Onderwaterbevalling: minder pijn, meer natuurlijk

Misschien heb je wel eens iets gehoord van onderwaterbevallingen; misschien ook niet. Wat is precies een onderwaterbevalling? Wat zijn de voor- en nadelen van een onderwaterbevalling? Wat is er nodig voor een onderwaterbevalling? Dit en meer lees je in dit artikel.

Wat is een onderwaterbevalling?

Veel vrouwen maken voor het opvangen van de weeën al gebruik van warm water. Dit doen ze door onder de douche te staan of in bad te zitten. Bij een onderwaterbevalling, de naam zegt het al, bevalt een vrouw in/onder het water. De vrouw zit of hangt in een (speciaal) bad waarin de weeën opgevangen worden, geperst wordt en uiteindelijk bevallen wordt. Het kindje komt in deze wereld via het warme water, wat de overgang wat minder schokkend maakt.

Historie

In de zestiger jaren van de 20e eeuw deed een onderzoeker uit de Sovjet Unie, Igor Charkovsky, gedegen onderzoek naar de veiligheid en mogelijke voordelen van bevallen in het water. In de latere jaren '60 ontwikkelde de Franse verloskundige Frederick Leboyer een methode waarbij pasgeboren zuigelingen werden ondergedompeld in warm water. Dit deed hij om de overgang naar de buitenwereld te vergemakkelijken en de gevolgen van verschillende mogelijke geboortetrauma's te verlichten. Een andere Franse verloskundige, Michel Odent, ging een stap verder en gebruikte het water om de pijn voor de moeder te verlichten en het geboorteproces natuurlijker te maken. In de late 90'er jaren waren er duizenden vrouwen die in het water bevallen waren. Zo verspreidde het begrip (onder) waterbevalling zich in de Westerse wereld.

Voordelen

Een aantal voordelen van een onderwaterbevalling:
  • Warm water zorgt voor ontspanning en verzacht de pijn;
  • Water maakt gewichtloos en zorgt ervoor dat je makkelijker kunt bewegen;
  • De kans op een knip of uitscheuren is kleiner bij een onderwaterbevalling;
  • Een te hoge bloeddruk wordt lager door het warme water;
  • De ontsluitingsfase duurt meestal korter bij een onderwaterbevalling;
  • Waterbaby's herstellen sneller van de bevalling;
  • Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert;
  • Waterbaby's huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst.
  • Partners kunnen zichzelf nuttig maken tijdens de bevalling.

Nadelen

Aan een onderwaterbevalling zitten echter ook nadelen:
  • Het geeft meer 'gedoe', er moet (vaak) een speciaal bad geregeld worden en dat moet voor de bevalling opgezet en gevuld worden.
  • Het kan zijn dat je om medische redenen de bevalling niet af kan maken in het bad en dat kan voor teleurstelling zorgen.

Regelen

Als je graag onder water wilt bevallen is het belangrijk dat je dit als eerste met je verloskundige bespreekt. Niet alle verloskundigen hebben (veel) ervaring op dit gebied. Sommige verloskundigen zullen dit liever niet willen of hebben specifieke eisen. Zo moet er meestal een speciaal bad komen wat groot genoeg is en wat door middel van verwarmingselementen steeds verwarmd worden. Een dergelijk bad kan bij verschillende instanties voor 5 weken gehuurd of aangeschaft worden. Als je graag een waterbevalling in het ziekenhuis wilt, is het verstandig eerst na te gaan welke ziekenhuizen deze mogelijkheid bieden. Dit is namelijk lang niet in elk ziekenhuis mogelijk.

Eigen ervaring

Het is heel persoonlijk of een onderwaterbevalling wat voor je is en bij je past. Ontspan je graag in een warm bad? Dan is het misschien wat voor jou! Via YouTube zijn ook filmpjes te vinden die je een idee kunnen geven over hoe een onderwaterbevalling er in de praktijk aan toegaat.
© 2011 - 2024 Mgirly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende manieren van bevallenDe verschillende manieren van bevallenVroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevalle…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…

De ontwikkeling van je baby; 8 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 8 weken zwangerIn de achtste week van een zwangerschap worden bij een ongeboren baby de geslachtsorganen gevormd, en zal het verschil t…
Zwangerschapskansen vergroten bij IVF/ICSI door zelfhypnoseWanneer je start met een IVF of ICSI behandeling wil je uiteraard je kansen op een zwangerschap zo groot mogelijk maken.…
Bronnen en referenties
  • http://www.babyinfo.nl/geboorte/waar-hoe-bevallen/hulpmiddelen/onderwaterbevalling/
Reactie

Daphne, 07-10-2014
Ik lees overal dat je niet in bad mag als je vliezen zijn gebroken, vanwege kans op infectie. Maar hoe zit dat dan bij een onderwater bevalling? Waarom mag het dan wel? Reactie infoteur, 05-01-2015
Als er sprake is van gebroken vliezen en nog geen weeënactiviteit, dan mag je (nog) niet in bad plaatsnemen. Als tijdens de badbevalling de vliezen breken, sta je onder controle van de verloskundige en wordt de conditie van het kind nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast wordt een bevalbad in principe steriel geleverd, wat betekent dat het aantal bacteriëen minimaal is, of van jezelf afkomstig.

Mgirly (13 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.