Bevallen, wat kun je verwachten?

Bevallen, wat kun je verwachten? Het hele proces van de zwangerschap is een spannende periode in het leven van elke vrouw. De zaadcel en eicel die versmelten en uitgroeien tot een compleet mensje is voor velen al moeilijk te bevatten. Vrouwen leven intens toe naar de dag van de bevalling, maar kunnen ook wat angstig zijn voor deze gebeurtenis. Over niets doen zoveel, soms wilde, verhalen de ronde als over een bevalling. Wat zijn nuttige tips om je goed op de bevalling voor te bereiden?

Informatie over bevallen

Om je goed voor te kunnen bereiden op de bevalling is het verstandig hierover voldoende informatie te verzamelen. De verloskundige of gynaecoloog waar je onder behandeling bent kan jou al veel informatie verschaffen. Via boeken en Internet kun je proberen antwoord te vinden op eventuele vragen. Elke bevalling is uniek. Dit betekent dat niemand jou exact kan zeggen hoe jouw bevalling zal gaan verlopen. Laat je niet gek maken door negatieve ervaringen van vrouwen om jou heen. De meeste bevallingen gaan gewoon goed. Vrouwen kijken over het algemeen positief terug op hun bevalling.

Jouw wensen voor de bevalling

Om met een gerust gevoel aan de bevalling te beginnen, is het belangrijk om vooraf een aantal dingen vast te leggen:
  • Waar wil je bevallen?
  • Hoe wil je bevallen?
  • Wie mogen er bij de bevalling aanwezig zijn?
  • Wat spreek je af over pijnbestrijding?

Waar wil je bevallen?

Het is belangrijk van te voren te bepalen waar je wilt gaan bevallen. Kies je voor het ziekenhuis, informeer dan tijdig bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Is dit het ziekenhuis waar jij wilt bevallen? Wil je onder begeleiding van de verloskundige of de gynaecoloog bevallen? Soms heb je hier geen keus in. Als zich tijdens de zwangerschap problemen voordoen zul je onder begeleiding van een gynaecoloog moeten bevallen. Gaat alles goed tijdens de zwangerschap, dan kun je kiezen voor een thuisbevalling. Zorg altijd wel, dat er een koffertje met kleding voor jou en de baby klaar staat, voor als er tijdens de bevalling complicaties zijn waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet.

Een andere optie is, om te bevallen in een kraamhotel. Vaak kan dit onder begeleiding van je eigen verloskundige. Ook hier geldt, dat als er complicaties optreden je alsnog naar het ziekenhuis moet. In een kraamhotel worden moeder en kind 24 uur per dag in de watten gelegd. Het is de moeite waard om te informeren bij je zorgverzekeraar in hoeverre dit wordt vergoed. De kosten zijn over het algemeen te vergelijken met 8 uur kraamzorg thuis.

Hoe wil je bevallen?

Vraag de voerloskundige of gynaecoloog naar de mogelijkheden van bevallen. Het gaat hierbij dan om de houding:
  • horizontaal
  • verticaal

Het gebruik van hulpmiddelen:
  • Baarkruk
  • Romarad
  • Skippybal
  • Onder-waterbevalling

Houding:
De meeste vrouwen bevallen horizontaal, liggend op bed. Dit heeft voor en nadelen. Voordelen zijn:
  • De verloskundige of gynaecoloog kan de ontsluiting beter in de gaten houden
  • Ontspannen houding tussen de weeën in
  • Keuze tussen rug- of zijligging
  • Uitdrijving van de baby gaat geleidelijker
Nadelen zijn:
  • De uitdrijving gaat tegen de zwaartekracht in
  • Weinig keuze in houdingen
Ook de verticale bevalling heeft voor en nadelen. Voordelen zijn:
  • Veel verschillende houdingen mogelijk
  • Optimaal gebruik van de zwaartekracht
  • Bekkenuitgang maximaal verwijd
  • Stimulans weeenactiviteit
  • Versnelde uitdrijving
  • Gebruik van hulpmiddelen mogelijk
Nadelen voor de verticale bevalling zijn er ook:
  • Minder comfortabele houding tussen de weeën door
  • Te snelle uitdrijving
  • Kans op scheurtjes

Hulpmiddelen bij de bevalling:
Wil je verticaal bevallen, dan is de baarkruk een goed hulpmiddel. Je neemt pas plaats op de baarkruk als je persweeën hebt. Door de vertikale houding is de druk op de baarmoeder groter en helpt de zwaartekracht mee bij de uitdrijving van jouw baby. Je partner kan achter jou zitten en je goed ondersteunen. De verloskundige of gynaecoloog zit voor je en kan de bevalling goed begeleiden. Door een spiegel neer te leggen op de grond kun je zelf het uitdrijvingsproces volgen.

Het romarad is een soort wiel waar je in verschillende houdingen in kunt bevallen. Het geeft een bepaald gevoel van gewichtloosheid. Er bestaan ziekenhuizen die zo'n romarad bezitten.

Een skippybal is een eenvoudig en goedkoop hulpmiddel bij een verticale bevalling. Om de ontsluitingsweeën op te vangen biedt de skippybal een comfortabele zit en zorgt deze voor ontspanning van de rug.

Een onder-waterbevalling bevordert een snelle bevalling en zorgt voor minder pijn tijdens de bevalling. Het warme water zorgt voor ontspanning en maakt de kans op inscheuren kleiner. Nadeel is, dat de verloskundige er iets moeilijker bij kan. Voor de baby is de overgang via het warme water naar de koude buitenwereld iets geleidelijker.

Wie mogen er bij de bevalling aanwezig zijn?

Bij de meeste bevallingen is in ieder geval de partner aanwezig. Is er geen partner, dan kun je ervoor kiezen je moeder of zus bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Maak hier duidelijke afspraken over voor de bevalling. In andere culturen is het vaak gebruikelijk dat er vrouwelijke familieleden bij de bevalling aanwezig zijn. Het belangrijkste is, dat jij hierover de regie in handen hebt. Jij moet je er prettig bij voelen.

Wat spreek je af over pijnbestrijding?

Ben je bang voor de pijn van de bevalling, spreek hier dan tijdig over met de verloskundige of gynaecoloog. Er zijn verschillende mogelijkheden om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Wel moet een onderscheid gemaakt worden tussen de thuis- of ziekenhuisbevalling. Pijnbestrijding door middel van medicatie is alleen mogelijk als je in het ziekenhuis bevalt. Hier kan de conditie van de baby beter in de gaten worden gehouden.
Wil je thuis bevallen dan zijn er een aantal mogelijkheden van pijnverlichting:
  • Geboorte-TENS
  • Hypnose
  • Acupunctuur

De geboorte-TENS is een apparaatje met electrode pleisters die op de rug worden aangebracht. TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het apparaatje geeft stroomstootjes af die de pijnprikkels naar de hersenen verminderen.

Je kunt tijdens de zwangerschap een speciale cursus hypnose of hypnobirthing volgen. Tijdens de cursus leer je te ontspannen, ademhalingsoefeningen, verschillende houdingen om de weeën op te vangen en bekkenbodemoefeningen. De cursus wordt gegeven door een hynotherapeut.

Ben je al vertrouwd met acupunctuur, dan is dit een mogelijkheid om de pijn te verlichten. Spreek van te voren met een acupuncturist af of hij/zij jou wil begeleiden bij de bevalling. Acupunctuur haalt niet volledig de pijn weg, maar kan wel verlichting geven.

Beval je in het ziekenhuis, dan zijn er nog andere mogelijkheden van pijnbestrijding:
  • Injectie
  • Infuus
  • Ruggenprik

Pijn tijdens de weeën kan bestreden worden door een injectie met pethidine, een morfine-achtige stof. Deze stof vermindert de pijn van de weeën en maakt slaperig. Het werkt twee tot vier uur. Nadelen van dit middel kunnen zijn, dat je delen van de bevalling niet bewust mee maakt, je last kunt krijgen van misselijkheid of hoofdpijn en dat de baby het middel ook binnen krijgt. De baby kan hierdoor na de bevalling slaperig zijn, moeite hebben met ademhalen of met drinken.

Voor pijnstilling via een infuus gebruikt men de, eveneens morfine-achtige, stof Remifentanil. Het infuus wordt voorzien van een pompje waarmee de dosering kan worden afgestemd. Hierdoor werkt dit middel effectiever dan pethidine. Nadeel van de toediening van Remifentanil kan zijn, dat het invloed heeft op de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Dit moet goed in de gaten gehouden worden en daarom mag dit middel alleen bij een ziekenhuisbevalling worden toegediend.

Een ruggenprik moet gezet worden door een anesthesist. In de rug wordt een katheter ingebracht, waardoor verdovingsvloeistof wordt toegediend. Hierdoor wordt het onderlichaam verdoofd en voelt 95% van de vrouwen niets meer van de weeën. Voordeel is, dat je er niet suf van wordt. Nadeel is, dat de bevalling langer kan duren en de weeën kunnen afzwakken. Doordat je geen gevoel hebt in je benen kun je, ook na de bevalling, niet uit bed.
© 2013 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 41 weken zwangerIn week 41 van je zwangerschap loop je al een beetje 'over tijd'. Nog helemaal niets om je druk over te maken, veel vrou…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De verschillende manieren van bevallenDe verschillende manieren van bevallenVroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevalle…
Informatie rondom de bevalling: de thuisbevallingInformatie rondom de bevalling: de thuisbevallingZo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' gen…

Zwanger willen worden, hoe doen we dat?Gemiddeld is er elke maand ongeveer 15-25% procent om zwanger te worden. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft…
Zwanger worden: controle van vaginale afscheidingZwanger worden: controle van vaginale afscheidingWanneer koppels beslissen dat ze voor (nog) een kindje gaan, dan willen ze het liefst meteen zwanger zijn. Jammer genoeg…
Bronnen en referenties
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/bevallen/het-kraamhotel
  • http://www.gezondheidsnet.nl/relatie/artikelen/454/bevallen-zoals-jij-dat-wilt
  • http://wij.nl/geboorte-info/pijnbestrijding
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.