Bevallen met TENS

Ik zag erg op tegen een tweede bevalling en de ruggenprik was voor mij geen optie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de geboorte TENS, een apparaat dat bevallingspijn verlicht middels elektroden op de rug. Zie hier mijn ervaring met TENS...

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Welke vrouw wil nou geen pijnloze bevalling? Ik wilde in ieder geval zo min mogelijk pijn. Ondanks dat het om een tweede kind ging en mijn eerste zwangerschap eindigde in een normale bevalling, zag ik erg op tegen een tweede keer. Waarom neem je geen ruggenprik? hoor ik mensen vragen. Het klopt uiteraard dat sinds 2008 de richtlijnen voor pijnbestrijding zodanig zijn aangepast, dat je als moeder in spe niet meer hoeft te smeken voor verdoving. Maar ik ben van nature geen moedig persoon. Het idee van een katheder tussen mijn wervels met nadien kans op allerlei complicaties, zoals een vacuumverlossing met een knip, zie ik niet echt zitten. Bovendien had ik van een vriendin gehoord dat wanneer de ruggenprik wordt uitgezet in de laatste fase van de bevalling, de weeen in alle heftigheid terugkeren. Dan gaat mijn voorkeur toch eerder uit naar het opbouwen van je pijngrens.

Geboorte TENS Elle

Na wat heen en weer gesurf op het internet, heb ik mijn oog laten vallen op de geboorte TENS. Een apparaat dat door middel van elektrische stootjes op het ruggedeelte (via vier elektroden aan weerskanten van je ruggenwervel) de bevallingspijn verlicht. Het wordt in de hand gehouden en heeft de vorm van een afstandsbediening. Toen ik zag dat mijn verzekeraar het grotendeels vergoedde, was de keus snel gemaakt. Ik heb de Tens apparaat Elle Birth aangeschaft, de gebruikersaanwijzing onder de neus van mijn partner gehouden en erop toegezien dat hij het boekje goed doornam.

Hoe het begon

Ik wist bij de eerste voorwee al dat de bevalling was begonnen. Het is een oerinstinct dat de meeste vrouwen hebben, denk ik. In het begin was het allemaal behoorlijk goed te doen. Het rommelde wat aan en de weeën waren niet regelmatig en zeker niet heftig. Wanneer 's-avonds de weeën heftiger en regelmatiger kwamen, heb ik besloten dat het moment daar was om de geboorte TENS aan te sluiten. De fabrikant schrijft namelijk dat het gunstig is om het apparaat zo spoedig mogelijk aan te sluiten. Op die manier kan de endorfine-aanmaak dat pijnprikkels verminderd op tijd gestimuleerd worden.

Gebruik van geboorte TENS

Geboorte TENS heeft de burst en de boost mode. De burst-mode straalt een constante prikkel uit die een tintelend gevoel geeft in je rug. De boost-mode die je met een aan/uit knop kunt bedienen, is voor het ' echte' werk. Dat wil zeggen, wanneer een wee begint, schakel je deze in voor een extra grote stimulans waardoor je de wee niet in alle heftigheid voelt. Eigenlijk zorgt TENS ervoor dat de pijnprikkel enigszins geblokkeerd wordt. Naar mijn mening lijkt de constante prikkel erg op bepaalde buikspier-trainers die je met behulp van een band vastmaakt om je middel. De boost-applicatie voelt best overweldigend de eerste paar keer. Maar naarmate de weeën heftiger werden, heb ik de sterkte moeten aanpassen naar een hoger niveau.

Voordelen

Ik heb hier en daar gelezen dat de geboorte TENS eigenlijk meer een placebo-effect heeft. Het zit 'tussen de oren' zeggen sommige deskundigen. Dat de Tens eigenlijk een afleider is geen probleemoplosser. Maar het gegeven blijft, dat alle beetjes helpen; ook dat stukje afleiding. Bovendien heeft het gebruik van het TENS apparaat geen risico's voor het kind of de zwangere. Dit in tegenstelling tot andere soorten pijnbestrijding waarbij er vaak nadelen aan kleven. Ook kun je TENS gebruiken voor zowel een thuis als poliklinische bevalling.

Tot Slot

Ik ben van mening dat de geboorte TENS een handig hulpmiddel is en raad het van harte aan. Vooral voor vrouwen die toch nog enige gevoel van controle willen hebben op waarschijnlijk de meest overweldigende ervaring in hun leven.
© 2011 - 2025 Nurgul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnbestrijding bij thuisbevallingIedereen weet dat bevallen niet zonder pijn gepaard gaat. De ene persoon ervaart meer pijn bij het bevallen dan een ande…
Pijnbestrijding bij de bevallingPijnbestrijding bij de bevallingHoeveel pijn doet bevallen? Vraag het elke vrouw met kinderen en je krijgt verschillende antwoorden. Bij de een was het…
De TENS, hulp bij chronische pijnDe TENS is een apparaat wat pijn kan bestrijden. Met een soort van kleine stroomschokjes wordt de pijn verlicht, en gaat…
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…

De ontwikkeling van je baby; 23 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 23 weken zwangerOngeveer 30 centimeter lang en een halve kilo zwaar is een ongeboren baby in week 23 van de zwangerschap. Het lichaam va…
Vroege zwangerschapssymptomenVroege zwangerschapssymptomenWanneer je zwanger bent, verandert het lichaam in een razend tempo. Vooral in de eerste weken gebeurt er veel, waardoor…
Bronnen en referenties
  • Geboorte TENS - www.geboortetens.nl
  • Afbeelding TENS Elle - www.birthworks.co.uk
Nurgul (4 artikelen)
Laatste update: 04-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.