Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitor

Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitor Als je zwanger bent dan kun je naar het hartje van je baby luisteren met behulp van een Doppler-monitor. Omdat deze monitor alleen geluid doorgeeft en geen gebruik maakt van straling is gebruik ervan niet schadelijk of belastend voor je kindje. Er zijn diverse monitors op de markt voor particulier gebruik, onder andere van de merken Alecto, Summer Infant, Luvion en Jumper. Er bestaan ook monitors die de frequentie van de hartslag weergeven op een digitale display.

Doppler-monitors voor thuisgebruik


Thuis luisteren naar het hartje van je baby

Aanstaande ouders kun je vaak met niets gelukkiger maken dan met het geluid van het kloppende hartje van hun ongeboren kind. Om dit kleine wondertje hoorbaar te maken ben je vaak afhankelijk van een bezoek aan de verloskundige of een zogenoemde 'pret-echo'. De verloskundige maakt gebruik van twee methoden: met een echo worden de contouren van de foetus zichtbaar gemaakt en met een doptone worden hartslag en eventueel bewegingen en hikjes hoorbaar gemaakt.

Zou het niet geweldig zijn als je wanneer je maar wilt thuis kunt luisteren naar het hartje van je kindje? Dit kan wanneer je beschikt over een speciale Doppler-monitor die hetzelfde werkt als de doptone waar een verloskundige gebruik van maakt maar dan met veel minder geluidsgolven. Dit is geen kostbaar en ingewikkeld medisch apparaat zoals je deze in het ziekenhuis ziet, maar gewoon een handzame en gemakkelijk te hanteren monitor die je al kunt aanschaffen vanaf een prijs van circa 40 (prijs van 2019).

Alecto Baby Listener

De Alecto BLX-10 Baby Listener is een hartmonitor op basis van het dopplereffect. De geluidsversterker geeft het geluid van het kloppen van het hartje door via een bijgesloten koptelefoon. Hier komt geen straling aan te pas waardoor het gebruik niet schadelijk of belastend is voor je kindje. De Alecto Baby Listener is te gebruiken vanaf de vijfde maand van de zwangerschap tot aan de bevalling. Bij de monitor is een tweede snoertje bijgeleverd dat je indien gewenst kunt aansluiten op opnameapparatuur om zo bijvoorbeeld ook familieleden en vrienden of een partner op afstand te laten meegenieten door opnamen digitaal door te sturen.

Luvion Angelsounds Doppler

De Luvion Angelsounds Doppler stelt je in staat om de bewegingen en de hartslag van je baby te volgen vanaf de veertiende week van de zwangerschap. Omdat de monitor twee audio-uitgangen heeft kun je ook met zijn tweeën tegelijk luisteren via een koptelefoon. Het geluid is tevens digitaal op te nemen zodat je het ook kunt delen. Voor het gebruik van de monitor is wel gel nodig. Deze is niet meegeleverd en moet dus apart worden aangeschaft. Luvion verkoopt deze gel ook zelf in tubes van 250 ml.

Luvion Doppler Deluxe

Luvion biedt met de Luvion Doppler Deluxe ook een luxere uitgave van de monitor. De Doppler Deluxe stelt je namelijk niet alleen in staat om naar het hartje van je ongeboren kindje te luisteren, middels een LCD-scherm kun je ook het aantal hartslagen aflezen. Ook kun je er bewegingen en hikjes van de baby mee waarnemen. Ideaal voor bezorgde ouders die thuis gewoon af en toe even willen checken of alles goed gaat. Deze monitor is te gebruiken vanaf de twaalfde week van de zwangerschap. De gel die je nodig hebt om het geluid op te vangen wordt meegeleverd.

Summer Infant Ultrasoon prenatal geluidssysteem

De Ultrasoon prenatal geluidssysteem van Summer Infant is een Doppler-monitor die je pas in een later stadium van de zwangerschap kunt gebruiken. De monitor maakt de hartslag van je kindje hoorbaar vanaf ongeveer de 28ste week van de zwangerschap. Het apparaatje bevestig je middels een meegeleverde band om de buik. Doordat hij twee audio-ingangen heeft kun je met z'n tweeën tegelijk naar de baby luisteren.

Jumper Doppler Professional

De Jumper Doppler Professional is niet zoals de naam wellicht doet vermoeden een apparaat zoals dit ook door verloskundigen wordt gebruikt. Wel is het een van de meest uitgebreide Doppler-monitors voor particulieren op de markt. Vanaf de twaalfde week van de zwangerschap kun je hem gebruiken om de hartslag van je kindje te beluisteren. De digitale display geeft tevens de frequentie van de hartslag weer. Je kunt de monitor met een koptelefoon gebruiken maar ook op de luidspreker-stand zetten. De monitor werkt op een oplaadbare accu en de gel die je nodig hebt wordt meegeleverd.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer hartje horen bij een zwangerschapWanneer hartje horen bij een zwangerschapBij een zwangerschap hoort gezonde spanning: gaat alles goed met de baby? Voor het eerst het hartje horen kloppen is het…
Doppler onderzoek van de bloedvatenDoppler onderzoek van de bloedvatenEen doppler onderzoek kent verschillende vormen. Zo is er het gewone doppler onderzoek dat gebruik maakt van ultrasone g…
Het Doppler-effectIedereen kent het fenomeen: je hoort van ver een ziekenwagen met loeiende sirene aankomen en wanneer hij voorbij geraasd…
CTG, hartfilmpje van de ongeboren babyCTG, hartfilmpje van de ongeboren babySoms is er binnen een zwangerschap aanleiding om een CTG registratie te maken. CTG staat voor Cardio Toco Grafie. Met ee…

Zwanger en energiedrankenZwanger en energiedrankenDe markt voor energiedranken is van het jaar 2000 tot 2015 enorm gestegen. Ze worden vaak gedronken om fitter te blijven…
Zwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligZwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligEen zwangerschapspiercing voor de navel is een piercing die je kunt gaan dragen wanneer tijdens je zwangerschap je gewon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapspraat/doppler/
  • https://www.wehkamp.nl/wonen-slapen/babykamer/babykamer/alecto-blx-10-baby-listener/C28_8KR_8KR_572159/?Page=WIN#extraInformatie
  • https://www.bol.com/nl/p/luvion-doppler-deluxe-80/9200000009564274/
  • https://www.bol.com/nl/p/jumper-doppler-professional-baby-hartje-monitor/9200000051275570/
  • https://www.bol.com/nl/p/jumper-angelsound-doppler-baby-hartje-monitor/9200000051275574/
  • https://www.bol.com/nl/p/ultrasoon-prenatal-geluidssysteem/9200000030116044/?suggestionType=browse
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.