Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaar

Eisprong en ovulatie herkennen: wanneer ben je vruchtbaar Hoe herken je de eisprong? Hoe herken je de ovulatie? Wanneer is jouw meest vruchtbare periode van je cyclus aangebroken? Als je graag zwanger wil worden omdat je een kinderwens hebt, is het ontdekken wanneer je vruchtbaar bent van groot belang. Wanneer is de kans het grootst om zwanger te worden? Als je sinds kort gestopt bent met de pil, hoe kan je dan je eisprong herkennen?

Zwanger worden

De dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Op de dag van de eisprong is de kans het grootst aanwezig om zwanger te raken. Enkele dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst: je bent dan in je meest vruchtbare periode.

Menstruatie cyclus

Om alle eventuele verwarring te voorkomen: de eerste dag van je menstruatie is de eerste dag van je cyclus. Je cyclus eindigt op de laatste dag voordat de volgende menstruatie doorkomt. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen.

Eisprong

Wanneer heb je een eisprong tijdens een regelmatige cyclus? Gemiddeld vind de eisprong zo´n 14 dagen voordat je weer moet menstrueren plaats. Zodra het eitje is vrijgekomen, ben jij het meest vruchtbaar.

Vruchtbare periode berekenen

Hoe kan je de meest vruchtbare periode berekenen? Via de online biologische klok kan je online berekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn.

Ovulatie test

Hoe weet je wanneer je ovuleert? Door een ovulatie test te gebruiken. Let op: een ovulatie test is vooral raadzaam als je een (redelijk!) regelmatige cyclus hebt! De ovulatietest meet de LH piek in de urine. De daadwerkelijke ovulatie of eisprong vind 1 a 2 dagen na de LH piek plaats. Zodra de LH piek hoog is gemeten ben jij in je meest vruchtbare periode. Beidde lijntjes van de ovulatie test moeten donker gekleurd zijn. De beste tijd om een ovulatie test uit te voeren is rond 12 uur (eind van de ochtend, begin van de middag!) liever niet met ochtendurine gaan testen!

Stoppen met de pil

Sinds kort ben je gestopt met het slikken van de pil. Het is niet altijd duidelijk wanneer je een eisprong hebt, ondanks dat er al wel sprake is van een menstruatie. Hoe kan je ontdekken dat je vruchtbaar bent?

Eisprong herkennen

Hoe kan je de eisprong herkennen? Door het slijm uit je vagina goed te bekijken! Door de geur, de samenstelling en de dikte van het slijm uit je vagina kan je vrij precies vaststellen wanneer je in je vruchtbare periode zit. Ongeveer 3 a 4 dagen voor je eisprong tot ongeveer 1 a 2 dagen na de eisprong wordt door de baarmoederhals meer slijm afgegeven dan normaal tijdens de cyclus. Dit slijm is rekbaar en elastisch. Je zou er bij wijze van spreken van dit slijm draden van zo´n 10 cm lang kunnen trekken. Dit rekbare en elastische slijm ziet er wat wittig uit (is dus niet helemaal helder!!) het heeft iets weg als het rauwe eiwit van een ei.

Slijm verlies

Waarom dit slijm? Dit slijm helpt de zaadcellen van je partner om naar boven te zwemmen naar de baarmoeder. Zodra je dit (vruchtbare!) slijmverlies hebt (rekbaar, elastisch en ziet er uit als rauw eiwit) en jullie gaan vrijen, is de kans op een zwangerschap erg groot.

Als je dit slijm goed in de gaten gaat houden, zeker voor vrouwen erg handig die gestopt zijn met de pil en willen weten wanneer ze weer in hun vruchtbare periode zitten, zal je merken dat als je op de wc zit er glibberig, rekbaar en elastisch slijm achterblijft op het wc-papier: bingo dus! (De schede uitgang kan bij vrouwen wat opgezwollen zijn: dat is voor veel vrouwen ook een kenmerk!)

Een paar dagen na de eisprong zal het slijm veranderen: het is niet meer overvloedig aanwezig en gaat droger worden: een teken voor de vrouw dat ze niet meer in haar meest vruchtbare periode zit

Buikpijn onderin de buik:

Waaraan kan je een eisprong nog meer aan herkennen? Door de buikpijn onderin de buik. Er zijn vrouwen die de eisprong herkennen doordat ze buikpijn hebben, buikpijn links of rechts onderin de buik (op de hoogte waar je eierstokken zitten). Zodra je met je partner gaat vrijen als deze buikpijn op komt zetten (komt door de spanning in de eierstokken) ben je op tijd: de dag van je eisprong is een eicel klaar om bevrucht te worden! Er zijn ook vrouwen die de eisprong echt voelen: zij ervaren de opluchting dat de spanning weg is: hun meest vruchtbare periode is aangebroken!

Vruchtbare periode herkennen

Hoe kan je nog meer je vruchtbare periode herkennen? Doordat je baarmoedermond openstaat, dat is een teken van vruchtbaarheid. Niet iedere vrouw raakt gecharmeerd van het volgende, maar er is nog een manier om vast te stellen of je in je meest vruchtbare periode zit: was je handen eerst goed en grondig en ga met een vinger bij jezelf naar binnen. Ga met je vinger helemaal naar het eind toe. Voel je dat alles "dicht" zit, dan is je baarmoedermond gesloten, voel je dat je baarmoedermond openstaat, dan zit je in je meest vruchtbare periode. Door het openstaan helpt de baarmoedermond de sperma gemakkelijker naar binnen te komen. Je baarmoedermond staat open zodra jij dat rekbare, elastische slijm hebt. Het eitje is gemiddeld 24 tot 48 uur vruchtbaar.

Piek

De piek van je meest vruchtbare dag tot aan de volgende menstruatie is voor de meeste vrouwen 14 a 15 dagen.

Je meest vruchtbare periode vaststellen door je temperatuur

Is er nog een methode om je meest vruchtbare periode vast te stellen? Door jezelf iedere dag te temperaturen. Een andere manier om vast te stellen of je in je vruchtbare periode zit, is om iedere dag van je cyclus op hetzelfde tijdstip van de dag (het liefst voordat je opstaat!) jezelf te temperaturen. Door het enkele maanden te doen, krijg je ene goed overzicht over je temperatuur. De eisprong heeft namelijk invloed op je lichaamstemperatuur. Je lichaamstemperatuur is iets lager als je de eisprong hebt. Dit zal echt pas duidelijk worden als je van enkele maanden op een rij de temperatuurgegevens hebt. Nadat het eitje is gesprongen, gaat je temperatuur omhoog. Zodra de temperatuur omhoog gaat en 3 dagen hoger is dan gemiddeld, heb je de eisprong gehad

Vrouwelijker

Een ander kenmerk van de eisprong gaat voor de meeste vrouwen totaal aan zich voorbij: Onbewust voelt iedere vrouw zich “vrouwelijker” tijdens de eisprong.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
Bepalen van de ovulatie / eisprongBepalen van de ovulatie / eisprongAls je graag zwanger wil worden, ben je natuurlijk erg benieuwd op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Iedere mens…
Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Ovulatietest: hoe werkt het en welke ovulatietesten zijn er?Wanneer je zwanger wilt worden kan het handig zijn om te weten wanneer je eisprong plaatsvindt. Een ovulatietest kan je…
Wanneer ben je het meest vruchtbaar?Wanneer ben je het meest vruchtbaar?Er zijn diverse methoden om te bepalen wanneer je als vrouw het meest vruchtbaar bent. Ovulatietesten zijn hier goede hu…

De ontwikkeling van je baby: 24 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby: 24 weken zwangerIn week 24 van een zwangerschap is een baby zo'n 31,5 centimeter lang, en weegt bijna 570 gram. Het gehoor van de baby i…
De ontwikkeling van je baby; 23 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 23 weken zwangerOngeveer 30 centimeter lang en een halve kilo zwaar is een ongeboren baby in week 23 van de zwangerschap. Het lichaam va…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ovulatietest
  • http://www.vruchtbaredagen.nl/wanneer-vruchtbaar
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/30382-zwangerschapstest-negatief-menstruatie-blijft-weg.html
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.