Bevallen met Epidurale of Spinale verdoving

De negen maanden zwangerschap zijn bijna voorbij. Tijd om na te denken over de voorbereiding van de bevalling. Bevallen onder epidurale of spinale verdoving geeft de mogelijkheid om pijnloos te bevallen. Bij bevallingen door keizersnede kunnen de moeders nu ook bewust de geboorte van hun kind beleven. Vroeger gebeurde de keizersnede meestal onder volledige narcose, waardoor ze de geboorte niet konden meemaken.

Wat is een epidurale en een spinale verdoving?

Het is een ruggenprik die bij een ontsluiting van twee à vier centimeters gegeven wordt. Bij een epidurale verdoving wordt een lange naald gebruikt om de epidurale ruimte te bereiken. De epidurale ruimte bevindt zich tussen het ruggenmerg en de ruggenwervel. Bij een spinale verdoving gebeurt het op dezelfde manier, maar er wordt in de naald een katheter geschoven. De naald wordt daarna verwijderd en de katheter wordt tegen de rug geplooid en vastgekleefd met pleisters. Via deze katheter kan de anesthesist tijdens de bevalling een tweede dosis toedienen indien nodig.

Hoe wordt een epidurale verdoving toegediend?

U moet voorgebogen en zo stil mogelijk gaan zitten om uw rug zo bol mogelijk te maken. Uw rug wordt ontsmet en, ter hoogte van de insteekplaats, plaatselijk verdooft. Daarna wordt de epidurale toegediend. Het kan van vijf à vijftien minuten duren vooraleer het verdovende effect volledig is.

Voor wie wel, voor wie niet?

In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een epidurale verdoving. Maar als je eerder al te maken kreeg met allergie op verdovende middelen, bloedstollingstoornissen, infecties of bepaalde neurologische aandoeningen is het wel niet aangeraden. Rugafwijkingen zoals scoliose, discus hernia of operaties aan de wervelkolom kunnen het plaatsen van een epidurale ook bemoeilijken maar sluiten die niet uit.

Voordelen van een epidurale verdoving

  • Wegvallen van de pijn, waardoor minder stress
  • Meest effectieve pijnstiller
  • Bewust meemaken van de geboorte van uw kind (bij keizersnede)

Mogelijke nadelen van een epidurale verdoving

  • Tijdelijke gevoelloosheid in de benen
  • Misselijkheid
  • Maaglast
  • Moeilijk urineren
  • Jeuk
  • Hoofdpijn als het vlies rond het ruggenmerg per ongeluk wordt aangeprikt. Dit gebeurt zelden en wordt met aangepaste medicatie behandeld.

Nu, aan jou de keuze.
© 2010 - 2024 Thilibo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnedeDe bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige ver…
De verschillende manieren van bevallenDe verschillende manieren van bevallenVroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevalle…
De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…

De voortplanting van de mensDe voortplanting van de mensHoe ontstaat een nieuw leven? Iedere pasgeboren baby begint zijn leven als een enkele cel! Deze cel ontstaat als de vrou…
Je (goed) voorbereiden op een bevallingJe (goed) voorbereiden op een bevallingJe goed voorbereiden op een bevalling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Zeker wanneer je angst hebt vo…
Thilibo (7 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.