Pijnbestrijding bij de bevalling

Pijnbestrijding bij de bevalling Hoeveel pijn doet bevallen? Vraag het elke vrouw met kinderen en je krijgt verschillende antwoorden. Bij de een was het een eitje en bij de ander was de pijn niet te beschrijven. Tegenwoordig kan je voor pijnbestrijding tijdens je bevalling kiezen. Onderling zit hier nogal verschil in. En bepaalde pijnbestrijding komt vaker voor dan andere. Hieronder vind je een overzicht van pijnbestrijding die er mogelijk is.

Ruggenprik

Een ruggenprik wordt via een dun slangetje in de rug gegeven waardoor je onderlichaam verdoofd wordt. Voordeel is dat dit een heel sterke pijnbestrijding is waardoor de ontsluiting vaak makkelijker verloopt. Daarnaast heeft het geen gevolgen voor de baby of voor het geven van eventuele borstvoeding. Nadeel is dat het pas na 15 minuten werkt. En daarbij komt dat moeite kan hebben met persen, je extra vocht en een blaaskatheter krijgt.

Remifentanil

Dit is een morfineachtig middel dat je toegediend krijgt middels een druk op de knop. Je krijgt een kleine standaarddosis en daarna kan je met elke druk op de knop een extra dosis binnenkrijgen. Voordeel is dat het al na 1 minuut werkt en dat het altijd meteen beschikbaar is als je er om vraagt. Ook is het veilig voor de baby. Nadeel is dat het uitgewerkt is zodra je de toediening stopt en je kan er suf of misselijk van worden.

TENS

TENS staat voor transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het betreft een apparaatje met vier elektroden die je aan beide kanten van je ruggenwervel plakt zodra de weeën beginnen. De elektroden stimuleren je lichaam om zelf endorfine aan te maken. Je hebt het zelf in de hand met behulp van een afstand bediening. Het is simpel, veilig en snel toepasbaar.

Steriele waterinjecties

Bij deze pijnbestrijding krijg je 4 injecties met steriel water in je onderrug. De pijn wordt hierdoor twee tot drie uur onderdrukt. Voordeel is dat het geen bijwerkingen heeft en geen effect op de baby. Als het nodig is kan de behandeling nog een keer herhaald worden. Nadeel is dat nog niet alle verloskundigen dit aanbieden bij een eventuele thuisbevalling.

Lachgas

Tijdens een wee inhaleer je het lachgas via een masker dat je zelf vast houdt. Het werkt meteen en de werking stopt ook meteen zodra je het niet meer inhaleert. Voordeel is dat je het op elk gewenst moment kan toepassen en het geen nadelige invloed heeft op jou of je baby. Nadeel is dat je er een beetje suf, duizelig of misselijk van kan worden. Daarbij komt dat lachgas lang niet in elk ziekenhuis aangeboden wordt.

Acupunctuur

Het idee is dat je door middel van de acupunctuur minder pijn ervaart waardoor je beter ontspant. Hierdoor maakt je lichaam zelf meer endorfine aan om de pijn tegen te gaan. De acupuncturist voert zijn werk uit tijdens de bevalling. Je moet dit dus goed overleggen met de verloskundige of met het ziekenhuis.

Hypnobevallen

De bedoeling is dat je van een professional leert hoe je jezelf onder hypnose kunt brengen tijdens de weeën.

Sta je op het punt om in de nabije toekomst te bevallen? Kijk of je pijnbestrijding wil en zo ja, welke pijnbestrijding je dan het meeste aanspreekt. Het is verstandig om dit alles ook met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…
Angst voor de bevallingAlle zwangere vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van: opzien tegen of angst hebben voor de bevalling. Het is…
Het bevallingsplanIn het buitenland is het de normaalste zaak gang van zaken dat een zwangere vrouw samen met haar partner een bevallings-…
Lachgas bij de bevalling: hoe werkt lachgas bij de bevallingLachgas bij de bevalling: hoe werkt lachgas bij de bevallingEr wordt momenteel gekeken of er bij bevallingen weer lachgas kan worden gebruikt. Lachgas is een goed middel om de pijn…

Zwangerschap en vitamineZwangerschap en vitamineJe bent zwanger en mensen zeggen tegen je dat je nu 'mag eten voor twee'. Dat is dus niet nodig. Waar je wel op moet let…
Ongesteld en een positieve zwangerschapstestOngesteld en een positieve zwangerschapstestJe hebt een positieve zwangerschapstest in handen gehad en nu lijkt het alsof je toch echt weer ongesteld bent. Een onze…
Bronnen en referenties
  • Tijdschrift WIJ, jonge ouders
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.