Zwanger en energiedranken

Zwanger en energiedranken De markt voor energiedranken is van het jaar 2000 tot 2015 enorm gestegen. Ze worden vaak gedronken om fitter te blijven en vermoeidheid tegen te gaan. Maar energiedranken kunnen ook negatieve effecten hebben. Deze effecten kunnen met name voor kinderen en zwangere vrouwen gevaarlijk zijn, omdat het lichaam van een kind nog klein is en relatief veel minder van de oppeppende middelen uit energiedranken kan verwerken. Maar hoe gevaarlijk zijn energiedranken tijdens de zwangerschap? En welke hoeveelheden kunnen schadelijk zijn tijdens een zwangerschap?

Energiedranken

Energiedranken zijn vanaf het jaar 2000 steeds populairder geworden. De verkoop is vanaf eind jaren 90 in zo'n 15 jaar wereldwijd met 620 procent gestegen van 3,8 miljard naar maar liefst 27,5 miljard dollar. Vooral in Amerika is de energy drink populair, waarbij het als een vervanger voor koffie gezien wordt. De dranken bevatten veel suiker en oppeppende stoffen als cafeïne, taurine en glucurono-lacton met als doel de fysieke en mentale prestaties te verbeteren. Bekende merken zijn Red Bull, Monster en Bullit, maar er zijn ook vele goedkopere huismerken op de markt.

Gezondheid

Bij energiedranken wordt al vanaf de introductie getwijfeld aan de schadelijke gevolgen van het veelvuldig drinken op het lichaam. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid oppeppende middelen die erin zitten. Daarnaast bevatten de dranken erg veel suiker.

Cafeïne

De meeste energiedranken bevatten zo'n 80 milligram cafeïne per blikje van 250 milliliter. Dit cafeïnegehalte staat gelijk aan een kop filterkoffie. Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Het effect van cafeïne tijdens de zwangerschap is onduidelijk, maar er bestaan vermoedens dat het schadelijke gevolgen kan hebben voor de vruchtbaarheid en het ongeboren kind. Cafeïne kan namelijk de placenta passeren en in het lichaam van de foetus terecht komen. Daarom geldt het advies om de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap te beperken. De maximale veilige dosis cafeïne voor zwangere vrouwen is vastgesteld op 100 milliliter per dag, wat neerkomt op een blikje energiedrank of een kopje koffie.

Taurine

Taurine is een oppeppend middel dat invloed heeft op het centrale zenuwstelsel. Het lichaam heeft een kleine hoeveelheid taurine nodig om te kunnen functioneren. Het lichaam van een volwassene kan taurine in beperkte hoeveelheden zelf aanmaken. Baby's kunnen onvoldoende taurine aanmaken. Daarom is aan kunstvoeding taurine toegevoegd. Ook moedermelk bevat een kleine hoeveelheid taurine, zo'n 25 tot 50 milligram per liter. Taurine komt ook voor in vlees, vis en eieren en in mindere mate in melk en melkproducten. Aan energiedranken zijn grote hoeveelheden van een chemische variant van taurine toegevoegd. Een blikje Red Bull van 250 milliliter bevat 1000 milligram taurine. Deze hoeveelheid is ongeveer tien keer zo veel als men normaal gemiddeld via de voeding binnenkrijgt. Het doel van taurine in energiedranken is om het effect van cafeïne op het zenuwstelsel te versterken. Over de gevolgen van langdurig hoge taurine-innames is weinig bekend.

Glucurono-lacton

Glucurono-lacton wordt ook als oppepmiddel in energiedranken gebruikt. Net als taurine kan het lichaam deze stof ook zelf aanmaken. Het is echter onduidelijk of glucurono-lacton ook daadwerkelijk de mentale prestaties kan verbeteren. Wel is bekend dat grote hoeveelheden een invloed kan hebben op de bloedstolling en bloedklonten kunnen veroorzaken.

Suiker

Energiedrank bevat ongeveer 25 tot 30 gram suiker per blikje. Dit zijn ongeveer zes tot acht suikerklontjes. Deze hoeveelheid suiker kan je energie tijdelijk verhogen. Suiker verteert namelijk erg snel waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Je lichaam maakt insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te laten dalen. Dit kan leiden tot een suikerdip, waardoor je je juist weer moe kan gaan voelen. Suiker in energiedranken geven daarnaast behoorlijk wat calorieën, zo'n 100 tot 120 kilocalorieën per blikje. Omdat energiedranken geen verzadigend effect hebben, komen deze calorieën bovenop de calorieën die men dagelijks binnenkrijgt via de voeding. Hierdoor kunnen energiedranken leiden tot overgewicht. Tijdens een zwangerschap wordt er vaak extra energie opgeslagen in de vorm van vet. Energiedranken drinken tijdens de zwangerschap kan daardoor leiden tot onnodig veel extra gewichtstoename wat de bevalling kan bemoeilijken.

Energiedranken tijdens de zwangerschap

Het advies van het voedingscentrum is om niet meer dan een blikje energiedrank te drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Dit advies is met name gebaseerd op de hoeveelheid cafeïne in energiedranken. Een teveel aan cafeïne tijdens de zwangerschap kan namelijk de kans op een miskraam en aangeboren afwijkingen vergroten. Er zijn daarom ook organisaties, zoals de Belgische consumentenorganisatie, die het drinken van energiedranken tijdens de zwangerschap helemaal afraden.

Sportdranken

Energiedranken moeten niet verward worden met sportdranken zoals AA-Drink en Aquarius. Deze dranken bevatten namelijk geen oppeppende middelen en zijn bedoeld op te gebruiken als dorstlesser tijdens het sporten. Daar waar energiedranken vanwege het hoge suikergehalte het lichaam kunnen uitdrogen, kunnen sportdranken juist helpen het vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Hoewel ook sportdranken de nodige hoeveelheid suiker bevat, kunnen deze wel veilig tijdens de zwangerschap gedronken worden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werkelijke gevaren achter de populaire energiedrankenRed Bull, Monster Energy, Bullit en dan nog de tientallen verschillende huismerken. De energiedranken zijn inmiddels een…
Zwanger en colaZwanger en colaEr gaan veel verhalen rond over cola tijdens de zwangerschap. Het zou miskramen kunnen opwekken, de opname van calcium b…
De verslavende werking van energiedrankEnergiedrank is tegenwoordig een erg populaire drank. Het wordt veel gedronken door jongeren en heeft een stimulerende w…

Vruchtwaterpunctie (amniocentese) bij zwangere vrouwVruchtwaterpunctie (amniocentese) bij zwangere vrouwTijdens de zwangerschap is de foetus omringd door vruchtwater. Vruchtwater bevat levende foetale cellen en andere stoffe…
Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorNaar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorAls je zwanger bent dan kun je naar het hartje van je baby luisteren met behulp van een Doppler-monitor. Omdat deze moni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Noelsch, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Energiedrank
  • https://nl.express.live/2014/03/28/het-onwaarschijnlijke-succes-van-energiedranken-in-2-bruisende-grafieken-exp-203972/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energiedrankjes.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Taurine
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glucuronolacton
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7091
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7748
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 30-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.