De verschillende manieren van bevallen

De verschillende manieren van bevallen Vroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevallen. Het was ofwel puur natuur, zonder epidurale verdoving, ofwel een keizersnede. Die keuze is nu veranderd. Een bevalling verloopt bij elke vrouw anders en is evenmin nooit te voorspellen. Sommige moeders dromen ervan te kunnen bevallen op hun eigen manier uiteraard wanneer het medisch verantwoord is. De laatste jaren veranderde er heel wat op vlak van bevallen. Er kwam de epidurale verdoving, de baarkruk en de onderwaterbevalling.

De natuurlijke manier

Op een natuurlijke manier bevallen wil zeggen dat de bevalling op een spontane manier is ingezet. De vliezen breken vanzelf, men krijgt contracties, men verliest de slijmprop... Tijdens de bevalling wordt er nagekeken of alles met de baby en de moeder goed gaat dmv oa monitoring. Men wordt regelmatig gecontroleerd door de vroedvrouw of gyneacoloog hoeveel verstrijking/ontsluiting ervan de baarmoederhals is. De barende kiest zelf of zij een eventuele verdoving wil of niet. Dit moet echter op tijd gebeuren, wanneer de ontsluiting al te ver gevorderd is, zal er geen epidurale verdoving meer gezet worden.

Bevallen met epidurale verdoving

Een epidurale verdoving wordt via een ruggeprik toegediend, je motoriek wordt uitgeschakeld waardoor je minder tot geen pijn meer voelt. Je kan en mag niet meer lopen gedurende de verdere arbeid en bevalling en moet in bed blijven. De verdoving is niet schadelijk voor de baby noch voor de moeder. Reeds enkele uren na de bevalling is deze volledig uitgewerkt. Dikwijls gaat een bevalling na het zetten van een ruggeprik plots in sneltempo. Dit komt doordat de moeder geen pijn meer voelt. Minder pijn betekent minder stress, meer ontspannen waardoor de baarmoederhals ook makkelijker en vlotter gaat ontsluiten. Dit is echter niet altijd het geval.

Bevallen op een baarkruk

Een baarkruk is een soort van kleine stoel met een halve opening erin. Op een baarkruk bevallen, hurkend bevallen of rechtopstaand bevallen heeft als voordeel dat de zwaartekracht meehelpt. Toch kan dit plotseling gevoel bij het rechtopzitten of -staan tijdens het bevallen enorm overweldigend overkomen. Sommige vrouwen ervaren het als intiemer. Hun man kan zich achter zijn vrouw zetten en haar vasthouden terwijl op een gyneacologische stoel de man enkel naast de vrouw staat.

De onderwaterbevalling

Tijdens de arbeid in het warme water liggen, werkt kalmerend op de vrouw. Het warme water vervaagt de pijn. Onder water bevallen is niet altijd mogelijk. Alle risico's voor moeder en kind moeten eerst zorgvuldig uitgesloten worden alvorens men de toestemming krijgt onder water te bevallen. Bij de minste twijfel, hoe klein ook, wordt onder water bevallen uitgesloten. Het is niet zo dat baby's zonder zuurstof komen te zitten wanneer men ze net na de bevalling nog even in het water laat, ze zijn immers nog steeds door de navelstreng verbonden met de moeder. De navelstreng zorgt ervoor, zolang deze nog niet afgebonden is, dat de baby zuurstof krijgt toegevoerd.

De keizersnede

Een nog andere manier van bevallen, is uiteraard de keizersnede. Via een insnede in de buikwand wordt de baby geboren.
Het is en blijft een operatie die dan ook gepaard gaat met de nodige ongemakken ervan, meestal is de vrouw van een natuurlijke bevalling vlugger op de been alhoewel dit door elke vrouw anders ervaren wordt.

De zwangerschap mag dan nog zo voortreffelijk evrlopen zijn, men weet nooit op voorhand hoe de bevalling zal verlopen. Elke bevalling is uniek. Wanneer men toch wenst op een bepaalde manier te bevallen en het wordt ook toegestaan, is het best dit op voorhand goed te bespreken met de gyneacoloog. Hij kan als de beste oordelen of iets kan of juist niet.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bevallen met Epidurale of Spinale verdovingDe negen maanden zwangerschap zijn bijna voorbij. Tijd om na te denken over de voorbereiding van de bevalling. Bevallen…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
Onderwaterbevalling: minder pijn, meer natuurlijkMisschien heb je wel eens iets gehoord van onderwaterbevallingen; misschien ook niet. Wat is precies een onderwaterbeval…
Bevallen met een KeizersnedeWanneer een normale bevalling niet mogelijk is, wat door verschillende oorzaken kan zijn, besluit de arts tot een keizer…

Zwanger, het eerste onderzoekZwanger! Het eerste onderzoek dringt zich op. Zeker bij een eerste zwangerschap vraagt men zich wel eens af wat de gynea…
Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?Een pasgeborene wordt op verscheidene punten 'beoordeeld' . Op deze manier hebben vroedvrouw en kinderarts een eerste go…
Reactie

Nesibe (infoteur), 06-05-2008 #1
Beste,

Ik vind het een mooi artikel en duidelijk gestructureerd. Toch stel ik me een aantal vragen bij bevallen met epidurale verdoving. U schrijft dat het niet schadelijk is voor de moeder noch de baby. Toch zijn er een aantal gekende mogelijke complicaties, zoals onder andere hoofdpijn, rugpijn, plotse daling van bloeddruk en vertraagd op gang komen van de borstvoeding doordat de baby suf is.
In Vlaanderen is het zelfs zo dat je in het ziekenhuis voor je bevalling een document moet ondertekenen waarin de mogelijke complicaties beschreven zijn.
Ook verloopt de bevalling niet vlotter: de moeder is inderdaad ontspannener omdat ze geen pijn voelt, maar is zich niet goed bewust van wat er gebeurt met haar lichaam (de pijn geeft haar duidelijk aan in welke fase ze zit). Hierdoor zal haar gezegd moeten worden wanneer ze moet persen (zonder dat ze voelt of haar lichaam er klaar voor is). De kans is dan ook groot dat ze dan verkeerd perst en inscheurt. Bij een natuurlijke bevalling is de kans op inscheuren veel kleiner (natuurlijk bevallen is zonder enige verdoving, uitgezonderd warm water en dergelijke om de pijn draaglijk te maken).
De pijn dient om in een roes te komen (een staat van euforie). Dit wordt niet bereikt met epidurale. Deze roes is zeer belangrijk om het moederinstinct sneller te wekken.
Ook zijn er veel gevallen waarbij de epidurale niet of verkeerd werkt (verdoofde tenen hoor ik vaak vertellen) zodat de moeder risico's neemt voor niets en de arbeid zwaarder verloopt.
Het is jammer dat ik dit niet terugvind in uw artikel.

Met vriendelijke groeten,

Nesibe Reactie infoteur, 06-05-2008
Hallo,

Een epidurale wordt door elke vrouw anders beleefd. Sommigen onder hen blijven pijn voelen, anderen zijn tot groot jolijt volledig verdoofd.
Een artikel schrijven over een medisch gegeven is niet altijd zo simpel vanwege de diversiteit van belevenis. Niet iedereen vindt zich erin terug, vandaar de 'oppervlakkigheid' die je vindt in het artikel.
Inderdaad, sommigen hebben rugpijn door het steken van de naald van de epidurale. De rugpijn die men achteraf heeft, komt echter voort doordat men de rug niet genoeg krom maakte om de epidurale te plaatsen.
Het klopt evengoed dat bij sommigen moet gezegd worden wanneer te persen maar zoals gezegd: dit is zeker niet altijd het geval. Een goede (mentale) voorbereiding op de bevalling waardoor je heel bewust wordt van je lichaam en wat je voelt, kan heel wat verhelpen.
De kans op inscheuren hangt af van de soepelheid van het perineum. Een natuurlijke bevalling zonder pijnstilling, kan er net voor zorgen dat de kans op inscheuren zelfs iets vergroot doordat men blijft toegeven aan de drang om te persen, terwijl je deze op een bepaald moment heel goed onder controle moet houden.
Epidurale verdoving zorgt voor verdoving van het onderlichaam beginnende vanaf het middel, dus dit geldt ook voor de benen, voeten en tenen.
Een verkeerde werking van de epidurale (zoals enkel 1 zijde verdoofd) komt omdat aan de vrouw gezegd werd dat ze op haar zijde moet liggen. Op de ene zijde liggen zorgt ervoor dat de druk die uitgeoefend wordt op een zenuw die enkel de andere kant van je lichaam loopt, verlicht wordt.Waardoor de epidurale verdoing dus naar de ene zijde heen loopt…
Mochten de gevolgen zo schadelijk zijn voor moeder en/of kind zou die vermoedelijk allang verbannen zijn, denk ik dan bij mezelf.
Even uit het echte leven: ben reeds 2 maal bevallen, beide met epidurale.
Mijn oudste kind was prematuur, een zorgenkind, couveuse gedurende weken… De band met haar was anders, omdat je je kind niet bij je kunt hebben. De bv ging slecht omdat ze reeds enkele weken in mijn buik gestopt was met groeien. Ze had geen slik- en/of zuigreflex.
Bij mijn 2de verliep de zwangerschap en bevalling perfect zoals uit de boekjes.
Niet geknipt, noch gescheurd. Een immens intense band vanaf de eerste seconde (moederinstinct) en een borstvoeding die maar liefst 21 maanden geduurd heeft en die steeds heel vlot verlopen is.
Op dit moment zwanger van ons laatste kleintje, ik laat weten hoe ik bevallen ben, met of zonder epidurale. ;-)
groetjes

Lise (27 artikelen)
Laatste update: 05-01-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.