RF denervatie bij pijn aan het stuitje
Wanneer een behandeling voor pijnklachten aan het stuitje bij een fysiotherapeut of manueel therapeut geen uitkomst biedt kun je wellicht geholpen worden bij de afdeling Pijnbestrijding in een ziekenhuis. Hier is men in staat om op verschillende manieren de zenuwen die het pijnsignaal doorgeven (tijdelijk) te blokkeren. Bij een RF denervatie wordt de bewuste zenuwaftakking aangeprikt met een naald waarna een stroomstootje wordt gegeven. Hiermee wordt de zenuwmantel gecontroleerd beschadigd waardoor de pijnklachten voor langere tijd zouden moeten afnemen.
RF denervatie
Pijn aan het stuitje
Het
stuitje of
staartbeen is de benaming voor de onderste drie stukjes bot van de wervelkolom. De botjes hebben eigenlijk geen functie maar normaliter zitten ze ook niet in de weg. Het kan echter gebeuren dat je erg veel pijnklachten van het stuitje krijgt. De voornaamste oorzaak daarvan is een val waarbij het stuitje een keer gebroken is of scheef is komen te staan. Klachten van het staartbeen kunnen echter ook ontstaan
als gevolg van overbelasting bij bijvoorbeeld een zittend beroep of bij iemand die veel aan paardrijden doet. Stuitklachten kunnen ook ontstaan na een zware bevalling.
De pijn zal in dat geval ervaren worden ter hoogte van de bilnaad. Wanneer je met je vingers voorzichtig drukt dan zul je de pijn in de meeste gevallen op deze manier ook zelf kunnen oproepen. De pijn ontstaat voornamelijk bij het zitten en het opstaan uit zittende positie. Je kunt het ook voelen bij het liggen en bijvoorbeeld wanneer je je omdraait in bed.
Voor een arts is vaak moeilijk te achterhalen wat nu precies de oorzaak van de stuitpijn is. Wanneer röntgenonderzoek geen uitsluitsel geeft dan blijven een aantal denkbare oorzaken over. Zo kan het stuitje scheef staan, kan er sprake zijn van een botvliesontsteking of kan het probleem liggen bij de spieren en pezen die met de stuit verbonden zijn. Daarnaast kan ook een scheve stand van het bekken of het heiligbeen vergelijkbare pijnklachten opleveren omdat continu op een verkeerde manier aan de gewrichtjes van het staartbeen getrokken wordt.
Als fysiotherapie en manuele therapie niet werkt
Een huisarts zal een patiënt die klaagt over pijn rond het stuitje bij zitten en opstaan vaak doorsturen naar een fysiotherapeut of manueel therapeut. Hier kan gekeken worden naar de stand van het bekken en heiligbeen en kan geprobeerd worden de klachten te verhelpen door spierversterkende oefeningen die een nieuwe scheefstand moeten voorkomen.
Als fysiotherapie en
manuele therapie niet tot pijnverlichting leiden dan is een volgende stap vaak een bezoek aan de afdeling
Pijnbestrijding in een ziekenhuis. Op zo'n pijnpoli heeft men de mogelijkheid tot het starten van een ingrijpender behandeling. Vaak zal eerst geprobeerd worden of de pijn verlicht kan worden met een caudaalblok of caudale blokkade. Daarbij wordt een injectie gegeven met een combinatie van een verdovend middel en een ontstekingsremmend middel. Hierdoor wordt de pijnlijke plek kortdurend verdoofd en kan de ontstekingsremmer een eventueel bestaande ontsteking lokaal bestrijden.
Behandeling met RF denervatie
Wanneer een caudale blokkade niet of niet meer werkt dan is er nog een andere behandeling mogelijk, namelijk een
RF denervatie. Het woord denervatie duidt op een vorm van 'ontzenuwen'. Wat echter in werkelijkheid gebeurt is dat de zenuwmantel van de zenuw die pijn geeft gecontroleerd wordt beschadigd. Dit wordt gedaan door het aanprikken van de zenuw en het geven van een klein
stroomstootje. Door röntgendoorlichting te gebruiken weet de arts precies wanneer hij op de goede plaats zit met het naaldje. Door het toedienen van het stroomstootje wordt het betreffende zenuwtakje voor langere tijd uitgeschakeld en kan het geen pijn meer geven.
De verwachting is dat na een behandeling met RF denervatie na twee tot drie maanden echt resultaat gemerkt kan worden. Veel patiënten merken echter al eerder een afname van de pijnklachten. In sommige gevallen is een aanvullende behandeling noodzakelijk. Het is mogelijk dat in de eerste dagen na de behandeling ook de huid in het gebied van de bilnaad gevoelloos is. Dit trekt meestal snel weer weg.
RF denervatie gebeurt poliklinisch en de patiënt mag meestal een half uur na de behandeling het ziekenhuis alweer verlaten. Het is mogelijk dat je dan nog wat napijn hebt als gevolg van de behandeling, dit is heel normaal. Hiervoor kan een pijnstiller als paracetamol gebruikt worden. Vaak hoef je na de behandeling niet voor controle terug te komen bij de behandeld arts maar wordt een telefonisch consult ingepland. Alleen als hieruit blijkt dat de pijn niet is afgenomen of er andere complicaties zijn zul je nog een keer naar het ziekenhuis moeten komen.
Lees verder