Wat helpt tegen rugpijn? Remedies bij pijn in de rug
Bijna iedereen heeft weleens last van rugpijn. Soms is het een tijdelijk probleem als gevolg van een verkeerde beweging, maar bij andere mensen is het probleem hardnekkiger en komt het vaak terug. Een veel voorkomende oorzaak is een verkramping van de rugspieren. Daarnaast kan het ook komen door bijvoorbeeld een hernia, versleten wervels of overgewicht. Wil je van de rugpijn afkomen dan kun je naast het innemen van pijnstillers nog een aantal dingen proberen. Zo kun je kiezen voor een beter matras, kun je de hulp van een fysiotherapeut inschakelen of kun je dagelijks oefeningen doen om je rugspieren te versterken.
Remedies bij rugpijn
Oorzaken van rugpijn
Rugpijn kan diverse oorzaken hebben. Soms kan je er niets aan doen, omdat je een bepaalde aandoening hebt die de pijn veroorzaakt of doordat de rugpijn is veroorzaakt door letsel bij bijvoorbeeld een aanrijding. Maar vaak liggen je eigen gewoontes ten grondslag aan die vervelende pijn. Zo kan een langdurige verkeerde zithouding, een ruwe sport of een verkeerde manier van tillen de oorzaak zijn. Soms kan niet de juiste diagnose gemaakt worden bij rugklachten. Dit zijn de meest voorkomen oorzaken op een rijtje:
- Hernia
- Reuma
- Vernauwing van het wervelkanaal met neurologische uitval
- Tumor op de wervels
- Ontstekingen van de wervels
- Wervelfracturen
- Ziekte van Bechterew
- Afgegleden wervels
- Versleten tussenwervelschijven
- Overgewicht
- Langdurige zware fysieke activiteit
- Slechte spierconditie
- Verkrampte rugspieren
Tips om van rugpijn af te komen
Een aantal behandelingswijze is bij veel mensen een succes gebleken in de bestrijding van rugpijn. Daarom worden ze hier op een rijtje gezet. Het is wel absoluut aan te raden om contact op te nemen met je huisarts voor een goede diagnose. Deze kan vaststellen wat de oorzaak is. Ligt het probleem bijvoorbeeld bij het bekken of het
staartbeen, dan zijn andere oefeningen vereist, dan wanneer het probleem zich bij de wervels bevindt. Maar is dat laatste het geval, kijk dan of onderstaande tips jou eventueel kunnen helpen. Wil of kun je geen afspraak maken bij een arts, dan is een alternatief ook nog om via internet een zelftest te doen. Deze is vaak minder nauwkeurig, maar geeft je wel een indicatie van de oorzaak en diagnose van je rugklachten.
(Tijdelijke) medicatie
Bij sommige oorzaken van rugpijn, zoals de Ziekte van Bechterew, reuma of bij een tumor of ontsteking wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van medicatie op recept. Dit omdat de pijn zo hevig kan zijn dat je het anders niet uithoudt. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van ontstekingsremmers of antibiotica. Maar ook wanneer de oorzaak te zoeken is in bijvoorbeeld de verkramping van spieren is het soms nodig medicatie te gebruiken. Het kan om spierverslappers gaan, maar het kan ook pijnmedicatie zijn die je helpt je beter te bewegen. Wanneer je namelijk met rugpijn te lang blijft liggen, dan kun je het alleen maar erger maken. In veel gevallen zal een arts
diclofenac of naproxen voorschrijven voor de pijnbestrijding.
Zorg voor een goed matras
Op een matras ligt je gemiddeld ruim zeven uur per dag. Het zou dus fijn zijn als dit zou bijdrage aan het herstel van je pijnlijke rug, en het zeker niet verergerd. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor het juiste materiaal. Tempur is zeer effectief gebleken, maar is ook behoorlijk aan de prijs en niet voor iedereen betaalbaar. Een goedkopere tussenoplossing kan dan traagschuim zijn. Een traagschuimmatras werkt op een soortgelijk manier, maar je betaalt er minder voor. Ze worden ook wel NASA matrassen genoemd, omdat ze ooit voor de luchtvaart zijn ontwikkeld. Ook een goed kussen in van belang. Lig je namelijk te laag of juist te hoog met je hoofd, dan kan dit leiden tot een verkeerde houding van de ruggengraat. Voor meer informatie over goede matrassen bij rugpijn, kijk naar:
Traagschuimmatras voor comfort en tegen rugpijn.
Fysiotherapie of chiropractor
Veel mensen kunnen wel wat hulp gebruiken van een professional wanneer ze dit lastige probleem aanpakken. Een fysiotherapeut kan op diverse manieren helpen. Ze kan hij je een beter lichaamshouding aanleren, de knooppunten in je spieren opsporen, je een dieet voorschrijven en je diverse oefeningen voor thuis meegeven. Diverse fysiotherapeuten zijn zelfs gespecialiseerd in rugklachten. Een chiropractor kan ook helpen bij rugpijn, met name wanneer het gaat om een botprobleem.
Pilates voor de rug
Pilates is een gezonde sport en is goed voor de rug. Het is bijvoorbeeld goed voor soepele gewrichten, sterke botten en sterke spieren: zaken die ook bijdragen aan de genezing van rugpijn. Ook de versterking van de buikspieren kan helpen, omdat zij een deel van de druk op je rug wegnemen. Je moet er echter wel een goede discipline voor hebben, want het werkt eigenlijk alleen als je het iedere dag doet. Wil je gaan beginnen met pilates en dit buiten de sportschool doen, lees je dan goed in. Niet alle oefeningen zijn geschikt voor mensen met rugpijn. Soms kan het zelfs averechts werken, dus pik de juiste training eruit.
Gematigde rust
Bij rugpijn is het goed de rug even tijdelijk te ontzien. Dit betekend niet zwaar tillen, veel bukken of rennen waarbij je rug telkens bonken te verwerken krijgt. Het is echter niet zo dat je nu de hele dag plat op je rug moet gaan liggen, dit kan de klachten zelfs verergeren. Probeer daarom ieder half uur een klein stukje te lopen. Dit kan al een paar keer heen en weer door het huis zijn. Probeer daarbij te voorkomen dat je met een kromming in de rug loopt.
Pijnstillers kunnen eventueel helpen wanneer het aannemen van een rechte houding pijnlijk is.
Lees verder