Zwanger: bloedverlies

Zwanger: bloedverlies Zwanger en bloedverlies: de schrik voor iedere zwangere vrouw. Het bloedverlies kan optreden na het vrijen, maar kan ook spontaan ontstaan. De kleur van het bloed kan variëren van roze tot rood, of zelfs bruin bloed. Wat betekent bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Is bloedverlies ernstig?

In de meeste gevallen is er niks aan de hand wanneer er een bloeding optreedt tijdens de zwangerschap. Toch kan een bloeding ook een onderliggend probleem betekenen. Elke bloeding tijdens de zwangerschap moet daarom even bekeken worden: wanneer is de bloeding ontstaan, om hoeveel bloedverlies gaat het en hoe lang blijft de bloeding aanhouden?

Roze bloed

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan verschillende kleuren hebben. De lichtste vorm is roze bloed. Het gaat hier om een zeer kleine hoeveelheid bloed, dat vermengd is met slijm. Hierdoor kleurt het bloed roze. Hoe lichter de kleur, hoe minder bloed er in het slijm aanwezig is. Roze bloed kan een voorbode zijn voor meer bloedverlies, dat zich diezelfde dag of pas enkele dagen later zal vertonen. Maar ook kan het slechts bij roze bloed blijven: een enkele druppel bloedverlies die weer spoedig verdwijnt.

Roze bloedverlies kan voorkomen na een innesteling, tijdens drukverhoging (persen, hoesten, niezen, tillen) of na het vrijen. Roze bloed kan enkele dagen aanhouden of zelfs gedurende de gehele zwangerschap op blijven treden. Roze bloedverlies dat overgaat in rood bloed, zal dan ook in hoeveelheid gaan toenemen. In dit geval is er soms meer aan de hand.

Rood bloedverlies

Bloedverlies met een rode kleur kan variëren van lichtrood tot donkerrood. Meestal gaat het om helderrood bloedverlies. Rood bloedverlies bevat meer bloed dan roze bloed. We spreken dan van enkele druppels tot een hoeveelheid die opgevangen moet worden met een flink maandverband.

Bloed dat helderrood van kleur is betekent vers bloed: de bloeding is dus direct zichtbaar. Op het moment dat er bloed zichtbaar is, is er ook een bloeding gaande. Bloed met een helderrode kleur betekent in de meeste gevallen niks ernstigs. Dit kan optreden na een innesteling of door druk op de baarmoederwand door hoesten of niezen, maar ook door tilwerk. De baarmoederwand is sterk doorbloed en kan onder invloed van zwangerschapshormonen sneller gaan bloeden. Ook na het vrijen kan er bloedverlies optreden. De baarmoedermond raakt dan iets geïrriteerd waardoor er een bloeding optreedt. Wanneer het bloedverlies na enkele uren stopt, is er niks aan de hand.

Bloedverlies dat in hoeveelheid toeneemt of blijft aanhouden is reden tot meer zorg. Een miskraam kan zich aandienen: vaak treedt er ruim voor de miskraam al bloedverlies op. Maar ook kan er sprake zijn van een dreigende miskraam: in sommige gevallen hersteld het lichaam zich en treedt er geen miskraam op.

Bloedverlies in de eerste drie maanden is het meest spannende: een miskraam komt het meest voor tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bloedingen moeten daarom altijd serieus genomen worden, maar zijn in de meeste gevallen geen reden tot onrust. De verloskundige wil altijd weten om hoeveel bloedverlies het gaat, hoe lang deze aanhoudt en welke kleur het bloed heeft. Ook wil deze weten wanneer het bloedverlies optreedt. Aan de hand van deze gegevens kan de verloskundige beoordelen of er een echo gemaakt moet worden.

Bruin bloed

Nadat er een bloeding heeft plaatsgevonden, kan er sprake zijn van bruin bloed. Bruin bloed is oud bloed dat zich al langer in de baarmoeder of baarmoederhals bevindt. Oud bloed kleurt bruin omdat hemoglobine oxideert: een soort roesten eigenlijk, alhoewel dit niet de goede verwoording is hiervoor.

Een bloeding tijdens de zwangerschap wordt niet altijd opgemerkt. Soms gaat het om een kleine hoeveelheid die niet direct wordt afgevoerd naar buiten toe. Het bloed blijft dan een tijdje in de baarmoeder zitten en kleurt daar bruin. Bij bruin bloedverlies gaat het om een oude bloeding die reeds voorbij is.

Ook na bloedverlies met een rode kleur, zal in de meeste gevallen nog bruin bloed optreden. Dit is bloed dat achter is gebleven en uiteindelijk toch nog wordt afgevoerd.

Bruin bloed kan ook optreden voordat er een grotere bloeding plaats vindt. Het lichaam is 'ergens' mee bezig en er treedt een lichte bloeding op die niet direct wordt afgevoerd. Vervolgens stopt deze bloeding en het lichaam geeft bruin bloed af. Na één tot enkele dagen kan de bloeding opnieuw beginnen, deze keer rood tot helderrood van kleur. Bruin bloed kan dus een voorteken van iets groters zijn maar zal in de meeste gevallen aantonen dat er sprake is van een oude bloeding.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…
Bloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies 4 en 6 weken zwangerBloedverlies met 4 en 6 weken zwangerschap. In deze periode komt bloedverlies vaker voor. In de helft van alle gevallen…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…
Oorzaken van tussentijds bloedverliesOorzaken van tussentijds bloedverliesAls u last heeft van tussentijds bloedverlies kan u behoorlijk schrikken. Vooral als u er voorheen nooit last van heeft…

Medicatie tijdens de zwangerschapMedicatie tijdens de zwangerschapTijdens de zwangerschap is het verplicht de bijsluiter van alle medicatie die je wil gebruiken, aandachtig door te nemen…
Afvallen na de zwangerschapAfvallen na de zwangerschapTijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 20 kilo aan, afhankelijk van het eigen BMI. Na de bevalling vlie…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.