Pijn aan het stuitje, zwanger en na bevalling

Pijn aan het stuitje, zwanger en na bevalling Pijn aan het stuitje of staartbeen komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. Een van de redenen is een gebroken of gekneusd stuitje dat tijdens de bevalling is ontstaan,. Tijdens de zwangerschap is de pijn vaak afkomstig vanuit het bekken. Wie ooit al eens eerder het stuitje heeft gebroken, ziet soms op tegen een (volgende) zwangerschap of bevalling. Logisch, want de pijn kan hevig aanwezig zijn.

Stuitje, heiligbeen, staartbeen

Het stuitje/de stuit is een andere benaming voor het staartbeen. Het zijn 4 samengegroeide staartwervels. Soms is dit er 1 meer of minder. Het staartbeen stamt nog uit de tijd dat onze voorouders een staart hadden. Het dient nu voornamelijk nog als het opvangen van schokken wanneer we gaan zitten op de billen. Middels een gewricht is het stuitje verbonden aan het heiligbeen.

Pijn aan het stuitje tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je pijn krijgen aan het stuitje. Dit is vooral het geval tijdens de tweede helft van de zwangerschap, maar sommige vrouwen kunnen er al eerder last van krijgen. Pijn aan het stuitje in combinatie met pijn aan de lies, bil, schaambeen en/of het bekken kan een teken zijn van bekkenpijn of nog erger, bekkeninstabiliteit. Onder invloed van de hormonen versoepelen de verbindingen tussen de bekkenbeenderen. Dit kan pijnklachten geven. Wanneer de verbindingen te soepel worden, ontstaat er een instabiliteit van het bekken. Bekkeninstabiliteit dus. Kenmerkend is de waggelende en pijnlijk gang tijdens het lopen, maar ook zitten kan pijn doen. Bekkeninstabiliteit verdwijnt vaak weer na de bevalling en kan tijdens en na de zwangerschap behandeld worden door een fysiotherapeut.

Meestal is pijn aan het stuitje het gevolg van bekkenpijn. De hormonen zorgen hiervoor. Het hoort er helaas bij maar is wel een erg vervelende en pijnlijke klacht. Probeer zitten en lopen zoveel mogelijk af te wisselen. Bij ernstige klachten kan het helpen op op een zogenaamde 'donut' of een zwemband te gaan zitten. Dit voorkomt extra druk op het stuitje.

Soms wordt een pijnlijk stuitje veroorzaakt door een eerdere bevalling of door een val op het stuitje. Het stuitje is dan gebroken (geweest) of gekneusd en extra gevoelig. Val je tijdens de zwangerschap op je stuitje? Laat dan even nakijken of deze niet gebroken is. Hoewel behandeling meestal niet nodig is, is het wel belangrijk om te weten waar de pijn vanaf komt. Soms moeten de afgebroken deeltjes operatief verwijderd worden.

Last van het stuitje na de bevalling

De eerste tijd kunnen pijnklachten die tijdens de zwangerschap ontstaan zijn, ook nog na de bevalling aanwezig zijn. Vooral bekkeninstabiliteit heeft even nodig om te verdwijnen. De klachten zullen langzaam steeds minder worden. De meeste vrouwen hebben een maand na de bevalling geen klachten meer.

Tijdens de bevalling kan het stuitje kneuzen of zelfs breken. Er komt veel kracht kijken tijdens een bevalling en soms raakt het stuitje in de verdrukking. Een pijnlijk stuitje na de bevalling is vaak een teken dat er iets mis is. Hoewel een gebroken stuitje vanzelf geneest, kan dit wel zeer pijnlijk en vooral erg lastig zijn. Een gekneusd stuitje kan ook erg pijnlijk zijn. Bij een gebroken stuitje/staartbeen kan een arts bekijken of er geen loszittende deeltjes verwijderd moeten worden. In de meeste gevallen echter zal alles uit zichzelf genezen. Ingipsen van het stuitje is niet mogelijk. Een speciaal donut-kussen kan verlichting geven tijdens het zitten. Het kan best lang duren voordat de pijn helemaal weg is. Sommige vrouwen lopen twee jaar na de bevalling nog steeds met pijn aan het stuitje rond. Niet echt een prettige ervaring, en de angst voor een nieuwe zwangerschap is wel te begrijpen bij deze vrouwen.

Zwanger en al eens het stuitje gebroken

Wanneer het stuitje ooit al eens gebroken is geweest door een val of een ander ongeluk, is de kans groter dat er tijdens de zwangerschap pijn aan het stuitje optreedt. Een gebroken bot blijft vaak wat gevoeliger ondanks genezing. Wanneer de verbindingen tussen de bekkenbeenderen soepeler worden zal er eerder pijn aan het stuitje optreden. Soms is de pijn zo hevig dat zitten moeilijk gaat. Ook nu kan een speciaal kussen tijdens het zitten verlichting geven. Verder moeten zoveel mogelijk verschillende houdingen afgewisseld worden: zitten, liggen, staan. Veel bewegen zorgt ook voor pijnvermindering. Bij ernstige pijnklachten kan een lichte pijnstiller ingenomen worden zoals paracetamol. Er ontstaat vaak onrust over de bevalling: zal het stuitje opnieuw breken? Meestal is de plek van de oude breuk zodanig vergroeid dat deze verkalkt is en moeilijk opnieuw op die plek breekt. Wel kan het stuitje/staartbeen op een andere plaats breken. Deze kan is net zo groot als bij vrouwen die niet eerder hun stuit gebroken hebben. Wel kan door de vorige breuk het stuitje wat scheef vergroeid zijn en daardoor naar binnen staan. Dit geeft wel een verhoogd risico op een breuk tijdens de bevalling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan stuitje of staartbeenPijn aan stuitje of staartbeenHet stuitje of staartbeen vinden we onderaan de wervelkolom. Boven de bilspleet is deze voelbaar. Bij het zitten onderst…
Staartbeen (stuitje): functie, taken, anatomie en klachtenStaartbeen (stuitje): functie, taken, anatomie en klachtenHet onderste deel van de wervelkolom onder het heiligbeen wordt het staartbeen, stuitbeen of stuitje (Latijn: os coccygi…
RF denervatie bij pijn aan het stuitjeRF denervatie bij pijn aan het stuitjeWanneer een behandeling voor pijnklachten aan het stuitje bij een fysiotherapeut of manueel therapeut geen uitkomst bied…
Pijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan stuitje zonder val: oorzaken en behandelingPijn aan je stuitje zonder val. Pijn aan je stuitje is meestal het gevolg van een val of een ander trauma, maar dit hoef…

Roze afscheiding zwangerRoze afscheiding zwangerRoze afscheiding tijdens de zwangerschap is iets dat vaak voorkomt en niet altijd reden tot ongerustheid is. Vaak is de…
Witte vloed en zwangerWitte vloed en zwangerWitte vloed tijdens de zwangerschap is een normaal verschijnsel. Sommige vrouwen kunnen al een vroege zwangerschap herke…
Bronnen en referenties
  • Babybrabbel.nl
  • Normale baring en kraambed: leerboek voor de verloskundige praktijk ,Lisette Geerdens, Francine Gooris
  • Bekkeninstabiliteit:, J1 Mens
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.