Zwangerschapskansen vergroten bij IVF/ICSI door zelfhypnose

Wanneer je start met een IVF of ICSI behandeling wil je uiteraard je kansen op een zwangerschap zo groot mogelijk maken. Naast gezond eten, niet roken, geen alcohol, weinig tot geen caffeine en voldoende rust, zou je kunnen overwegen om aan zelfhypnose te doen. Dit klinkt zweveriger dan het in werkelijkheid is en is zeker het overwegen waard.

Wat is zelfhypnose?

Zelfhypnose is een compleet natuurlijke staat vergelijkbaar met dagdromen. Je ontspant je hierbij totaal en bent kalm. Je drukke, analytische, zelfbewuste 'ik' komt daarbij tot rust en je onderbewuste neemt het over. In je onderbewuste liggen al je herinneringen, emoties en gedragspatronen opgeslagen en het is verantwoordelijk voor je lichaamsfuncties. Ook is het een bron van creativiteit, zelfbewustzijn, natuurlijke intelligentie en verbeelding.

Wanneer je totaal ontspant door middel van zelfhypnose is je brein of je onderbewuste erg ontvankelijk voor positieve woorden, ook wel suggesties genoemd. Op deze manier veranderen, naarmate je vaker aan zelfhypnose doet, onbewust je houding en gedachten op een positieve manier. Je kunt aan hypnotherapie thuis doen met behulp van een CD of zelfingestudeerde zinnen.

Zelfhypnose en IVF

Wanneer je bezig bent met een intensieve vruchtbaarheidsbehandeling als IVF/ICSI is dit behalve lichamelijk, emotioneel ook zeer zwaar. Vaak zijn vrouwen al jaren bezig om zwanger te worden, hebben talloze ziekenhuisbezoeken achter de rug en is IVF uiteindelijk de laatste kans. Ook wanneer men door mannelijke subfertiliteit al snel doorverwezen wordt voor ICSI kan dit een grote emotionele schok geven en is de vrouw misschien niet direct klaar voor deze behandeling. Tijdens de behandeling ben je constant bezig met het zwanger worden, al is het maar omdat je dagelijks hormonen moet spuiten. Je kunt je hierdoor erg gestresst gaan voelen.

Met zelfhypnose ga je allereerst actief ontspannen. Vervolgens luister of denk je aan de positieve suggesties. Deze kunnen gaan over je houding tegenover IVF en over het visualiseren van hoe goed je lichaam op de behandeling reageert. Lichaam en geest werken samen, als je negatief denkt kan dit ook een negatief effect geven op je lichaam. Andersom werkt het net zo.

Hoe gaat zelfhypnose in zijn werk?

Het handigst is als je kunt luisteren naar een geleide hypnose/meditatie op cd en je naar de suggesties kunt luisteren. Hierbij kun je je totaal ontspannen. Er komen steeds meer cd's op de markt die ook echt gericht zijn op IVF of natuurlijke conceptie. In Nederland is dit op dit moment nog niet verkrijgbaar, maar bijvoorbeeld in de VS en Engeland is dit erg populair aan aan het worden.

De zelfhypnose begint vaak met een ademhalingsoefening waarbij je alle ledematen gaat ontspannen. Ondertussen worden er positieve suggesties gegeven. Je zult je een mooie of veilige plek voor gaan stellen, bijvoorbeeld het strand tijdens je laatste vakantie. Doordat je nog meer ontspant zullen de positieve woorden nog dieper gaan doordringen. De suggesties gaan over hoe klaar je bent voor een kind, dat je je kalm voelt als je jezelf moet spuiten, hoe goed de punctie zal gaan en hoe rustig je zult blijven, hoe goed je lichaam zich voorbereid op een zwangerschap enzovoort. Vaak is er op een speciale cd een track die je beluistert aan het begin van de behandeling tot aan de punctie. Voor na de punctie is er weer een andere track.

Heeft zelfhypnose echt effect bij IVF?

Een studie uit 1992 heeft aangetoond dat 34% van vrouwen die meededen met een body/mind therapie zwanger raakten na IVF in vergelijking met 20% bij de controle groep. Opvallend was dat gevoelens van depressie, angst en boosheid ook sterk waren gedaald.

In 2004 heeft een Israelisch onderzoek onder 198 vrouwen geleid door professor Eliahu Levitas, aangetoond dat hypnose het aantal zwangerschappen na IVF kan verdubbelen. In de groep waar de vrouwen hypnotherapie kregen waren bij 53% bevruchting en ontstond bij 28% een zwangerschap. In de controlegroep was er bij 30,2% een bevruchting en bij 14% van de vrouwen ontstond een zwangerschap. Volgens dr. Levitas komt dit vooral doordat rond de terugplaatsing in het lichaam zoveel stress opgebouwd kan worden dat de baarmoeder verkrampt. Hypnose ontspant en voorkomt dit. Zo zou het innestelen beter gaan. Ook zou de houding van de patiente van groot belang zijn. Zo zijn er nog meer (kleine) onderzoeken te vinden op internet die positieve effecten aantonen.

Feit blijft dat hypnose zeker mee kan werken aan ontspanning en positieve gedachten. Alleen daarom al zou het aan te raden zijn. Je kunt nooit zeker weten of het werkt bij jezelf, een geslaagde bevruchting en innesteling is natuurlijk van zoveel factoren afhankelijk. Maar gezien de genoemde onderzoeken lijkt het absoluut het proberen waard.
© 2011 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfhypnose, wat houdt het in?Tijdens een hypnose wordt een bewustzijnstoestand aangeduid waarbij de client diep ontspannen is en volledig geconcentre…
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Zelfhypnose: uitleg en werkwijzeJe kunt zelfhypnose gebruiken om negatieve ideeën te veranderen, om de oude negatieve zelfhypnose tegen te gaan. Ook is…
Seksuele problemen? Deze zelfhypnose werktDoor je eigen seksuele ervaringen bouw je een zelfbeeld op, die zowel positieve als negatieve invloed kan hebben tijdens…

Onderwaterbevalling: minder pijn, meer natuurlijkMisschien heb je wel eens iets gehoord van onderwaterbevallingen; misschien ook niet. Wat is precies een onderwaterbeval…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
Bronnen en referenties
  • www.fertstert.org, artikel onderzoek Eliahu Levitas
  • www.natalhypnotherapy.co.uk
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.