Bloedverlies 4 en 6 weken zwanger

Bloedverlies 4 en 6 weken zwanger Bloedverlies met 4 en 6 weken zwangerschap. In deze periode komt bloedverlies vaker voor. In de helft van alle gevallen wordt er nooit een oorzaak gevonden. Andere oorzaken zijn onder andere een dreigende miskraam of een contactbloeding. Vaak merkt de vrouw roze afscheiding op, helderrood bloedverlies of bruin bloedverlies. Dit kan verschil uitmaken in de ernst van de bloeding.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Een bloeding en de zwangerschap lijken soms hand in hand te gaan. Bijna iedere zwangere vrouw krijgt er wel eens mee te maken. Of dit nou in het begin van de zwangerschap is, halverwege of op het einde. De meeste bloedingen zijn onschuldig. Toch kan het in een aantal gevallen wel een ernstige oorzaak hebben. Ook ligt het eraan in welke periode de bloeding plaats vindt: het eerste, tweede of derde trimester. Bloedverlies met 4 weken en met 6 weken zwangerschap komt vaak voor. Ruim bij de helft van alle zwangere vrouwen treedt een bloeding op rond deze periode.

4 weken zwanger

Bij een zwangerschap van 4 weken spreken we over een eigenlijke zwangerschap van 2 weken. Dit wekt bij veel vrouwen verwarring, maar is makkelijk uit te leggen. Een zwangerschap wordt namelijk berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De eisprong, die rond dag 14 plaats vind, markeert daarmee 2 weken zwangerschap. Hoewel er dan nog geen sprake is van een bevruchting noemen we het toch al 2 weken zwangerschap. Een zwangerschap van 4 weken is het moment waarop eigenlijk weer de menstruatie verwacht wordt.

Bloedverlies rond de 4 weken zwangerschap wordt nogal eens verward met een menstruatie. Er zijn verschillende redenen voor het bloedverlies. Ten eerste kan het nog bloed zijn die afkomstig is van de innesteling. In dit geval gaat het dan om oud bloed, omdat de innesteling rond de 3 weken zwangerschap plaats vindt. Oud bloed is (roest)bruin van kleur. Vaak verliest de vrouw oud bloed gedurende 1 tot 2 dagen.

Een andere reden voor bloedverlies met 4 weken is een vroege miskraam. Van alle zwangerschappen gaat de helft voor de 4 weken zwangerschap ten grond. De reden hiervoor is vaak een aanlegfout, waardoor de 'baby' geen kans op een normaal leven zou hebben. De natuur gaat hier zijn gang en kiest ervoor de zwangerschap te beëindigen. Een vroege miskraam begint vaak rond de tijd dat eigenlijk de menstruatie zou moeten komen. De vrouw merkt hierdoor soms niet eens dat ze zwanger is geweest. Opmerkelijk is wel dat de menstruatie heviger is dan normaal, omdat een miskraam nou eenmaal met wat meer bloedverlies gepaard gaat. Vrouwen die al vroeg een zwangerschapstest hebben gedaan merken uiteraard wel de miskraam op. Om die reden wordt ook nooit aangeraden om een test te doen vóór de dag dat de menstruatie verwacht wordt. Dit voorkomt teleurstellingen. Immers, een positieve test voor de 4 weken zwangerschap geeft nog geen garantie dat de zwangerschap ook doorzet.

6 weken zwanger

Met 6 weken zwangerschap is de eicel ongeveer 4 weken geleden bevrucht. Het hartje begint voor het eerst te kloppen met 6 weken zwangerschap en zal dit nog vele jaren door blijven doen. De baby lijkt nog niet op een echt baby maar heeft wel al bobbels die later de armen en benen worden. De neurale buis is al gevormd en de ruggengraat aangelegd. Er gebeurt nou heel veel tegelijk, en iedere fout kan resulteren in een afwijking. Tussen de 4 en 12 weken eindigt ruim 10 procent in een miskraam. Er is ergens iets mis gegaan tijdens de ontwikkeling of de vrouw heeft een infectie opgelopen. Er zijn nog meer oorzaken te noemen voor een miskraam, maar feit blijft dat een miskraam krijgen nooit leuk is. Een miskraam rond de 6 weken zwangerschap wordt vaak opgemerkt door bloedverlies dat kan beginne als kleine vegen helderrood bloed tijdens het toiletbezoek. Zet de miskraam, door, dan wordt het bloedverlies steeds heviger. Ook ontstaan er buikkrampen. Die zijn eerst voelbaar als een lichte menstruatiepijn, later worden ze heviger. Dit wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, die de dode vrucht en baarmoederslijmvlies wil afstoten.

Tijdens de zwangerschap is de baarmoederwand en de baarmoedermond veel beter doorbloed. Dit kan een bloeding veroorzaken. Vaak treedt dit op tijdens of na het vrijen, hoesten, niezen, tillen en bukken. Hoewel het steeds schrikken is, is bloedverlies om deze reden totaal onschuldig. Sommige vrouwen hebben er continue last van terwijl andere vrouwen het nooit meemaken. Waarom dit het geval is, is onbekend. Niet iedere vrouw is even gevoelig hiervoor.

Soms wordt er gesproken van een late innesteling met 6 weken zwangerschap. Dit is onmogelijk: een innesteling vindt plaats rond de 3 weken zwangerschap. Wel kan het voorkomen dat een eisprong veel later komt dan verwacht. Dan vindt ook de innesteling later plaats dan verwacht. De vrouw rekent zich dan al 6 weken zwanger terwijl ze eigenlijk pas 3 weken zwanger is. Een echo door de verloskundige kan de zwangerschapsduur beter bepalen.

Roze, rood of bruin bloed

Er is verschil tussen roze, rood en bruin bloedverlies. Te beginnen met het rood bloedverlies, ook wel helder bloedverlies genoemd. Dit bloedverlies vindt op dit moment ook daadwerkelijk plaats en is voldoende om de rode kleur af te geven. Roze bloedverlies of een roze afscheiding is vers bloedverlies dat zo weinig is, dat het zich vermengt met slijm. Dit geeft de roze kleur. Bruin bloedverlies is oud bloed dat achter is gebleven in de baarmoeder. Bloed oxideert na verloop van tijd een neemt een bruine kleur aan. Het gaat dan om een bloeding die eerder heeft plaatsgevonden.

Daarnaast moet men erop bedacht zijn dat er heel vaak geen duidelijke reden voor bloedverlies wordt gevonden. Zelfs bij een dreigende miskraam verloopt de helft van deze zwangerschappen verder normaal. Bij onrust of twijfel kan de arts of verloskundige gebeld worden. Deze kan alle vragen beantwoorden en eventueel een echo maken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: bloedverliesZwanger: bloedverliesZwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook…
Roze afscheiding zwangerRoze afscheiding zwangerRoze afscheiding tijdens de zwangerschap is iets dat vaak voorkomt en niet altijd reden tot ongerustheid is. Vaak is de…
Bloedverlies en zwangerBloedverlies en zwangerBloedverlies tijdens de zwangerschap, aantal weken, bloedingen, kans op miskraam. Bloedverlies komt soms voor tijdens de…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…

Kraamtranen, oorzaak en gevolgKraamtranen, oorzaak en gevolgKraamtranen of de baby blues, heftige emotionele gevoelens na de bevalling. Vaak treden deze op rond de derde dag en ein…
Zwanger, veel speekselZwanger, veel speekselVeel speeksel tijdens de zwangerschap. Speeksel of spuug is het vocht dat de speekselklieren produceren. Het heeft een n…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.