Balkussen gebruiken bij rugpijn of stuitpijn

Balkussen gebruiken bij rugpijn of stuitpijn Wie last heeft van rugpijn of stuitpijn kan baat hebben bij het zitten op een balkussen of wiebelkussen. Zeker voor wie de hele werkdag lang op een bureaustoel zit kan dit een uitkomst zijn. Een balkussen of wiebelkussen leg je simpelweg op je stoel om 'actief zitten' te stimuleren en je stuitje te ontlasten. Je kunt ze ook gebruiken in combinatie met andere hulpmiddelen zoals een lumbaalkussen of voetsteun en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Balkussen gebruiken


Wat is een balkussen?

Een balkussen, wiebelkussen of balanskussen is een kussen met de vorm van een discus of donut (maar dan zonder gat), die gebruikt kan worden in de strijd tegen rugpijn of stuitpijn. Het is de bedoeling dat het actief, dynamisch zitten bevordert door je te motiveren je rugspieren op een juiste manier aan te spannen. Doordat het kussen zich naar je lichaam vormt kan het ook een einde maken aan de verkeerde zithouding die problemen met het stuitje op kan leveren. Met het vaak meegeleverde pompje kun je zelf de hardheid van het kussen bepalen.

Waarvoor kan een balkussen gebruikt worden?

Het gebruik van een balkussen wordt veel aangeraden door fysiotherapeuten en manueel therapeuten omdat je er oefeningen mee kunt doen zoals bekkenbodemoefeningen, rugoefeningen, balansoefeningen en beenspieroefeningen. Daarnaast zijn er nog meer toepassingen zoals:
  • Het trainen van de spieren van de wervelkolom
  • Het voorkomen van een stijve rug voor het in beweging houden van de tussenwervelschijven
  • Het voorkomen van een slechte zithouding door rechtop zitten te stimuleren
  • Het ontlasten van het stuitje bij stuitpijn of herstel na het rechtzetten van het stuitje
  • Gemakkelijk draaien op de stoel zonder de rug daarbij te veel te belasten
  • Het doen van therapeutische oefeningen tijdens het werk
  • Gebruik als wiebelkussen voor kinderen met ADHD

Heb je een specifiek probleem met je rug of stuitje, vraag dan een deskundige advies over het te gebruiken hulpmiddel. Wellicht is het in jouw situatie beter gebruik te maken van een ander hulpmiddel zoals een wigkussen, een wigkussen met stuituitsparing, een lumbaalkussen of een Backjoy Posture.

Waar kun je een balkussen kopen?

Balkussens zijn te koop bij diverse webshops of het gebied van fysiotherapie of fitness. Daarnaast worden ze ook verkocht door winkels in medische hulpmiddelen of bij fysiotherapiepraktijken. De kussens zijn vaak te bestellen in meerdere formaten en kleuren. De formaten lopen uiteen van circa 30 cm tot 50 cm in doorsnede. Desgewenst kun je daarbij ook een overtrekhoes aanschaffen die je in de wasmachine kunt wassen. Door er een pompje bij te kopen kun je zelf de hoeveelheid lucht in je balkussen bepalen. Let erop dat dit de enige manier is waarop je de hoeveelheid lucht kunt bepalen. Het gebruik van ander producten hierbij zoals een fietspomp kan resulteren in het kapot maken van het kussen waarna het niet meer te gebruiken is. De kussens zijn ook te koop in latex-vrije variant.

Combineren met andere hulpmiddelen

Het gebruik van een balkussen is eventueel ook te combineren met dat van andere hulpmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld wanneer je toch de behoeft voelt om op je bureaustoel achterover te leunen gebruik maken van een lumbaal kussen. Dit is een kussen dat speciaal gebruikt wordt om de onderrug te ondersteunen tijdens het zitten. Ook kun je een voetenplank gebruiken voor een betere zithouding en doorbloeding.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

De aanschaf van een balkussen of wiebelkussen valt niet onder de dekking van de basisverzekering. Wie een aanvullende verzekering heeft krijgt in sommige gevallen wel een vergoeding. Sommige aanvullende verzekeringen bieden alleen vergoeding voor wie een balkussen in bruikleen neemt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een paard in bruikleenEen paard in bruikleenEen paard helemaal voor jezelf, daar droomt toch iedere ruiter van? Helaas is het niet voor iedereen zo makkelijk! Niet…
Paracetamol bij acute rugklachtenAustralische onderzoekers hebben geconcludeerd dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van pa…
Rugpijn: verkeerde houdingRugpijn: verkeerde houdingRugpijn heeft vaak als oorzaak een verkeerde houding. Ook andere oorzaken kunnen aan de grondslag liggen, maar hier gaan…

Antibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenAntibiotica en alcohol: risico’s en bijwerkingenHet is een veelgehoorde bewering dat je je moet onthouden van het drinken van alcohol tijdens een behandeling met antibi…
Hoge decibels meten en beschermingDe decibelschaal is vrij belangrijk omdat ze aangeeft hoe zacht of hard een bepaald geluid klinkt. Dit is belangrijk om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StockSnap, Pixabay (bewerkt)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.