Zwanger en alcohol drinken

Zwanger en alcohol drinken Zwanger en alcohol drinken, kan dat wel? Alcohol wordt veel genuttigd in de vorm van bier, wijn of andere sterke dranken. Vrouwen reageren lichamelijk heel anders op alcohol dan mannen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap is niet zonder gevaren: alcohol bereikt via de placenta de baby. Welke schadelijke gevolgen kan dit voor de baby hebben? Over alcohol drinken tijdens de zwangerschap zijn veel (voor)oordelen. Er wordt gezegd dat je geen druppel alcohol mag drinken, terwijl anderen beweren dat het niet zoveel kwaad kan als wordt gedacht. Alleen in uitzonderlijke gevallen en veel alcoholgebruik kan de overheid ingrijpen.

Mag je alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Niemand verbied je om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het is je eigen lichaam waar je zeggenschap over hebt. Wel is het belangrijk om te weten dat er een nieuw leven in je groeit, die afhankelijk is van datgene wat jij eet, drinkt, rookt etc. Wettelijk gezien mag je alcohol drinken tijdens de zwangerschap. In een aantal gevallen echter, kan de overheid ingrijpen. Dit gebeurt bij zwangere vrouwen die overmatig veel alcohol drinken en waarbij men zorgen heeft over de baby. Vaak gaat het om alcoholverslaafden waarbij al eens eerder een kind uit huis is geplaatst of waarvan het vermoeden bestaat dat de vrouw het kind geen veilige omgeving kan bieden. In eerste instantie zal getracht worden vrijwillige hulpverlening aan ter beiden. Wanneer de vrouw niet meewerkt, zal er gedwongen hulpverlening toegepast worden. De rechter kan een OTS vanaf drie maanden voor de geboorte uitspreken.

Hoeveel alcohol is schadelijk voor de baby?

Dat alcohol schadelijk is voor de baby, is al langer bekend. De placenta houdt de alcohol niet tegen, waardoor alcohol ook rechtstreeks bij de baby terecht komt. Alcoholgebruik door de moeder kan bij de baby een aantal aangeboren afwijkingen veroorzaken. Daarnaast zorgt alcohol voor een lager geboortegewicht en kan het een vroeggeboorte veroorzaken. Afwijkingen ontstaan al bij één glas alcohol per dag, maar dit verschilt per vrouw. Vrouwen die bijna geen alcohol drinken maar tijdens een avondje een grote hoeveelheid alcohol in één keer drinken, hebben een net zo groot risico op een kind met afwijkingen.

Vroeggeboorte en miskraam

Alcohol kan een vroeggeboorte, maar ook een miskraam veroorzaken. Minder dan één glas alcohol per dag kan een verhoogd risico geven op een miskraam. Ook een vroeggeboorte ontstaat vaak al bij minder dan één glas per dag. Vrouwen die tijdens een prille zwangerschap veel alcohol drinken zonder te weten dat ze zwanger zijn, maken zich daardoor vaak zorgen. Dit is terecht, want het risico op een miskraam is wel verhoogd. Logisch ook, alcohol brengt schade toe aan de foetus. Vooral tijdens de eerste drie maanden gaat de ontwikkeling in een razend tempo. Iedere fout of verstoring die dan optreedt, kan resulteren in een miskraam. Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen daarom beter helemaal geen alcohol drinken. Overigens is alcohol pas schadelijk vanaf twee weken na de bevruchting.

Foetaal alcohol spectrum stoornis

Met het foetaal alcohol spectrum stoornis worden die kinderen bedoeld, die een aantal symptomen van het foetaal alcohol syndroom hebben, maar niet alle. De moeder heeft tijdens de zwangerschap alcohol gedronken, maar minder veel dan bij andere vrouwen. De alcohol was voldoende om een aantal geboorteafwijkingen te veroorzaken. Gemiddeld komt bij 1 op de 450 kinderen een foetaal alcohol spectrum stoornis voor.

Foetaal alcohol syndroom

Bij 1 op de 1000 kinderen komt het foetaal alcohol syndroom voor. Dit is ontstaan doordat de moeder tijdens de zwangerschap meer dan één glas alcohol per dag heeft gedronken. De volgende symptomen wijzen op het foetaal alcohol syndroom:
  • Laag geboortegewicht en een kleine lichaamslengte.
  • De hoofdomtrek ligt achter op leeftijdsgenootjes.
  • Gedragsproblemen zoals ADHD, ODD, autisme en een achterstand in de sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Vertraagde ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk.
  • Soms een verlaagde spierspanning.
  • Afwijkingen in de vorm van het gezicht: oren staan lager, de ogen staan recht en verder uit elkaar, afstand tussen neus en bovenlip is groot en een wipneusje.
  • Tijdens een MRI-scan wordt duidelijk dat het hersenvolume kleiner dan normaal is.
  • Veel van deze kinderen zitten op speciaal onderwijs of hebben extra begeleiding op school nodig.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol tijdens zwangerschapAlcohol tijdens zwangerschapTijdens de zwangerschap staan er negen maanden in het teken van het kindje dat groeit. Het is verstandig om er alles aan…
Alcohol voor, tijdens en na de zwangerschapAlcohol voor, tijdens en na de zwangerschapEr zijn heel wat mensen in Nederland die graag een biertje of een glaasje wijn drinken. De één drinkt met mate, de ander…
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Voeding en zwangerschap: voedingsrichtlijnenTijdens de zwangerschap is het belangrijk je voedingspatroon aan te passen. Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo goed v…

Zwanger en rokenZwanger en rokenZwanger zijn en roken: kan dat eigenlijk wel? Dat roken schadelijk is voor de gezondheid, weten we allemaal wel. De laat…
Zwanger en snurkenZwanger en snurkenVeel zwangere vrouwen hebben er last van: snurken tijdens de zwangerschap. Snurkte je voorheen bijna nooit of was je een…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.