Zwanger en eten

Zwanger en eten Zwanger en eten: wat mag wel en niet tijdens de zwangerschap? Normaal gesproken eten we alles zonder erbij na te denken. is het bijvoorbeeld slecht voor de gezondheid of niet? We gaan ervan uit dat ons immuunsysteem ons beschermd. Maar zwangere vrouwen denken hier toch anders over. Ten eerste is het immuunsysteem bij zwangeren verzwakt. Daarnaast kan bepaald voedsel bij de baby schade aanrichten. Hoe zit dat met crème fraîche, honing, filet american en andere producten?

Crème fraîche

Crème fraîche wordt gebruikt om sauzen te maken, bij warme gerechten of om koude zure gerechten mee te maken. Het bevat 35 procent melkvet en bestaat uit aangezuurde room. Crème fraîche wordt niet van rauwe melk gemaakt. Alleen in rauwe melk bevindt zich de listeriabacterie. Deze bacterie kan schade aan het ongeboren kind aanrichten met een miskraam of vroeggeboorte tot gevolg. Koop nooit rauwe melk of melkproducten bij de boer, hoe lekker die ook zijn. Wacht hier liever mee tot na de bevalling.

Filet American

De beruchte -of beroemde- filet americain is rauw gehakt. Rauw gehakt kan besmet zijn met toxoplasmose. Deze kan afwijkingen, doodgeboorte of een miskraam veroorzaken. Bij besmetting vroeg in de zwangerschap is de kans dat de baby besmet raakt ongeveer 3 procent. Er treedt dan een miskraam op. Wanneer besmetting laat in de zwangerschap optreedt dan is de kans dat de baby besmet wordt ruim 60 procent. De kans op een doodgeboorte is dan wel veel kleiner. Toch ontstaan er dan vaak afwijkingen van licht tot ernstig. oogafwijkingen komen veel voor bij besmetting laat in de zwangerschap. Laat rauw gehakt daarom liever staan.

Feta/geitenkaas

Feta is niet altijd schapenkaas en/of geitenkaas: voor de goedkope variant zoals die in de supermarkt ligt wordt vaak 'koeienkaas' gebruikt. Dit staat altijd op de verpakking aangegeven. Zolang deze feta niet als rauwe variant bij de boer wordt gekocht, is die van de supermarkt volkomen veilig. Ook de echte feta is veilig, zolang deze niet van rauwe melk is gemaakt.

Mozzarella en brie

Alle harde kazen kunnen veilig gegeten worden. In harde kazen zit geen listeriabacterie. Brie en mozzarella zijn de wat zachtere kazen. Brie van gepasteuriseerde koemelk is veilig te eten tijdens de zwangerschap. Kijk altijd eerst op de verpakking en haal dit product niet bij de boer. Mozzarella is ook veilig te eten, mits niet van rauwe melk gemaakt. Wil je op veilig spelen, koop dan alles bij de bekende supermarkt. De goedkope varianten zijn altijd van gepasteuriseerde melk gemaakt. Rauwe kazen zijn vaak veel duurder.

Honing

Honing is lekker zoet en een prima vervanger voor kristalsuiker. Ook is honing met warme melk geliefd bij zwangere vrouwen. Voor het slapen gaan zorgt dit voor rust en voorkomt nachtelijke kuitkrampen. Honing is een product dat door bijen is gemaakt. Honing kan besmet zijn met sporen van de clostridium-bacterie. Deze sporen groeien bij kinderen jonger dan 1 jaar uit tot bacteriën en veroorzaken spierverlamming. Volwassene zijn in staat deze sporen in de darmen af te breken. De placenta biedt voldoende bescherming tegen deze bacterie. Honing kan dus tijdens de zwangerschap veilig worden gegeten.

Yoghurt

Yoghurt is lekker fris en brengt extra vitamine D met zich mee, dat voor de aanmaak van de botten van belang is. Yoghurt is dus gewoon te eten, en nog veilig ook. Alle pakken yoghurt in de supermarkt zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Bewaar yoghurt altijd koel en niet langer dan drie dagen in de koelkast. Gebruik ook geen yoghurt die over datum is. Oude yoghurt kan bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor de baby.

Cervelaat

De cervelaatworst wordt niet meer zo gemaakt als vroeger, toen waren hersenen nog een belangrijk ingrediënt. Tegenwoordig is cervelaat veilig te eten tijdens deze zwangerschap. Toch kan deze wordt beter niet teveel gegeten worden. Het zit vol slechte vetten en bevat enorm veel zout.

Rauwe ham en rosbief

Over rauwe ham, rosbief en andere rauwe vleeswaren zijn we duidelijk: staan laten tijdens de zwangerschap. Het kan toxoplasmose bevatten, met als gevolg een miskraam, doodgeboorte of afwijkingen (voornamelijk oogafwijkingen komen het meest voor, zie ook bij filet american). Rauwe vleeswaren mogen wel gegeten worden wanneer ze voldoende verhit worden, of gedurende 2 dagen diep gevroren worden. Dan is de bacterie gedood en is het product veilig. Als alternatief zijn er nog een hoop andere heerlijke vleeswaren die wel veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Gerookte zalm en rauwe vis

Vis kan veel kwik en dioxines bevatten, dat schadelijk is voor de ongeboren baby. Rauwe vis bevat bovendien vaak de listeriabacterie en de toxoplasma-parasiet. Deze veroorzaken afwijkingen, doodgeboorten en miskramen. De volgende vissoorten kunnen daarom beter niet gegeten worden tijdens de zwangerschap: gerookte zalm, alle rauwe vis, sushi, zwaardvis, tonijn, haai, paling, makreel, zalm, mosselen, oesters en voorverpakte vis uit de supermarkt. Vis is de grootste groep van voedingsmiddelen dat veel schadelijke parasieten, micro-organismen of stoffen bevat. Daarnaast kan de vrouw ook nog eens besmet worden met de haringworm. Speel op veilig en neem liever een visstick.

Quiche

Een quiche is een hartige taart. Er kunnen verschillende ingrediënten in, ook crème fraîche en eieren gaan erin. Zoals eerder al is besproken, is het eten van crème fraîche geen probleem tijdens de zwangerschap. Voor eieren in een gebakken quiche geldt hetzelfde. Een ongebakken quiche met rauwe eieren is echter niet aan te raden. In rauwe eieren kan de salmonellabacterie zitten. Zwangere vrouwen worden hier sneller ziek van met de kans op uitdroging. Een besmetting met salmonella kan zelfs dodelijk zijn bij ernstige uitdroging en wanneer de nieren ermee stoppen. Ook bevatten rauwe eieren soms de bacterie listeria.

Cola

Het drinken van cola is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Wel wordt calcium dankzij cola veel minder goed opgenomen in het bloed. Het gevolg is dat vooral de zwangere vrouw een calciumtekort kan krijgen, iets dat tijdens de zwangerschap toch al aanwezig kan zijn. In cola light zit de zoetstof aspartaam. Vrouwen die meer dan anderhalve liter cola light per dag drinken, kunnen hier gezondheidsklachten van krijgen. Teveel cafeïne kan voor hartkloppingen zorgen. Het hart van een zwangere vrouw heeft het toch al zwaarder te verduren.

Kaneel

We maken veel gebruik van kaneel. In kaneel zit de stof coumarine. Deze stof kan schadelijk zijn voor de ongeboren baby, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Ook zou coumarine kankerverwekkend kunnen zijn. Er is echter nog nooit aangetoond hoe schadelijk de stof is. Coumarine wordt in grote hoeveelheden ook wel gebruikt als rattengif. Dit geeft deels al aan dat coumarine beter niet gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap, of in ieder geval met mate. Kaneel vinden we ook terug in ontbijtkoek, appeltaart en speculaaskoekjes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tzatziki: Grieks (bij)gerechtTzatziki is een Grieks traditioneel gerecht. En wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kru…
Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Afslanken met het Yoghurt Dieet: Goedkoop en makkelijk!Een effectief dieet dat erg populair is bij Franse vrouwen, is het yoghurt dieet. Gezond, goedkoop en eenvoudig te volge…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…
Goedkope studentenmaaltijdenEen voorbeeld van makkelijk, lekker en goedkoop zijn echte studentenmaaltijden. Dit zijn maaltijden die je snel maakt en…

De baarmoedermond: tijdens de zwangerschapDe baarmoedermond: tijdens de zwangerschapHet hormoon oestrogeen beïnvloedt tijdens je cyclus de stand en vorm van je baarmoedermond. Aan de hand van de stand en…
Tips om de kans op een zwangerschap te vergrotenTips om de kans op een zwangerschap te vergrotenIn de medische wereld spreekt men van subfertiliteit als je na een jaar lang regelmatig seksueel contact, niet bent zwan…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_fra%C3%AEche
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/listeria.aspx
  • Rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/T/Toxoplasmose/Toxoplasmose_en_zwangerschap
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum
  • Voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/eten-en-drinken-tijdens-de-zwangerschap.aspx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coumarine
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.