De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwanger

In week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vrouwen voelen hun baby bewegen, en zullen ontdekken dat hun kindje een eigen ritme ontwikkelt. Het grootste gedeelte van de dag slaapt een baby. Lees in dit artikel alles over de tweeëntwintigste week van een zwangerschap.

Ritme

In week 22 van een zwangerschap begint de baby in de buik van een zwangere vrouw een eigen slaap- en waakritme te ontwikkelen. Het grootste gedeelte van de dag slaapt een baby. Geluiden van buitenaf, zoals een muziekje, zijn door het vruchtwater heen waar te nemen. Het vruchtwater in de baarmoeder neemt toe, en zal rond het einde van de zwangerschap ongeveer 1 liter zijn. Na week 20 ervaren zwangere vrouwen vaak dat ze sneller buiten adem zijn, of last krijgen van (brandend) maagzuur. Dit komt doordat de buik steeds sneller aan het groeien is. In week 22 weegt de baby al bijna een halve kilo (half pak suiker) en is zo'n 29 centimeter lang.

Geboorteplan

Vrouwen die zwanger zijn, denken vaak veel na over de bevalling. Aan het begin van de zwangerschap kan de bevalling nog 'ver weg' lijken, maar nu de 20 weken zijn gepasseerd, is het verstandig om eens na te denken over de bevalling. Sommige zwangere vrouwen maken zelfs een zogenaamd 'geboorteplan'. In het plan schrijven ze op wat ze van de bevalling 'verwachten', en soms overleggen ze het plan met de verloskundige. Hoewel een zwangere vrouw zich een voorstelling zal proberen te maken van de bevalling, zal de bevalling uiteindelijk waarschijnlijk toch (heel) anders verlopen. Geen enkele bevalling is namelijk hetzelfde. Informatie rondom de bevalling, en eventueel enkele technieken, kunnen een bevalling iets prettiger maken. Hier een aantal onderwerpen om over na te denken:
  • Thuisbevalling of bevalling in het ziekenhuis
  • De manier van bevallen (bijvoorbeeld in water, of op een baarkruk)
  • Wie bij de bevalling aanwezig zijn
  • Pijnbestrijding
  • Keizersnede
  • Ademhalingstechnieken

Pijnbestrijding

Het is handig om voor de bevalling eens na te denken over pijnbestrijding tijdens de bevalling. Er zijn verschillende dingen mogelijk:
  • TENS (een apparaat dat stroomstootjes geeft tegen de pijnprikkels)
  • Ruggenprik
  • Pijnstillende injecties
Naast deze manieren van pijnbestrijding is het ook mogelijk om te kiezen voor meer natuurlijke manieren van pijnbestrijding, zoals gebruik van warmte of massage. Vrouwen die veel angst voor pijn tijdens de bevalling hebben, doen er goed aan dit te overleggen met de verloskundige of gynaecoloog.

Jij in de tweeëntwintigste week

De tweede helft van je zwangerschap kun je als leuk en spannend tegelijk ervaren. Aan de ene kant kan het fijn zijn je kindje te voelen bewegen, terwijl je aan de andere kant misschien wel wat gespannen tegenover de bevalling staat, die nu steeds dichterbij komt. Zeker wanneer je zwanger bent van een eerste kindje is het aan te raden om veel over je bevalling (en alles er omheen) te praten. Probeer daarbij trouwens niet teveel naar allerlei 'loze' adviezen te luisteren; geen enkele bevalling is hetzelfde. En vergeet vooral niet te genieten!

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
De ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerIn week 29 weegt een ongeboren baby zo'n 1100 gram, en is bijna 37 centimeter lang. De hersenen van de baby zijn inmidde…

Bevallen met TENSIk zag erg op tegen een tweede bevalling en de ruggenprik was voor mij geen optie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de g…
Vroege zwangerschapssymptomenVroege zwangerschapssymptomenWanneer je zwanger bent, verandert het lichaam in een razend tempo. Vooral in de eerste weken gebeurt er veel, waardoor…
Bronnen en referenties
  • www.ikzwanger.com
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 15-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.