enkele dagen later. Er is dus geen reden tot paniek wanneer het hartje met zes weken nog niet klopt. Met zeven weken zou ieder babyhartje moeten kloppen.

Met echo-apparatuur is een kloppend hart vanaf zes weken zwangerschap in beeld te brengen. Soms moet er gebruik worden gemaakt van een inwendige echo, vooral wanneer het een prille zwangerschap betreft. Vanaf acht weken kan bij de meeste vrouwen het hart in beeld worden gebracht middels een uitwendige echo: de foetus is nu groot genoeg. Vanaf 10 weken is het hartje middels een doptone te beluisteren, maar vaak is het met twaalf weken pas echt goed duidelijk. Ook nu geen reden tot paniek wanneer het hartje middels de doptone met tien weken zwangerschap nog niet te horen is. De verloskundige zal dan overgaan op het echo-apparaat.

Met een thuis-doptone, waar verschillende benamingen voor zijn, kan het hartje vanaf twaalf weken gehoord worden. Maar ook nu komt het vaker voor dat de hartslag van de baby pas later te horen is. Een thuis-doptone is in de meeste gevallen minder sterk dan het apparaat van de verloskundige. Dit heeft vooral te maken met de kosten: goede en gevoelig apparatuur kost een stuk meer, iets dat voor de normale burger vaak niet te betalen is. Het gevaar van een thuis-doptone is wel vaak de paniek die kan ontstaan wanneer de hartslag niet gevonden wordt. In de meeste gevallen is het apparaat niet sterk genoeg om ieder signaal op te vangen.

Wanneer de verloskundige geen kloppend hart kan vinden, zal er altijd doorverwezen worden naar een gynaecoloog. Deze zal grondig onderzoek verrichten. Ga op advies van de verloskundige dan ook altijd door naar het ziekenhuis, het liefst zo snel mogelijk. Het kan vals alarm zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: wanneer klopt het hartjeZwanger: wanneer klopt het hartjeWie zwanger is, wil zo snel mogelijk het hartje van de baby zien kloppen. Dit kan middels een echo met zes weken zwanger…
Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorNaar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorAls je zwanger bent dan kun je naar het hartje van je baby luisteren met behulp van een Doppler-monitor. Omdat deze moni…
Doppler onderzoek van de bloedvatenDoppler onderzoek van de bloedvatenEen doppler onderzoek kent verschillende vormen. Zo is er het gewone doppler onderzoek dat gebruik maakt van ultrasone g…
De ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 10 weken zwangerIn de tiende week van een zwangerschap lijkt een baby al op een 'echt mensje', maar dan in het klein. Veel zwangere vrou…

Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door al…
Pijnloos bevallen moet in elk ziekenhuis kunnenPijnloos bevallen moet in elk ziekenhuis kunnenEen landelijke richtlijn schrijft voor dat vrouwen recht hebben op pijnloos bevallen. Toch kan dat niet in één op de dri…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.