Uitwendige correctie scheef staand stuitje (os coccygis)

Uitwendige correctie scheef staand stuitje (os coccygis) Wie zich met pijn in het stuitje naar de huisarts wendt krijgt vaak het advies het nog even aan te kijken met paracetamol en wanneer het niet over gaat de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. De praktijk leert echter dat ook fysiotherapeuten niet goed getraind zijn in het herkennen van de symptomen van een scheef en/of gedraaid staand stuitje, net als gevolg dat de behandeling hier niet goed op wordt afgestemd. Veel beter kun je je wenden tot een manueel therapeut gespecialiseerd in de uitwendige correctie os coccygis (stuit).

Behandeling scheef staand stuitje


Symptomen scheef staand stuitje

Je stuitje is eigenlijk niets anders dan het onderste deel van de menselijke wervelkolom. Een ander woord voor stuitje is staartbeen en de Latijnse benaming is os coccygis. Het kan op de tast worden gevonden net boven de billen. Dit botje heeft niet echt meer een functie maar kan wel voor veel ongemakken zorgen. Wanneer er bijvoorbeeld een breukje in ontstaat na een val zal het zitten nagenoeg onmogelijk worden. Het is echter ook mogelijk dat je erg veel last krijgt van je stuitje zonder dat hier een trauma aan vooraf is gegaan. Mede als gevolg van een verkeerde zithouding, overbelasting, gebruik van een verkeerd zadel, een zware bevalling, paardrijden of een aangeboren hyperflexibiliteit kan het stuitje scheef en gedraaid gaan staan. Je bekken zal dit gaan compenseren waardoor ook je bekken scheef gaat staan.

De typische symptomen van een scheef staand stuitje zijn pijn bij zitten en opstaan. De pijn is meestal de eerste paar minuten minimaal maar wordt steeds erger. Opstaan en verzitten zorgen voor een scherpe pijn die kan aanvoelen als een ontsteking. Elke beweging kan zeer doen, zelfs diep inademen kan de pijn oproepen. Dat het niet uitsluitend drukpijn is wordt duidelijk wanneer je bijvoorbeeld op het toilet gaat zitten en voorover leunt. Ondanks dat er nu geen direct contact is tussen het zitvlak en een ondergrond is de pijn hevig. Het kan mensen zelfs een natuurlijke toiletgang belemmeren omdat het persen zeer doet.

Het innemen van pijnstillers als paracetamol of zwaardere pijnstillers die bijvoorbeeld worden geadviseerd bij spit of verstuikingen lijken op de pijn nauwelijks invloed te hebben.

Diagnosticeren scheef staand stuitje

Een scheve of gedraaide stand van het stuitje is voor een niet hier specifiek op getrainde fysiotherapeut moeilijk te herkennen. Vaak zal eerst het vermoeden ontstaan dat de pijn komt vanuit de bekken- of lage rugspieren. Oefeningen en massages zullen hier echter geen invloed op hebben omdat de bron van de pijn niet wordt aangepakt.

Een (ortho)manueel therapeut die is getraind in het behandelen van de oorzaak van dit probleem zal het echter wel snel herkennen. Door te voelen zal deze een scheve of gedraaide stand van het botje snel opmerken. Vaak zal ook direct geconstateerd worden dat als gevolg van deze verkeerde stand ook een scheve stand van het bekken is ontstaan, wat bijdraagt aan de fysieke malheur. Hiervoor is röntgenonderzoek niet nodig.

Uitwendige correctie os coccygis

Het goede nieuws voor mensen met dit probleem is dat de behandeling uiterst simpel en pijnloos is. Orthomanueel therapeut Meine Veldman heeft hiervoor een behandeling ontwikkeld die bekend staat onder de naam 'uitwendige correctie os coccygis'. Deze behandeling heeft hem internationale faam opgeleverd.

Voor de behandeling neemt de patiënt zittend plaats op een behandeltafel. De behandelaar vraagt de patiënt zijn armen voor het lichaam te kruisen. Vervolgens legt de behandelaar zijn ene hand op het stuitje en de andere op één van de schouders. Terwijl de patiënt de rug bol maakt en geen weerstand biedt worden een aantal roterende bewegingen gemaakt. Dit wordt aan de andere kant herhaald.

Reeds na deze ene kortstondige behandeling zal de patiënt merken dat het opstaan veel minder zeer doet. Vervolgens krijgt men de opdracht mee om nog tenminste een week een opgerold handdoekje te gebruiken om op te zitten. Hier moet je precies met je zitbotjes op gaan zitten zodat de druk van het stuitje afgehaald wordt. Deze is namelijk door de behandeling enigszins geïrriteerd en voorkomen moet worden dat deze wederom de verkeerde stand aanneemt. Na drie weken komt men terug voor controle.

Waar kun je terecht voor deze behandeling?

Zoals gezegd is deze behandeling ontwikkeld door manueel therapeut Meine Veldman. Hij houdt een praktijk aan huis in Bilthoven. Hij geeft tevens cursussen om andere behandelaars te helpen deze therapie onder de knie te krijgen. Zo kun je hiervoor op steeds mee plekken terecht. Wanneer je een behandelcentrum benadert kun je daarom vragen of men daar de uitwendige correctie van de os coccygis beheerst. Omdat dit reguliere manuele therapie betreft wordt dit normaliter gewoon door de aanvullende verzekering vergoed.

Zelf iets doen tegen de pijn

Heeft een manuele behandeling op jou geen effect gehad, sta je op een wachtlijst of hou je na behandeling last van restpijn? Je kunt de druk op je stuitje bij het zitten ook verlichten door gebruik van een speciaal coccyx zitkussen. Door op zo'n ietwat hellend kussen te zitten kantelt het bekken en haalt het de druk van het stuitje af. Ook kunnen mensen met stuitklachten gebaat zijn bij een ringkussen of donutkussen of memory foam kussen met stuituitsparing. Hierbij is het een kwestie van uitproberen wat in jouw situatie het beste helpt om de pijn te verlichten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje, zwanger en na bevallingPijn aan het stuitje of staartbeen komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. Een van de redenen…
Pijn aan stuitje of staartbeenPijn aan stuitje of staartbeenHet stuitje of staartbeen vinden we onderaan de wervelkolom. Boven de bilspleet is deze voelbaar. Bij het zitten onderst…
Gebroken stuitje: pijnlijk zitten, lopen, lastige ontlastingGebroken stuitje: pijnlijk zitten, lopen, lastige ontlastingOnderaan het bekken heeft ieder persoon een klein uitsteeksel zitten, in het verlengde van de ruggengraat. Het beentje b…
Staartbeen (stuitje): functie, taken, anatomie en klachtenStaartbeen (stuitje): functie, taken, anatomie en klachtenHet onderste deel van de wervelkolom onder het heiligbeen wordt het staartbeen, stuitbeen of stuitje (Latijn: os coccygi…

Zo geneest een snijwond (chirurgische wond)Zo geneest een snijwond (chirurgische wond)Een snijwond is ideaal om te hechten en wordt ook wel chirurgische wond genoemd, vergelijkbaar met een operatiewond die…
Bruine afscheiding: oorzaken van bruine vaginale afscheidingBruine afscheiding: oorzaken van bruine vaginale afscheidingBruine afscheiding komt relatief vaak voor. Er zijn meerdere oorzaken van (rood-)bruine afscheiding, slijmverlies of voc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ruth And Dave, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.meineveldman.nl/index.html
  • http://www.coccyx.org/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.