Pijnbestrijding bij thuisbevalling

Iedereen weet dat bevallen niet zonder pijn gepaard gaat. De ene persoon ervaart meer pijn bij het bevallen dan een ander. Echter niemand kan zeggen volkomen zonder pijn bevallen te zijn. Gelukkig ook maar, want deze pijn is nodig om de bevalling tot een goed einde te kunnen brengen. Veel moeders zullen ook aangeven dat wanneer hun kleine kindje in de armen ligt, ze alle pijn alweer vergeten zijn. Waar komt deze bevallingspijn eigenlijk vandaan en welke vormen van pijnbestrijding zijn er?

Waar komt pijn bij het bevallen vandaan?

De pijn die er gevoeld wordt tijdens het bevallen heeft verschillende oorzaken. Voor een groot deel komt de pijn voort uit de belasting van de zenuwknopen rond de baarmoedermond. Als de zenuwen rond je baarmoedermond, tijdens de weeën onder druk komen te staan, geven ze pijnprikkels door aan de hersenen. Ook het oprekken van het weefsel rond de baarmoedermond zorgt voor een deel van de pijn. Verder komt de pijn voort uit de druk van de buikwand op de baarmoeder tijdens de weeën. Wanneer de bevalling erg langzaam verloopt, kunnen de pijnsensaties heviger worden door oververmoeidheid.

Functie van pijn

Het klinkt gek, maar pijn is een hulpmiddel bij de bevalling. De eerste pijnsignalen waarschuwen om een veilige en vertrouwde plek te zoeken voor het bevallen. Dit kan natuurlijk thuis zijn en anders het ziekenhuis. De pijn die tijdens het bevallen gevoeld wordt, draagt bij aan het aanmaken van een natuurlijke pijnstiller, endorfine. Hierdoor wordt de baarmoeder ontvankelijker voor het weeënhormoon oxytocine. De weeën worden hierdoor sterker, met als doel het kindje zo snel en veilig mogelijk op de wereld te zetten.

Zelfhulpmiddelen

De beste manier om de pijn thuis te verlichten is op een eigen manier, met eigen middelen. Hierbij kan gedacht worden aan de houding waarin de weeën opgevangen worden. De ene doet dit liever liggend, terwijl een ander liever staat op loopt. Het is van belang om zelf de houding te kiezen die het fijnst gevonden wordt. Een warm bad of een warme douche kan de pijn ook wat verlichten, net als een massage van rug of benen.

Geboorte - TENS

TENS is een methode van pijnbestrijding die bij een thuisbevalling gebruikt kan worden. Hiervoor hoeft dus niet in het ziekenhuis bevallen te worden. TENS is de afkorting van Transcutante Electro Neuro Stimulatie. Het is een apparaatje dat vergeleken kan worden met een walkman. Dit apparaatje bevat 4 elektrode pleisters die op de rug aangebracht worden. Door middel van lichte stroomstootjes vermindert het apparaat de pijnprikkels naar de hersenen. Het is niet zo dat de pijn hierdoor minder wordt, maar de scherpe randjes van de pijn en de pijnbeleving worden minder. Wanneer de weeën en de pijn heviger worden is het mogelijk de intensiteit van de prikkels te verhogen.

Hypnose

Een andere vorm van pijnbestrijding thuis is hypnose. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de bevalling zeer bewust meegemaakt. Hypnose is namelijk een diepe ontspanning, waarbij een sterke zelfconcentratie is. Door goed en diep te ontspannen tijdens de bevalling wordt de pijnbeleving minder en kunnen de weeën beter opgevangen worden.

Lachgas

Lachgas is een manier van pijnbestrijding die niet door elke verloskundige praktijk wordt ondersteund. Lachgas wordt tijdens een wee via een masker op de mond toegediend. Hierdoor treedt doezeligheid op en verdwijnt de scherpste pijn. Tijdens het persen mag echter geen gebruik meer gemaakt worden van lachgas, omdat er dan niet volledige geconcentreerd kan worden op het persen.

Steriele waterinjecties

Een andere manier om de pijn te bestrijden is via steriele waterinjecties. Deze injecties worden toegediend in de onderrug door middel van een spuitje. Door deze injectie wordt er minder bij gevoeld bij de volgende weeën. Een waterinjectie werkt gemiddeld zo’n 45 minuten tot twee uur.
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnbestrijding bij de bevallingPijnbestrijding bij de bevallingHoeveel pijn doet bevallen? Vraag het elke vrouw met kinderen en je krijgt verschillende antwoorden. Bij de een was het…
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…
Bevallen met TENSIk zag erg op tegen een tweede bevalling en de ruggenprik was voor mij geen optie. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de g…
Plan je bevalling: thuis, ziekenhuis en het geboorteplanTNO onderzoek wijst uit dat ongeveer 70% van de Nederlandse ouders thuis zou willen bevallen. Om medische redenen lukt d…

Zygote, bevruchte eicelZygote, bevruchte eicelWanneer een eicel en zaadcel samensmelten, spreken we van een bevruchte eicel. Een bevruchte eicel wordt ook wel zygote…
Fysiologische veranderingen van de moeder in de zwangerschapFysiologische veranderingen van de moeder in de zwangerschapBij de zwangerschap gebeurt er heel wat in het lichaam van de moeder. Want niet alleen het kind maakt grote veranderinge…
Bronnen en referenties
  • www.geboortetens.nl
  • www.ziekenhuis.nl
Mnvd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.