De baarmoedermond: tijdens de zwangerschap

De baarmoedermond: tijdens de zwangerschap Het hormoon oestrogeen beïnvloedt tijdens je cyclus de stand en vorm van je baarmoedermond. Aan de hand van de stand en vorm van je baarmoedermond zou je kunnen bepalen in welk gedeelte van de cyclus je bevindt. In dit artikel krijg je meer uitleg over hoe de baarmoedermond zowel tijdens je normale cyclus als tijdens de zwangerschap aanvoelt.

De baarmoedermond

De baarmoedermond is het uitwendige gedeelte van de baarmoederhals in de vagina. Het inwendige gedeelte van de baarmoedermond staat in verbinding met de baarmoeder. De baarmoederhals is de smalle gang boven de vagina. De baarmoederhals produceert slijm, cervixslijm of baarmoederhalsslijm genoemd. Door de veranderingen van de structuur van het slijm gedurende de cyclus, varieert de toegankelijkheid voor spermacellen. De baarmoedermond voelt tijdens de cyclus steeds anders aan en verandert van positie.

Onderzoek je baarmoedermond

Natuurlijk is elk lichaam anders en ben jijzelf degene die inzicht moet verkrijgen in de veranderingen waaraan jouw lichaam tijdens de cyclus onderhevig is. Om te begrijpen hoe jouw baarmoedermond verandert tijdens de cyclus zul je gedurende minimaal één cyclus dagelijks op dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip moeten voelen met je vingers hoe de stand op dat moment is. Neem daarbij dezelfde houding aan door bijvoorbeeld op je hurken te gaan zitten of staand met iets gebogen knieën.

Hoe voelt je baarmoedermond tijdens je vruchtbare dagen?

Gedurende de vruchtbare dagen van je cyclus zal de baarmoedermond een wat hogere positie aannemen en zachter aanvoelen. De baarmoedermond komt dan steeds meer open te staan en zal meer omgeven worden door slijm. Tijdens de eisprong zal de baarmoeder het hoogste punt bereiken en een open stand aangenomen hebben. Het cervixslijm is op dat moment erg elastisch, rekbaar en transparant. Deze omstandigheden zijn erg gunstig voor het sperma om tot een bevruchting te komen.
Naarmate de vruchtbare dagen afnemen zal de baarmoeder meer en meer zakken, zich sluiten en harder gaan aanvoelen.

Tijdens de eerste weken van je zwangerschap

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap ligt de baarmoeder nog laag in de buik en drukt tegen je blaas waardoor je vaker moet plassen. Soms kantelt de baarmoeder achterover tijdens de eerste weken van de zwangerschap om vervolgens in een later stadium weer terug te kantelen. Door de hormonen tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan. Zowel de baarmoedermond als je schaamlippen zullen wat meer blauw verkleuren door de grotere doorbloeding ervan. Ook zal de baarmoedermond door de doorbloeding meer gezwollen zijn en daardoor zo hard aanvoelen als het topje van je neus.
Door de flinke doorbloeding van de baarmoedermond kan er door een kleine aanraking al een adertje knappen wat je merkt doordat je wat bloed verliest.

De baarmoedermond tegen het einde van de zwangerschap

Tegen het einde van de zwangerschap zal de baarmoedermond verweken en weer zachter gaan aanvoelen. Na een bevalling kan het zijn dat er zich een spleetje in de baarmoedermond achterblijft. Normaal zit de baarmoedermond helemaal dicht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarEisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaarHoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken…
Snel zwanger wordenAls je snel zwanger wilt worden dan kun je verschillende manieren gebruiken om te bepalen op welk moment je het meest vr…
Natuurlijke anticonceptiemethodenNatuurlijke anticonceptiemethodenHet gebeurt regelmatig dat vrouwen (willen) stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie en kiezen voor een alter…
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Zwanger en etenZwanger en etenZwanger en eten: wat mag wel en niet tijdens de zwangerschap? Normaal gesproken eten we alles zonder erbij na te denken.…
Bronnen en referenties
  • Zwangerzijn.nl
Reactie

Sam, 03-01-2016
Wat wordt er bedoeld met dan ligt de baarmoeder laag? is dat juist dieper of kun je hem dan juist beter voelen? Reactie infoteur, 07-01-2016
Met een lage baarmoederstand wordt bedoeld dat de baarmoeder inderdaad beter voelbaar is.

Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 20-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.