Roze afscheiding zwanger

Roze afscheiding zwanger Roze afscheiding tijdens de zwangerschap is iets dat vaak voorkomt en niet altijd reden tot ongerustheid is. Vaak is de oorzaak onschuldig. Zo kan vroeg in de zwangerschap wat roze afscheiding optreden door de innesteling. Zelden is er sprake van een miskraam, tenzij er buikkrampen en veel bloedverlies bij komen kijken. Wat is roze afscheiding en welke oorzaken heeft dit?

Roze afscheiding door een innesteling

De eerste roze afscheiding begint vaak al in de 3e week van de zwangerschap. Na de eisprong is de eicel gedurende 12 tot 24 uur 'vruchtbaar' en kan met een zaadcel samensmelten. Deze samensmelting is het begin van een nieuw leven. Tijdens de bevruchting is er niks merkbaar: geen bloedverlies, geen afscheiding, geen buikkrampen. De eicel begint zich snel te delen en gaat op weg naar de baarmoeder. Nadat de eicel uit minstens 64 cellen bestaat, is ze in staat zich in te nestelen in de baarmoederwand. Dit gebeurt enkele dagen na de bevruchting. De baarmoederwand is goed doorbloed, er worden extra bloedvaten aangelegd om zich te hechten aan de placenta. Het innestelen geeft een kleine beschadiging aan een aantal bloedvaatjes, met wat licht bloedverlies als gevolg. Dit bloedverlies vermengd zich met de normale witte afscheiding die iedere vrouw heeft (de witte vloed) en kleurt daardoor roze. Een roze afscheiding enkele dagen voor de verwachte menstruatie (of NOD) is voor veel vrouwen een eerste teken van de zwangerschap.

4 of 5 weken zwanger

In het begin van de zwangerschap kan er wat roze afscheiding optreden. Vaak valt dit net samen met de verwachte menstruatie. Het is dan ook logisch dat vrouwen zich afvragen of ze ongesteld gaan worden of toch zwanger zijn. Een zwangerschapstest biedt duidelijkheid. De roze afscheiding is vaak afkomstig van lichte druk in de baarmoederwand of de baarmoedermond, zoals hoesten of niezen. Hierdoor kunnen kleine bloedvaatjes kapot springen en gaan bloeden. Dit hele lichte bloedverlies geeft een roze afscheiding. Sommige vrouwen krijgen een 'menstruatie' terwijl ze toch zwanger zijn. Dit heet ook wel een doorbraakbloeding. Hoewel dit weinig voorkomt, kan het toch gebeuren dat de zwangere vrouw rond de verwachte menstruatie wat bloedverlies heeft zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor te vinden is. Sommige vrouwen krijgen zelfs gedurende de gehele zwangerschap iedere maand een doorbraakbloeding.

7 en 8 weken zwanger

Wat verder in de zwangerschap, rond de twee maanden, kunnen er lichte bloedingen optreden bij niezen, hoesten, bukken en tillen. Vaak is dit geen reden tot ongerustheid. Ook kan er om onduidelijke reden bloedverlies optreden. In de helft van de gevallen blijft het bij een roze afscheiding, in de andere helft van de gevallen wordt het bloedverlies wat meer en kleurt nu helderrood. Wanneer het bloedverlies blijft aanhouden en gepaard gaat met buikkrampen, is de kans op een miskraam groter. De verloskundige kan vanaf 6 weken zwangerschap bekijken of het hartje van de baby klopt.

37, 38 en 39 weken zwanger en roze afscheiding

Tegen het einde van de zwangerschap kan er roze afscheiding optreden die gepaard gaat met verlies van een slijmprop. Deze slijmprop is hard of taai te noemen. Soms is er geen taaie slijmprop te vinden maar wel een roze afscheiding. Waarschijnlijk is het verlies van de slijmprop je dan ontgaan. De roze afscheiding is een beetje bloedverlies dat gepaard gaat met het verliezen van de slijmprop. Deze slijmprop heeft gedurende de zwangerschap de baarmoedermond afgesloten. De slijmprop zit daar om infecties zoveel mogelijk te voorkomen, zodat de baby goed beschermd is. Verlies je de slijmprop, dan is dit een treken dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten. De meeste vrouwen verliezen de slijmprop enkele uren tot enkele dagen voor de bevalling.

Andere oorzaken

Een roze afscheiding is een teken van licht bloedverlies. Pas wanneer de afscheiding donkerder wordt, helderrood tot donkerrood, is het geen afscheiding meer maar bloedverlies. Licht bloedverlies, de roze afscheiding dus, kan samengevat voorkomen bij:
 • Innesteling
 • Beginnende miskraam
 • Zogenaamde doorbraakbloeding onder invloed van hormonen
 • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Molazwangerschap
 • Infectie aan de baarmoederhals of baarmoedermond
 • Drukverschil zoals hoesten, niezen, tillen, bukken
 • Seksueel contact waardoor er soms pas de volgende dag sprake kan zijn van een roze afscheiding
 • Verlies van de slijmprop
 • Eerste tekenen van de bevalling

Ernstige gevallen zoals een loslatende placenta geven vrijwel direct hevig bloedverlies. Ook een miskraam zal doorzetten met hevig bloedverlies en buikkrampen. Wanneer het bij roze afscheiding blijft is er vaak niet veel aan de hand. Niet altijd kan de verloskundige of gynaecoloog een oorzaak vinden. Pas wanneer er hevig bloedverlies optreedt is dit reden de arts te waarschuwen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies met 4 en 6 weken zwangerschap. In deze periode komt bloedverlies vaker voor. In de helft van alle gevallen…
3 weken zwanger, symptomen of kenmerken3 weken zwanger, symptomen of kenmerken3 weken zwanger: de eerste verschijnselen of kenmerken kunnen zich nu voordoen. Zo kan de innesteling gevoeld worden of…
Oorzaken van roze afscheidingOorzaken van roze afscheidingMeestal is afscheiding wit van kleur, echter soms kunt u roze afscheiding hebben. In de meeste gevallen zal het ontstaan…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…

Zwanger: rommelende darmenZwanger: rommelende darmenRommelende darmen tijdens de zwangerschap is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. De eerste klachten beginnen vaak…
Pijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje of staartbeen komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. Een van de redenen…
Bronnen en referenties
 • Verloskunde en Gynaecologie, Prins,Land, Vierhout
 • Eigen kennis en ervaring

Reageer op het artikel "Roze afscheiding zwanger"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!