Je (goed) voorbereiden op een bevalling

Je (goed) voorbereiden op een bevalling Je goed voorbereiden op een bevalling, in praktisch en emotioneel opzicht, is belangrijk. Zeker wanneer je angst hebt voor een bevalling. Welke stappen kun je ondernemen om met een zeker gevoel je bevalling in te gaan?

Volg een cursus of zoek informatie

'Goede voorbereiding is het halve werk', word wel eens gezegd; en dat geldt in zekere zin ook voor een bevalling. Het mag duidelijk zijn dat geen enkele bevalling hetzelfde is; de één ervaart ontzettend veel pijn, een ander vindt de pijn juist meevallen en een derde belandt in het ziekenhuis terwijl ze toch echt graag thuis wilde bevallen. Hoe je een bevalling ook zal ervaren, het kan geen kwaad om van tevoren informatie te krijgen over een bevalling. Tijdens een speciale zwangerschapscursus, bijvoorbeeld de cursus 'Samen Bevallen', leer je welke stadia een bevalling meestal heeft. Ook kun je ademhalingstechnieken aanleren die je helpen om de weeën iets draaglijker te maken. Een cursus zoals zwangerschapsgym kan je van de nodige informatie voorzien om een bevalling op een goede manier in te gaan. Als je geen tijd voor of geen zin in een cursus hebt, kun je natuurlijk ook gewoon een aantal boeken lezen of het internet raadplegen voor informatie. Hoe je ook bezig gaat met het inwinnen van informatie; zorg dat je breed georiënteerd bent. Bedenk bijvoorbeeld dat een bevalling kan eindigen in het ziekenhuis door een of meerdere complicaties, of bijvoorbeeld in een keizersnede.

Confronteer je angst

Geen enkele vrouw zal staan te springen en juichen bij de gedachte aan een bevalling. Veel vrouwen ervaren in zekere mate stress en hebben angst voor een bevalling. Angst voor een bevalling is heel normaal, mits het bij 'gezonde spanning' blijft. Bedenk dat je negen maanden hebt om je voor te bereiden op een bevalling; veel vrouwen zijn aan het einde van de zwangerschap 'helemaal klaar' met het zwanger zijn en willen niets liever dan een bevalling ingaan. Bedenk ook dat er manieren zijn op pijn iets te verlichten; bijvoorbeeld door gebruik te maken van een ruggenprik of door bepaalde ademhalingstechnieken toe te passen. Ervaar je regelmatig angst; ga dit dan niet uit de weg maar confronteer jezelf (en je partner) ermee. Spreek je angsten uit en probeer te bedenken wat er 'in het ergste geval' kan gebeuren. Je partner of je omgeving zal je waarschijnlijk goed steunen tijdens je bevalling waardoor je, ook als je veel pijn hebt, toch een goed gevoel aan de bevalling kunt overhouden.

Schrijf een bevallingsplan

Al je ideeën en gedachten over de komende bevalling kun je opschrijven in een zogenaamd bevallingsplan (ook wel geboorteplan genoemd). Het plan kun je van tevoren doornemen met bijvoorbeeld je partner of verloskundige, zodat zij precies weten wat jouw wensen zijn rond de bevalling. Hoewel een bevallingsplan een goed middel kan zijn om jou een gevoel van controle te geven, moet je wel beseffen dat bevallingen soms anders verlopen dan je in je hoofd hebt. Regelmatig eindigen thuisbevallingen alsnog in het ziekenhuis; bijvoorbeeld omdat de persweeën te lang duren of omdat je baby in het vruchtwater heeft gepoept. Ook kan het zijn dat een verloskundige andere keuzes wil maken dan jij wil; bijvoorbeeld omdat zij denkt dat een bepaalde actie niet (meer) goed voor je is.

Bezoek een ziekenhuis

Zoals eerder gezegd belanden bevallingen soms alsnog in een ziekenhuis, om welke reden dan ook. Bevallen op een ziekenhuisafdeling is anders dan thuis; de sfeer is er anders en je zult je misschien minder op je gemak voelen. Wat je kunt doen om je enigszins voor te bereiden op een ziekenhuisbevalling, is om het ziekenhuis van tevoren te bezoeken. Wees niet bang om gewoon eens een kijkje op een kraamafdeling; er zijn meer vrouwen die dit doen. Doordat je het ziekenhuis al eens bezocht hebt, kan het voor jezelf prettiger zijn wanneer je er ook daadwerkelijk komt om te bevallen. Ook kun je het verpleegkundig personeel vragen wat er allemaal komt kijken bij een keizersnede.

Zet alles tijdig klaar

Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt om 'rustig' te bevallen tijdig klaar hebt staan. Denk aan het kraampakket, je bed op de juiste hoogte en een koffertje met kleding en spullen voor het geval je naar het ziekenhuis gaat. Het kan namelijk vervelend zijn wanneer je op het laatste moment nog allerlei dingen moet regelen.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 22 weken zwangerIn week 22 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 450 gram en is ongeveer 29 centimeter lang. Vrijwel alle zwangere vr…
De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
De bevalling herkennenDe bevalling herkennenNa negen maanden zwangerschap zou het zover moeten zijn: de bevalling. Soms kondigt de bevalling zich al iets eerder aan…

Bevallen met Epidurale of Spinale verdovingDe negen maanden zwangerschap zijn bijna voorbij. Tijd om na te denken over de voorbereiding van de bevalling. Bevallen…
Hoe geef ik zonder problemen borstvoeding?Het geven van borstvoeding is een heel natuurlijke gewoonte. Als jonge moeder krijg je gelijk na de geboorte van je kind…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.