Tips om de kans op een zwangerschap te vergroten
In de medische wereld spreekt men van subfertiliteit als je na een jaar lang regelmatig seksueel contact, niet bent zwanger geworden. Bij de huisartsenpraktijk staat het aantal gevallen van subfertiliteit geregistreerd op 9 vrouwen per 1000 tussen de 22 en 44 jaar. Uiteindelijk blijft van alle paren ongewild 5% kinderloos. Er zijn tal van redenen waarom een zwangerschap uit kan blijven. Hieronder zowel de medische redenen als andere oorzaken die je wellicht zelf kan beïnvloeden om toch zwanger te raken.
Tegenwoordig besluiten vrouwen op het laatste moment nog of ze wel of niet graag kinderen willen. Eerst willen we optimaal zelfstandig worden, maken we carrière, verdienen we lekker ons eigen geld en reizen we de wereld rond. Als we dan ineens over de dertig raken en je eventuele relatie ook nog eens opstapt, krijgen we het ineens benauwd. Alsof we dan beseffen dat we de boot wel eens zouden kunnen missen? De vruchtbaarheid van de vrouw neemt naarmate de vrouw ouder wordt, met de jaren weer af. Als we graag zwanger willen worden, de dertig gepasseerd zijn en er ineens achter komen dat de cyclus niet zo regelmatig is als zou moeten, is het verstandig om direct tot actie te komen.
Wanneer vindt de ovulatie nou ook alweer plaats?
Laten we beginnen met nog eens de uitleg over wanneer je nu exact ovuleert en hoe vaak je het beste vrijen kan:
- De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende te verwachten menstruatie.
- Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat ongeveer op dag 14 na de eerste dag van de voorafgaande menstruatie.
- Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen ontstaan vrijwel alle zwangerschappen door seksueel contact te hebben op dag 8 tot 14 van de cyclus (de 6 dagen voorafgaand aan de eisprong).
- De frequentie van 2 tot 3 keer per week in deze periode is voldoende voor een goede zwangerschapskans.
- Als het baarmoederhalsslijm (cervixslijm) kristalhelder is, een rekbaarheid van (10cm of meer) geeft dit aan dat je midden in je meest vruchtbare periode zit.
- Bij het merendeel van de vrouwen hebben LH-tests geen toegevoegde waarde; deze tests worden pas 1 tot 2 dagen voor de ovulatie positief, waardoor potentieel vruchtbare dagen gemist worden.
Wat kan je als vrouw doen om de kansen op een zwangerschap te vergroten?
Er zijn natuurlijk tal van medische oorzaken die er zowel bij de man als bij de vrouw aan ten grondslag kunnen liggen waarom er geen bevruchting tot stand komt. Toch zijn er ook factoren die je zelf kan proberen te beïnvloeden.
- Als je rookt, is stoppen het eerste wat je zou kunnen doen om de vruchtbaarheid te bevorderen. Roken lijkt bij vrouwen de kans op zwangerschap te verminderen. Bij mannen bestaat er een relatie tussen roken en een verminderde kwaliteit van de zaadcellen.
- Heb je last van overgewicht, dan kan afslanken ook bijdragen de vruchtbaarheid te vergroten. Het is vastgesteld dat vrouwen met een BMI ≥ 30 minder snel zwanger worden.
- Het polycyteus-ovarium-syndroom (PCOS) is de meest voorkomende cyclusstoornis. Uitblijvende menstruaties, heftige menstruaties, overgewicht en vaak een sterke beharing zijn symptomen die bij PCOS voorkomen. Voor dit probleem is afslanken een goede oplossing. De ovulatie komt vaak terug en de beharing neemt af.
Wat kan je als man doen om de vruchtbaarheid te vergroten?
- Hou je van een glaasje? Bij mannen kan overmatig alcoholgebruik leiden tot verminderde seksuele activiteit en afname van de potentie. Om de kans op zwangerschap te vergroten, is het verstandiger even wat rustiger aan te doen met alcohol.
- Drugsgebruik en het gebruik van anabole steroïden vermindert de kwaliteit van het sperma bij mannen en dus is het beter hier van af te zien als er een kinderwens is.
- Voedingstekorten, zoals een tekort aan zink en vitamine C kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden. Neem weer eens een sinaasappel om het vitamine C-te kort aan te vullen. Eet verder gezond: in vlees, vis, haring, bruinbrood, peulvruchten en rijst haal je je benodigde zink.
- Bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie bij kanker, of salazopyrine, een middel dat wordt voorgeschreven bij chronische darminfecties. Vraag bij je arts naar de mogelijkheden gezien jullie kinderwens.
- Industriële chemicaliën, zoals lood: Kijk uit met deze producten, zorg voor de juiste veiligheidsmiddelen als mondkapjes en handschoenen.
- Verf: Bescherm je zelf met een mondkapje bij het verven en draag handschoenen.
- Bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt in de tuin- en akkerbouw, vooral door rozenkwekers. Ook hier is het verstandig om jezelf goed te beschermen met een mondkapje en handschoenen.
- Te veel (meer dan een keer per dag) of te weinig (minder dan eens in de tien dagen) vrijen. Vrij dus regelmatig, elke twee, drie dagen. Zo houd je het zaad in goede conditie.
- Continue verstoring van het dag- en nachtritme (ploegendiensten). Vraag bij je werkgever of het mogelijk is tijdelijk weer eens dagdiensten te draaien of meer regelmaat in je werkdagen.
- Langdurige deelname aan het verkeer (internationale vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld). Vraag je werkgever om ritten dichterbij huis om vaker bij huis te kunnen zijn zodat de kans op een zwangerschap groter wordt.
Medische oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw
Als je gezond leeft, een gezond gewicht hebt, regelmatig seks hebt met je partner en nog steeds de zwangerschap uitblijft, is er misschien iets anders aan de hand wat eventueel goed te verhelpen is maar waarvoor je wel een arts nodig hebt.
Hieronder de medische oorzaken bij de vrouw als het zwanger worden niet lukt:
- Afgesloten eileiders waardoor de zaadcel niet bij de eicel kan komen
- Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken
- Hormoonstoornis waardoor er bijvoorbeeld een eisprong uitblijft
- Endometriose, hierbij ontstaat baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder
- DES-hormoon door moeder van vrouw geslikt
- Afwijkend cervixslijm wat het transport van het sperma hindert
- Vervroegde intreding van overgang
- Schildklierafwijkingen
- Anti-stoffen rondom de eicel die de zaadcellen tegenhouden
Medische oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij de man
- Ontbreken van levende zaadcellen in het sperma
- De zaadcellen zijn slecht beweeglijk waardoor ze geen eicel kunnen binnendringen
- Afwijkende vorm van de zaadcellen
- Anti-stoffen aanwezig die de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden
- Hormoonstoornis
- Afgesloten zaadleider
- Niet-ingedaalde zaadballen
- De ziekte de Bof kan ook leiden tot verminderde vruchtbaarheid
Lees verder