Paracetamol bij acute rugklachten

Australische onderzoekers hebben geconcludeerd dat acute lage rugklachten niet worden verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel of een betere nachtrust. Paracetamol is een populair middel tegen acute lage rugpijn, echter was de effectiviteit van de pijnstiller tot halverwege 2014 op dit gebied nog nooit onderzocht.

Paracetamol

De werkzame stof die in een paracetamol zit is paracetamol. Deze stof werkt pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol kan onder andere bij de volgende soorten pijn gebruikt worden: hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, holteontstekingen, oorpijn, spierpijn en menstruatiepijn.

Pijn

Pijn bestaat er in verschillende vormen. Het kan komen door een beschadiging in het lichaam, of wanneer er iets niet werkt zoals het zou horen. De zenuwen in het beschadigde lichaamsdeel geven een seintje naar de hersenen, waarna er pijn gevoeld kan worden.
In de meeste gevallen is paracetamol de meest veilige manier om pijn te bestrijden. Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. Hierdoor zal de pijn binnen een half uur na het innemen afnemen. De duur van de werking van paracetamol ligt tussen de 3 en 6 uur.

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is pijn onderin de rug. Deze pijn kan uitstralen naar de billen of naar één of beide bovenbenen. De pijn kan zomaar, plotseling vanuit het niets ontstaan of meer geleidelijk aan. Deze pijn voelt aan als hevige of zeurende pijn. In sommige gevallen is de pijn dusdanig dat er bepaalde houdingen en bewegingen niet meer mogelijk zijn.
‘Gewone’ lage rugpijn betekent niet gelijk dat er aanwijzingen zouden kunnen zijn voor een hernia, ziekte of afwijking. ‘Gewone’ lage rugpijn komt vaak voor en gaat ook vaak vanzelf weer over.

Onderzoek werking paracetamol bij lage rugpijn

Een onderzoek in 2014 onder 1600 patiënten met acute lage rugpijn heeft uitgewezen dat een placebo in de meeste gevallen net zo goed werkt als een pijnstiller. 1/3 van de patiënten slikte 3 keer per dag een paracetamol, 1/3 mocht zelf kiezen wanneer er een paracetamol werd genomen en 1/3 kreeg een placebo. Patiënten met lage rugpijn die de paracetamol slikten, hadden gemiddeld na 17 dagen geen last meer van lage rugpijn verschijnselen. Echter, patiënten die de placebo slikten hadden na 16 dagen al geen pijn meer.

Adviezen bij lage rugpijn

Naar aanleiding van bovenstaand onderzoek wordt geadviseerd om zo lang mogelijk te wachten met het slikken van pijnstillers. Gezien de ‘werking’ van paracetamol op lage rugpijn klachten, is het slikken van deze pijnstillers zo goed als overbodig. Veel beter kan gekeken worden of de lage rugpijn klachten met onderstaande adviezen op te lossen is.
  • Blijf zoveel mogelijk bewegen en doorgaan met dagelijkse activiteiten. Bewegen is niet schadelijk, hooguit pijnlijk.
  • Gewone rugpijn heeft geen ernstige oorzaak. Maak je daarover dan ook niet teveel zorgen, dit kan het herstel vertragen.
  • Kies bij het liggen de minst pijnlijke houding, bijvoorbeeld op de rug liggen met een kussen onder de knieën of op de zij met half opgetrokken benen.
  • Blijf niet alleen in bed liggen, daardoor verzwakken de spieren waardoor het herstel vertraagd wordt.
  • Ga, wanneer bewegen niet meer goed mogelijk is, langs de huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut of oefentherapeut.
© 2014 - 2024 Mnvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…
Pijn in de onderrugPijn in de onderrugPijn in de onderrug wordt ook wel lage rugpijn genoemd. Om hier van af te komen zijn een aantal oplossingen, fysiotherap…
Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in onderrug, rugklachten: wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in de rug, onderrug kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt last hebben van acute pijnsteken of een zeurende…
Waarom de paracetamolIedereen weet wel wat een medicijn is. Als je aan iemand vraagt wat een medicijn is, krijg je meestal een antwoord dat l…

Ooraandoeningen: oorlelontstekingOoraandoeningen: oorlelontstekingEen ontsteking aan de oorlel ontstaat meestal als gevolg van een oorbel. De oorlel wordt dan rood, pijnlijk en soms zwel…
Dementie - een verzamelnaam voor een waaier aan symptomenDementie - een verzamelnaam voor een waaier aan symptomenDementie is een algemene term voor een daling van het mentale vermogen die ernstige gevolgen kan hebben bij het uitoefen…
Bronnen en referenties
  • www.thuisarts.nl,
  • www.apotheek.nl,
  • www.ad.nl
Mnvd (16 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.