Nauwe voorhuid, wat nu?

Nauwe voorhuid, wat nu? Een nauwe voorhuid bij de penis komt regelmatig voor. Er is pas sprake van een te nauwe voorhuid als een jongen van 10 tot 16 jaar (of als er al eerder klachten zijn) de voorhuid niet over de penis terug kan schuiven. Een te nauwe voorhuid geeft klachten. De klachten kunnen ernstig zijn als de voorhuid erg nauw is. Welke klachten kan je hebben van een te nauwe voorhuid en wat is er tegen te doen?
Nauwe voorhuid, hoe herken je het? Als een jongen geboren is kan de voorhuid (het preputium) nog niet over de penis worden geschoven, dat lukt pas vanaf ongeveer het tiende jaar, als de jongen opgroeit. Voor het vijfde jaar moeten er helemaal geen pogingen worden ondernomen om de voorhuid terug te schuiven, want dat beschadigt de boel alleen maar. Niet elke jongen kan de voorhuid over de eikel terug schuiven op zijn tiende jaar, het kan ook pas wat later voorkomen dat dit kan. Als er geen klachten zijn, is dit gewoon. Vanaf het zestiende levensjaar kan vrijwel elke jongen de voorhuid over de eikel heen en weer schuiven, tenzij er sprake is van een te nauwe voorhuid. De medische benaming voor een te nauwe voorhuid is phimosis.

Klachten te nauwe voorhuid

  • Omdat de voorhuid niet over de eikel geschoven kan worden hoopt zich smegma (talgafscheiding) op, tussen de voorhuid en de eikel. Pijn. Irritatie of ontsteking kan hiervan het gevolg zijn.
  • Ballonplassen (kan voorkomen) bij jonge jongens
  • Een jongen kan de penis niet goed schoonhouden als de voorhuid te nauw is.
  • Een geslachtsrijpe jongen kan pijn hebben bij masturberen of als hij met iemand seks heeft

Heel jonge jongetjes hebben vaak een aangeboren langere voorhuid met een slurfje. Dit hoeft later niet vanzelfsprekend een te nauwe voorhuid blijken te zijn maar is meestal pseudophimosis. Als het kind opgroeit blijkt er meestal geen sprake van een te nauwe voorhuid. De eerste levensjaren kan de voorhuid van jongetjes nog niet worden teruggeschoven. De voorhuid en de penis zijn nog met elkaar vergroeid als een jongetje geboren wordt. In de loop van de eerste paar jaar komt de voorhuid langzaamaan los maar kan niet worden teruggeschoven. Het is niet vreemd als het terugschuiven van de voorhuid pas kan als een jongen ouder is dan tien tot zeventien jaar.

Wat is ballonplassen?

Ballonplassen kan voorkomen bij jonge jongens met een te nauwe voorhuid. De nauwe voorhuid verhindert een gelijkmatige doorstroming van de urinestraal, waardoor urine achter de voorhuid een soort ballonnetje vormt, of de urinestraal gaat alle kanten op. De voorhuid van een jongen met dit probleem heeft vaak de vorm van een slurfje. De urine druppelt nog een tijdje na. Problemen met plassen bij jonge jongens met een te nauwe voorhuid komen regelmatig voor. Het probleem kan vrij eenvoudig verholpen worden door een arts.

Spaanse kraag, wat is dat?

Als de voorhuid te nauw is kan het voorkomen dat de voorhuid wel over de eikel naar achteren schuift maar niet meer terug geschoven kan worden. De voorhuid blijft dan dus achter de eikel vastzitten. Spaanse kraag, (de officiële naam is parafimosis) is pijnlijk en zeker niet ongevaarlijk. De voorhuid zwelt op door een verstoorde bloedcirculatie en is dus zeer pijnlijk. Het wordt Spaanse kraag genoemd door de vorm van de opgezwollen voorhuid, die doet denken aan de kragen van Spaanse mannen uit de Renaissance. Als er sprake is van een voorhuidring die niet terug over de eikel wil, neem dan contact op met een huisarts. Wacht niet af tot het probleem steeds groter wordt want door gebrek aan doorbloeding kunnen de gevolgen ernstig zijn, zoals het afsterven van weefsel wat te weinig of geen bloed meer krijgt. Een arts kijkt niet raar op van een nauwe voorhuid, dus neem meteen contact op.

Dermovate crème, oprekken voorhuid

Als de voorhuid van een jongen te nauw is, kan een arts eerst besluiten om Dermovate crème voor te schrijven. Deze crème helpt het oprekken van de voorhuid te vergemakkelijken. Helpt dit onvoldoende, dan zal er besloten worden om door middel van een kleine ingreep de voorhuid op te rekken of om de penis enigszins of geheel te besnijden. In dat geval wordt (er een stukje van) de voorhuid verwijderd.

Oprekken van de voorhuid

Het oprekken van de voorhuid moet voorzichtig gebeuren. Niets forceren en dagelijks proberen een paar millimeter verder op te rekken. Voorkom scheurtjes of pijn. Een middel wat glijdt, kan soms verlichting geven. Forceer niets.

Besnijdenis voorhuid, hoe gaat dat?

Als oprekken, of verruimen met crème niet helpt, is een medische ingreep het alternatief. Bij een besnijdenis verwijdert men de voorhuid of een deel daarvan of men zet een sneetje om de voorhuid ruimer te maken. Alleen een sneetje kan vaak al voldoende zijn. Overleg met de huisarts wat het beste is.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisFimosis: vernauwing van de voorhuid van de penisAandoeningen van de penis zijn vaak maar lastig bespreekbaar omdat mannen zich schamen. Vernauwing van de voorhuid van d…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…

Wat doen tegen een kater? Kater voorkomen & behandelenWat doen tegen een kater? Kater voorkomen & behandelenIedereen heeft wel eens last gehad van een kater en gezworen dat hij nooit meer een druppel alcohol zou aanraken. Een ka…
Wat helpt tegen rugpijn? Remedies bij pijn in de rugWat helpt tegen rugpijn? Remedies bij pijn in de rugBijna iedereen heeft weleens last van rugpijn. Soms is het een tijdelijk probleem als gevolg van een verkeerde beweging,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/vernauwing-van-de-voorhuid/
Reacties

Anoniem, 30-03-2016
Hoi, ik ben 13 en als ik mijn eikel aan raak doet het meteen pijn. Ik kan hem ook nog niet helemaal naar achter krijgen ook niet tot 50% er zit dan nog iets voor zon soort draadje als ik er aan trek zie je die zitten en als ik door zou gaan lijkt t of die kapot gaat wat moet ik doen? Reactie infoteur, 30-03-2016
Hi, sorry dat het antwoord altijd hetzelfde is, maar iedereen die dit artikel en de reacties erop, weet eigenlijk al wat te doen als er sprake is van dergelijke klachten: namelijk naar de huisarts gaan. Succes :)

Anoniem, 07-03-2016
Ik ben 16 en ik heb nog nooit mijn voorhuid achter mijn penis gedaan. Op mijn 10e lukte het een keer, maar daarna nooit meer gedaan. Laatst probeerde ik het en toen ik een eindje op weg was voelde het een beetje strak, niet echt pijn, maar gewoon strak. Ik zelf stopte direct om pijn te voorkomen. Maar ik weet niet of het pijn zou doen als ik door gegaan zou zijn. Ik weet dus niet 100% of het niet lukt, of ik het eng vind. Want ik durf het gewoon echt niet. Daarbij vroeg jk me af, gaat de voorhuid bij volwassenen eigenlijk automatisch naar beneden tijdens een erectie?
Groetjes Reactie infoteur, 08-03-2016
Hi, de voorhuid hoeft niet automatisch naar beneden te gaan, maar moet wel vrij heen en weer kunnen bewegen over de eikel. Als dat niet kan, zoals bij jou, is de kans groot dat de voorhuid (te) nauw is.

Isaac, 28-02-2016
Hi,

Ik ben 17 (bijna 18) jaar. Ik krijg mijn voorhuid niet over mijn eikel. Het is mij een keer gelukt toen 14 a 15 was sinds dien niet meer. Ik heb geen last van mijn voorhuid etc. Maar alleen moeite met de nauwheid. Slap kan hij er niet overheen en stijf ook niet. Als hij stijf kan ik mijn huid naar achter trekken tot een bepaald punt daarna stop ik meestal want dan doet het zeer. Alle hulp wordt gewaardeert resgeer zo snel mogelijk alstublieft! Reactie infoteur, 28-02-2016
Hi, voor jou is het antwoord hetzelfde als alle jongens en mannen met dit probleem: alleen je huisarts kan jouw situatie beoordelen. Je zal dus naar je huisarts moeten gaan om dit te bespreken.

Freddy, 24-02-2016
Hallo, ik ben 18 jaar en heb al lang last van m'n voorhuid. Vroeger als klein jongetje werd mij al verteld dat ik moest oefenen in de douche met rekken. Ik heb dit weinig gedaan omdat ik er geen last van had en niets over de consequenties wist, had ik het maar geweten. Sinds kort is het me gelukt de voorhuid er over te krijgen als de penis slap is, maar het blijft lastig en de eikel is extreem pijnlijk, zelfs heel erg pijnlijk bij een kleine aanraking. Ook het gedeelte verder onder de eikel is gevoelig. Als de penis stijf is gaat hij er helemaal niet over en zit het heel erg strak. Masturberen gaat niet en heeft ook nooit gegaan. Heb het altijd gedaan door op de grond te liggen en te duwen (schaam me om dit te vertellen). Ik heb altijd tegen m'n moeder gezegd dat het goed ging met rekken, en nu praat ik er niet meer over. Is zo'n crème aan te raden of iets van glijmiddel? Het liefst probeer ik eerst iets wat ik bij de drogist kan kopen. En denkt u dat de eikel vanzelf minder gevoelig wordt door dagelijks oefenen met beetjes aanraken?
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 25-02-2016
Hi, uit je verhaal blijkt dat je naar de huisarts zal moeten. Het liefst zo snel mogelijk. Neem geen risico en laat het beoordelen door de dokter. Succes!

Rutger, 29-01-2016
Hallo, ik ben 15 jaar. Ik kan, als mijn penis stijf is mijn voorhuid wel tot net onder de eikel trekken zonder dat het pijn doet, maar als ik verder probeer gaat het wel pijn doen. Als hij niet stijf is kan ik hem wel verder trekken maar het blijft niet zitten. Is het dan voor mij verstandig om naar de huis arts te gaan of kan ik gewoon wachten en kijken of het over gaat? Reactie infoteur, 30-01-2016
De huisarts is juist een goed idee want gezien je leeftijd kan je waarschijnlijk nog hormonenzalf krijgen (indien nodig) waardoor de voorhuid ruimer wordt. Bespreek het dus met je huisarts.

Anoniem, 27-12-2015
Hallo,

Ik ben 17 jaar en ik heb eigenlijk nooit last gehad van mijn penis. Maar wanneer ik een erectie heb gaat mijn penis bijna recht omhoog en is hij heel gespannen. Ik heb altijd gedacht dat er niks mis was en dat mensen die de voorhuid helemaal over de eikel konden trekken dat die besneden waren, maar dat moet dus iedereen op een bepaalde leeftijd kunnen. Ik ben nu 17 en wanneer ik een erectie krijg kan ik wel nog gewoon masturberen, maar mijn voorhuid krijg ik niet over mijn eikel, nog geen millimeter. De laatste tijd wordt mijn toompje wel wat groter en is er ook een beetje vooruit gang in de grote van het gaatje. Ik krijg de voorhuid nu zover dat ik net het paarsige van de eikel zie en het plasgaatje kan onderscheiden, ik probeer nu iedere dag een beetje mijn toompje wat heen en weer te doen en bij het masturberen probeer ik hem een beetje op te tillen van de eikel. Moet ik nou wachten of is 17 nou echt te laat om nog vanzelf groot genoeg te worden. Ik heb nu ook al een tijdje een vriendin en die weet dit nog niet daarom vermijd ik ook zoveel mogelijk seksueel contact. Ik weet dat meisjes dat kunnen waarderen, maar ik kan het niet eeuwig uitstellen. Daarom wilde ik u vragen of er misschien nog oefeningen of iets zijn of dat ik toch naar een huisarts moet. Ik heb nog nooit pijn gehad of iets dergelijks. Reacties zijn welkom en alles. Dankuwel.

Grz… Reactie infoteur, 28-12-2015
Naar je huisarts gaan is echt het beste. Deze kan het goed beoordelen.

Anoniem, 12-09-2015
Ik ben 12 jaar oud en ik durf mijn voorhuid niet over mijn eikel te trekken, dat komt omdat ik nooit iets over geleerd heb en er niks van weet. Ik probeer het heel soms, maar stop eigenlijk meteen als ik het een beetje uitgerekt heb, ik kan dan echt maar een heel klein stukje van mijn eikel zien, moet ik het wel of niet doen? Reactie infoteur, 13-09-2015
Zolang je geen klachten hebt kan je het gewoon laten zoals het is.

Anoniem, 28-08-2015
Hallo, ik heb hetzelfde probleem hier, ik kan het ook niet als hij normaal is. Ik baal hier erg van, maar durf ook niet naar de huisarts te gaan. Wat gebeurt als je naar de huisarts gaat? Doet hij het onder verdoving? Of moet je pijnlijk toekijken. Het liefst ben ik gewoon helemaal verdoofd (slapen dus) dat ik er niks van merkt. En wat is het effect als het is besneden? Is het net als andere penissen? Of ziet/voelt het er anders uit? Reactie infoteur, 28-08-2015
Hi, de huisarts behandelt niet. Hij/zij kijkt alleen of je geholpen bent met hormonencrème of dat je naar het ziekenhuis wordt doorverwezen voor een behandeling bij de chirurg. De crème kan je op recept van je huisarts krijgen. Als je wel besneden moet worden, wordt het te nauwe deel van de voorhuid ruimer gemaakt, door een stukje van de voorhuid te verwijderen. Dan word je natuurlijk verdoofd. Het is een vrij eenvoudige ingreep, en je herstelt daarna weer snel.

Na een besnijdenis moet de eikel wennen zonder voorhuid. Aan het begin voelt dat niet zo prettig maar na een tijdje merk je daar niet veel meer van. Maar je kunt hiervoor het beste over de ervaringen van anderen lezen.

Als je klachten hebt kan je het beste langs de huisarts gaan.

Anoniem, 17-08-2015
Ik ben besneden, maar als ik mijn voorhuid naar achter trek ontstaat er een Spaanse kraag (geloof ik). Ik weet niet precies wat het doet en ik kan mijn voorhuid wel gewoon weer over mijn eikel heen doen, maar het ziet er wel raar uit. Reactie infoteur, 18-08-2015
Een Spaanse Kraag is een complicatie van een te nauwe voorhuid. De eikel zwelt op en de voorhuid kan niet meer terugschuiven. Wat je klachten precies zijn is niet duidelijk, dus je kunt dit het beste bij een dokter bespreken.

Joshua, 21-07-2015
Ik ben net 16 geworden en kan mijn voorhuid maar half over mijn Eikel trekken, het kost ook veel moeite en doet zeer als ik op de grens kom. Ik ben bang om het tegen mijn ouders te zeggen net zoals iedereen. Ik heb geen bultjes en heb mijn eikel nog nooit grondig of bewust gewassen, de eikel is wel paars achtig. Is er iets anders dat ik kan doen voordat ik toch echt mijn ouders moet confronteren? Ik heb amper van die witte korreltjes (smege ofzo). Reactie infoteur, 23-07-2015
Hi, het probleem is dat als je het zo laat, je vroeg of laat waarschijnlijk meer klachten zal krijgen. Je bent 18 dus kunt ook naar de huisarts zonder met je ouders te overleggen. Je kunt een telefonische afspraak maken voor een telefonisch consult met je huisarts, of je kunt een afspraak voor het spreekuur maken. Probeer het zo te zien: stel je voor zou een ongeluk op de fiets krijgen waarbij je je penis verwonden zou, zouden je ouders het dan ook niet mogen weten? De schaamte om te praten over je penis, is eigenlijk een heel zinloze schaamte. Elke man heeft er een. Maar het is aan jou de keus of je het wel of niet aan je ouders zegt.

Anoniem, 17-07-2015
Bedankt, ik vind het idee dat andere mensen zoals mijn ouders hier over weten niet zo fijn. En dan heb ik nog 1 laatste vraag: Hoe weet ik wie mijn huisarts is en wat het nummer is dat ik moet bellen voor een afspraak? Volgens mij is de huisarts die ik heb de vader van een oude vriend van mij dus dat maakt het nog lastiger. Bedankt voor alle hulp! Reactie infoteur, 17-07-2015
Hi, je kunt er achter komen wie je huisarts is op verschillende manieren:

Via jouw zorgverzekering, zij weten wie je huisarts is, maar ze kunnen het een beetje apart vinden als je vraagt wie je huisarts is. Als je minderjarig geven ze misschien geen informatie. Dat weet ik niet.

Jammer dat je het niet met je ouders durft te bespreken. :(

Anoniem, 17-07-2015
Is het dus niet geheel anoniem dat mijn ouders er helemaal niet achter kunnen komen? Is dit ook niet aanvraagbaar aan de huisarts dat dit geheel anoniem blijft of komt dit altijd ergens te staan waar mijn ouders het kunnen zien? En met geheel anoniem bedoel ik dat ze er niet achter kunnen komen dat ik op spreekuur ben geweest en indien nodig een behandeling gekregen heb. Kun je dat aanvragen of alles anoniem blijft? Reactie infoteur, 17-07-2015
Hi, het hangt van je situatie en je leeftijd af. Als je minderjarig bent, val je onder toezicht van je ouders, of eventueel voogden als je niet bij je eigen ouders zou wonen.

Als je ouders jouw ziektekostenverzekering betalen, en je bent minderjarig, is het begrijpelijk dat zij bepaalde kosten betalen. Stel dat je besneden zou moeten worden, en je ouders betalen maandelijks altijd jouw ziektekostenverzekering, en de ingreep wordt door de verzekering vergoed, maar je moeten een kleine bijdrage zelf betalen (dit als voorbeeld). Dan krijgen je ouders bericht dat ze een kleine bijdrage betalen moeten voor die ingreep. Het kan ook zijn dat je geen ingreep nodig hebt, maar alleen een creme. Dan kan de huisarts het misschien buiten je ouders om doen.

Mag ik vragen waarom is het zo beangstigend voor je is als je ouders het zouden weten?

In elk geval moet je het zo zien: degene die jouw zorgverzekering kosten betaalt, krijgt bericht van bepaalde gemaakte kosten, ook als die kosten 100 % vergoed worden. In die zin kan je het dus niet geheimhouden als je een operatie moet ondergaan. Vraag daarom meteen aan je huisarts hoe je het geheim kunt houden, en of dat kan. Als je alleen een hormonencrème krijgt zal dat denk ik makkelijker zijn dan wanneer je een ingreep zou moeten ondergaan.

Anoniem, 17-07-2015
Is het ook mogelijk om dit geheel anoniem te doen zodat niemand het te weten komt behalve de huisarts uiteraard? Ik heb liever dat niemand het te weten komt, ook mijn ouders niet. Dus kan het geheel anoniem? U zei dat wachten met seks aan te raden is, omdat het pijn doet of heeft het een andere reden? Ik vraag me af of je wel seks kan hebben als je een nauwe voorhuid hebt en/of dit daarbij pijn gaat doen. Bedankt voor de antwoorden, dit heeft me echt geholpen!
Mvg Reactie infoteur, 17-07-2015
Hi, wachten met seks is aan te raden omdat als de voorhuid onverwachts toch achter je eikel schuift tijdens vrijen, en niet meer terug omhoog over de eikel kan schuiven omdat de penis stijf is, je dan naar het ziekenhuis zal moeten. De eikel zwelt dan namelijk op omdat het bloed niet terug kan lopen. De voorhuid werkt dan als een te strakke stropdas, zeg maar. Het wordt een Spaanse kraag genoemd. Dit komt heel weinig voor maar als je voorhuid erg strak is, kan je beter geen risico nemen.

Anoniem een voorhuid laten bekijken is mogelijk want je kunt wel een afspraak maken met de huisarts en vragen of de huisarts het tussen jullie wil houden. Als je een afspraak wilt maken met de huisarts gaat dat erg gemakkelijk. Je zoekt op internet het telefoonnummer van je huisarts op, en let meteen even op de tijden dat je kunt bellen. Vaak is dat 's morgens tussen 8 en 12.00 uur. Je zegt dan wie je bent, en zegt dat je een afspraak wilt maken voor het spreekuur. Soms vraagt de assistente wat de klachten zijn, je mag dan gewoon zeggen 'Dat bespreek ik liever met de huisarts.' Vervolgens krijg je een afspraak voor het spreekuur. Sommige huisartsen hebben ook nog een inloopspreekuur. Je mag dan gewoon in de wachtkamer van de praktijk gaan zitten en de huisarts haalt patiënten die langsgekomen zijn dan om de beurt op.

Bij de huisarts kan je vertellen dat je voorhuid te nauw is en dat je ouders niet weten dat je dit probleem hebt.

Het is wel zo dat indien een behandeling nodig is, je ouders dit zullen horen. Ook kunnen je ouders mogelijk via een verzekeringsbericht zien dat je op het spreekuur bij de huisarts geweest bent. Bespreek deze zorgen met je huisarts. Het komt allemaal goed als je dat doet.

Laat binnenkort nog eens weten hoe je het hebt aangepakt om je probleem bespreekbaar te maken en op te lossen. Succes :)

Anoniem, 16-07-2015
Bedank voor de info, ik wil het liever aan niemand vertellen zou dit ook geheel anoniem kunnen zodat niemand er achter komt bijvoorbeeld mijn ouders? Dat zou heel fijn zijn! Als je een nauwe voorhuid hebt doet dat dan pijn bij seks? Of door de bultjes? Bedankt voor de info en reacties! Reactie infoteur, 17-07-2015
Hi, ja, een nauwe voorhuid kan ook pijn doen bij seks. Maar de voorhuid kan ook scheuren of erger nog, een afknelling van de eikel veroorzaken. Dat laatste komt gelukkig niet zo vaak voor. Wat de bultjes betreft, het kan penisacne zijn, of door de nauwe voorhuid te lastig schoon te houden en dus irritatie/uitslag op de eikel, en in principe kan het ook nog een geslachtsziekte zijn.

Anoniem, 14-07-2015
Is er ook een andere manier dan naar de huisarts gaan? Want ik zie dat echt niet zitten en ik ga dat denk ik ook niet doen, dan moet ik helaas maar als ik ouder ben een operatie ondergaan. Reactie infoteur, 16-07-2015
Er is geen andere manier om een flinke vernauwing te verhelpen dan via een arts. Als je een te nauwe voorhuid hebt, kan je nou eenmaal allerlei vervelende problemen krijgen. Een te strakke voorhuid kan scheuren, of achter de eikel blijven zitten waardoor de penis zo ernstig afgekneld wordt dat in het ergste geval zelfs een veel ernstige operatie nodig zou kunnen zijn. Dat noem je een zogenaamde Spaanse kraag. Zoiets hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar als je een flinke vernauwing hebt, kan het wel degelijk gebeuren en dan ben je blij dat een arts je kan helpen. Een ander probleem met een nauwe voorhuid is het schoonhouden van je penis. Dat lukt niet goed als je de de voorhuid niet ver genoeg naar achteren kunt schuiven. Je kunt dan pukkels op je penis krijgen, maar ook ontstekingen, en een onprettige geur uiteraard.

Als je nog jong bent en je hebt een te nauwe voorhuid, kan een huisarts je een hormonenzalf voorschrijven, waardoor de voorhuid makkelijker kan meegroeien. Die zalf kan je alleen op recept van een arts verkrijgen. Als je de moed verzameld om een van je ouders te zeggen 'ik denk dat ik misschien besneden zou moeten worden, ' vertellen zij wel voor jou aan de dokter wat je probleem is. Kom op, verzamel de moed. Je ouders hebben je al 100.000 keer bloot gezien toen je nog klein was. Voor hen is het echt niet raar als je er over begint. Succes!

Anoniem, 13-07-2015
Hoi, ik ben 14 en mijn penis kan niet naar achter als die stijf is en ook als die niet stijf is. Ik weet niet of t nog groeit maar hij is nu ong. 13 cm ben ik te laat om er iets aan te doen? Als ik het naar achter probeer te doen lukt het niet en doet het ook een beetje pijn. Je ziet maar een heel klein gaatje waar ik de eikel zie maar daar past de voorhuid echt niet overheen. Ook zie ik allemaal soort kleine rode bultjes achter mijn voorhuid zegmaar als ik het naar achter probeer te doen en het zijn er aardig wat… En ik voel dit ook bij mastuberen daarom doet het ook een beetje pijn. Ik en mijn vriendin zijn eigenlijk wel klaar voor seks en ik wil dat wel maar ik ben bang dat dit pijn gaat doen door die bultjes of mijn voorhuid die niet ver kan want het doet ook namelijk een beetje pijn als ik mastubeer dat mijn voorhuid heel strak zegmaar zit. Ik durf niet naar de huisarts te gaan en al zeker niet met mijn ouders praten.
Iemand een idee wat die bultjes zijn en/of ik pijn ga krijgen bij seks door mijn voorhuid en/of die bultjes?
Graag een reactie a.u.b, ik zit hier echt mee… Reactie infoteur, 13-07-2015
Hi, omdat je de voorhuid niet naar achter kunt schuiven is de kans groot dat er ook bacteriën blijven zitten achter de voorhuid, wat mogelijk de bultjes veroorzaakt. Maar alleen een dokter kan voor je uitzoeken wat de bultjes precies zijn. Wachten met seks hebben is aan te raden.

Zo te lezen heb je een duidelijk te kleine/nauwe voorhuid en inderdaad moet je daarmee wel degelijk naar de huisarts. Juist omdat je nog zo jong bent, kan misschien een operatie voorkomen worden. Ga je niet naar de huisarts dan is de kans sowieso groot dat je steeds meer problemen krijgt met je penis.

Je kunt het aan je ouders vertellen door te zeggen dat je ergens last van hebt waarmee je naar de dokter moet en waar je je voor schaamt. Daarna kan je zeggen dat het iets persoonlijks is en dat je het stom vindt om te zeggen. Daarna kan je zeggen dat je een nauwe voorhuid hebt. Hoe je het ook zegt, het zal toch moeten.

Anoniem, 17-06-2015
Hallo ik ben 15 en kan mijn voorhuid achter mijn eikel trekken alleen zit er daan een rood draadje aan vast en als ik een erectie heb lukt het bijna niet. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 18-06-2015
Mogelijk is bij jou het toompje te kort. Met je huisarts bespreken is het beste,

Anoniem, 11-06-2015
Het is misschien een beetje rare vraag maar als ik porno kijk zie ik dat de voorhuid van de man echt extreem ver naar achter kan, veel verder dan voorbij de eikel. Hoort iedereen dit te kunnen of moet hij alleen over de eikel kunnen? Reactie infoteur, 11-06-2015
Er moet niks, maar bij porno is alles overdreven en niet zoals het werkelijk is. In porno zijn mensen karikaturen van de werkelijkheid, dus alles is groter, dikker, roder, enzovoorts. Namaak borsten en extreem uitvergrote piemels (met de camera) worden je voorgehouden. Dat is dus geen goed voorbeeld. Wat een voorhuid betreft, die moet niet te strak zitten en ver genoeg naar achteren kunnen om vrij te kunnen bewegen, zonder pijn, zonder een strak of onprettig gevoel. Bij twijfel overleg je even met de huisarts.

Anoniem, 09-06-2015
Ik heb het probleem dat me voorhuid wel gewoon over me penis heengaat in slappe stand, maar als hij in erectie is doet het een beetje zeer als ik hem erover trek en het gaat best lastig. Ik ben al is een keer besneden dus misschien hebben ze het niet goed gedaan ofzo? Reactie infoteur, 09-06-2015
Hi, lastig. Denk dat het mogelijk is dat het net even niet ruim genoeg blijkt, maar je zal het met je huisarts moeten bespreken.

Anoniem, 12-05-2015
Hallo, ik heb een tekort toompje en is vooral lastig als ik masturbeer, mijn voorhuid gaat volledig over de penis maar niet ver genoeg denk ik. Het is gespannen en na een tijdje begint het pijn te doen, ligt eraan of ik hard of soepel masturbeer.
Ik weet dat er iets kan aan gedaan worden maar ik vraag me af of het echt nodig is om een operatie of het zo gelaten kan worden als ik eventueel ga vrijen.
Ik weet ook niet hoe ik dit het best aan iemand kan vertellen, ik vind het gewoon lastig.

Mvg Reactie infoteur, 13-05-2015
Hi. Ja, iedereen die dit probleem heeft vindt het lastig maar het antwoord is voor jou hetzelfde als voor iedereen: je huisarts kan dit het beste beoordelen en je eventueel zonder operatie verder helpen, met crème. Maar dan moet je wel gaan of bellen. Probeer je dus toch over je schaamte heen te zetten. Je hoeft uiteindelijk maar een zinnetje uit te spreken: ´Dokter, ik denk dat mijn voorhuid te nauw is.´
Succes ;)

Anoniem, 05-05-2015
Ik ben 14 jaar oud. Ik was gewoon iedere dag mijn eikel zonder problemen. als mijn penis in slappe stand is, kan ik de voorhuid er zonder probleem overheen schuiven. In stijve stand ging dit eerst niet. Maar naar een paar maanden oefenen lukt dit al een stuk beter. Nu gaat dit ook zonder problemen. Maar ik las ergens dat de voorhuid automatisch over de eikel hoort te gaan als je een erectie krijgt. Dit gebeurt bij mij niet. de voorhuid kan er wel over heen, maar dit moet ik zelf doen. bij het mastruberen of plassen heb ik geen klachten. Is dit dan normaal dat dit niet automatisch gaat? Kan het zijn dat dit over een paar maanden wel zo gaat? Ik weet dat u vaak zegt dat je dit aan de huisarts moet vragen, maar dit is zo'n kleine vraag, en het is best een beschamend onderwerp…

Astublieft kunt u mijn vraag beantwoorden? Reactie infoteur, 05-05-2015
Hi, als je het goed kunt schoonhouden en je hebt eigenlijk helemaal geen klachten, dan kan je gewoon kijken hoe het zich ontwikkeld. Belangrijk is dat de voorhuid over de eikel geschoven kan worden bij een erectie, zonder pijnklachten of andere klachten waaruit blijken zou dat het strak zit. Heb je geen klachten, dan heb je dus gewoon geen probleem. Mocht je twijfelen, dan inderdaad de huisarts vragen.

Anoniem, 12-02-2015
Ik kan sinds kort mijn voorhuid in slappe stand over mijn eikel krijgen, stijf heb ik nkg njet geprobeerd, maar hoe dan ook. Ik krijg de voorhuid niet verder dan alleen mijn eikel, en dan is alle huid allemaal opgerold en kan het niet verder. Aan de eikel voelt het ook niet aangenaam. Ik denk zelf dat de eikel nog niet gewend is uit de voorhuid te zijn geweest, maar er zitten ook allemaal kleine spikkels om mijn eikel, ik heb het opgezocht en men zegt dat dat smegma heet. Ik vind het alleen erg moeilijk om het eraf te krijgen want mijn eikel is UBER gevoelig. Hulp, tips of advies?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 12-02-2015
Hi, het antwoord is voor iedereen met deze klachten hetzelfde: naar de huisarts.

David van den Berg, 10-12-2014
Hallo, ik ben 14 jaar en mijn voorhuid is vrij strak. in de vorm van een tuitje.slap krijg ik hem maar een klein stukje verder, het zelfde probleem als hij stijf is. ik ervaar geen problemen bij het plassen. zelfs bij masturberen heb ik geen probleem. toch is de voorhuid te nauw en krijg ik hem niet over de eikel, nog niet bijna. ik kan mijn eikel dus niet schoonmaken. als ik mijn voorhuid naar beneden probeer te trekken moet dat heel voorzichtig omdat hij te strak is. ik heb nooit gemerkt dat dit iets was wat niet hoort. wat kan ik hier aan doen? of is dit verder geen probleem? ik heb gehoord dat het tot 17 jaar mogelijk is dat de voorhuid losser komt, moet ik hier op wachten of er iets aan laten doen? Reactie infoteur, 11-12-2014
Hi, als je naar je huisarts gaat kan het mogelijk verholpen worden met crème. Als je langer wacht zal het een kleine operatieve ingreep worden. Omdat je niet goed achter de voorhuid kunt reinigen is het raadzaam het bezoek aan de husiarts niet uit te stellen. Succes.

Stef, 22-10-2014
Hallo, probleempje…

Ik ben 16 en zoals al die anderen hier een probleem, als ik de voorhuid in slappe toestand naar voor of achteren beweeg is er geen probleem maar in erectie krijg ik hem een beetje moeilijk naar achteren, maar het lukt wel en als ik hem er achter heb hoopt de voorhuid zich daarachter op, een kraag zegmaar wat kan ik hier aan doen? Plassen gaat ook al een tijdje lastig…

Groetjes stef Reactie infoteur, 23-10-2014
Hi, je weet het antwoord vast al. Het antwoord is voor elke jongen, jongeman, volwassen man, hetzelfde. Dit probleem hoort bij je huisarts te worden besproken, altijd. Met het enige verschil dat als je nog jong bent, een speciale hormonen crème (die alleen de huisarts je kan voorschrijven) het probleem kan helpen oplossen waardoor een operatieve ingreep niet nodig hoeft te zijn. Dus hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat het operatief moet worden opgelost. Ik zou dus zeggen: maak even een afspraak bij je huisarts.

Anoniemm, 19-10-2014
Hallo, ik zit zoals alle anderen hier met dat probleem, ik ben 15, maar hoe vertel ik het tegen mijn ouders? Reactie infoteur, 19-10-2014
Hi, dat is altijd een beetje moeilijk. Gek genoeg vinden we het als mensen gewoon lastig om over dat soort dingen te praten.

Beslis eerst voor jezelf aan wie van je ouder je dit het liefst vertelt, aan je vader of je moeder. Daarna kan het helpen om eerst een paar keer als je alleen in je kamer bent hardop te zeggen wat je wilt gaan zeggen. Dat helpt echt. Daardoor wordt het makkelijker om het ook uit te spreken tegen een van je ouders.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

Hee mam, ik zit met een probleempje, maar ik vind het stom/moeilijk om te vertellen.

Mam, ik vind het vervelend om dit te zeggen, maar ik wil naar de huisarts want ik heb problemen met een te nauwe voorhuid.

Pap, ik wil graag een keer naar de huisarts want ik heb een te nauwe voorhuid waar ik veel last van heb.

Als je het toch echt niet durft te vertellen kan je zeggen dat je naar de husiarts wilt en dat je het stom vindt om te zeggen waarom. Je ouders zullen dan doorvragen, waardoor het misschien makkelijker wordt om het te vertellen. Je kunt dan zeggen:

'Nee joh, niks ernstigs, maar gewoon iets waar ik me een beetje voor schaam. Het is nogal privé maar ik moet er wel voor langs de huisarts.'

Je ouders zullen dan weer doorvragen, en dan kan je het gewoon zeggen.

Maar alhoewel het meestal het verstandigste is om het aan je ouders te vertellen, kan je ook zelf je huisarts bellen en vragen om een telefonisch consult. Dan bel je je huisarts op een moment dat hij/zij patiënten te woord staat en legt uit dat je dit niet met je ouders durft te bespreken. Je kunt dan ook om een afspraak bij je huisarts vragen. Het is echter het handigste als je ouders op de hoogte zijn dat je een te nauwe voorhuid hebt. Dus probeer het toch gewoon te vertellen. Succes. En laat nog eens weten hoe het verder is gegaan.

Anoniem, 15-10-2014
Hallo,
Ik ben nu 13 en ik kan zowel in slappe stand als in een erectie de voorhuis niet over mijn eikel krijgen. In slappe stand niet omdat hij dan te klein is en in een erectie kan het gewoon helemaal niet omlaag. Het kan gewoon niet, help a.u.b

Mvg Reactie infoteur, 15-10-2014
Hi, naar de huisarts is de enige oplossing. Hoe eerder je dat regelt, hoe beter de kans dat je zonder operatie geholpen kunt worden. Lees ook de reacties van andere jonge jongens, onder dit artikel. Zij hebben of hadden hetzelfde probleem. Je huisarts kan je snel van je klachten afhelpen.

Tim, 29-09-2014
Hoi.

Als mijn penis in de slappe stand is kan ik de voorhuid makkelijk over mijn eikel heen trekken maar als ik een stijve heb gaat hij net niet over mijn eikel heen. Ik kan de voorhuid er met pijn over heen trekken maar dat voelt niet fijn en het word er niet beter op. Ik ben 14 jaar oud. Bij het masturberen heb ik nergens last van aangezien in 'overig vel' aanmijn voorhuid heb zitten dat ziet er ook heel rood uit.

Mvg. Tim Reactie infoteur, 30-09-2014
Hi, je zal er ook mee naar de dokter moeten. En voor jou geldt hetzelfde als voor andere jongens die nog in de groei zijn: hoe eerde je naar de dokter gaat, hoe groter de kans dat je zonder operatie van het probleem kan worden afgeholpen.

Anoniem, 28-09-2014
Hallo,
ik ben 13 jaar oud (word over een half jaar 14) en ben er nu al 2 jaar achter dat ik voorhuidsvernauwing heb. In het begin kon mijn voorhuid zelfs in slappe stand niet over mijn eikel, maar ik heb het opgerekt waardoor hij nu in slappe stand en in erectie over mijn eikel gaat. Wel moet ik als ik een erectie krijg mijn voorhuid zelf over de eikel schuiven, en als mijn penis dan weer slap wordt moet ik hem ook weer terug schuiven. De voorhuid zit op de plek van vernauwing ook wel vrij strak, maar niet pijnlijk. Als de voorhuid dan al over de eikel is, maar ik duw hem nog verder terug (in erectie) begint het wel pijn te doen.
Kan ik dit oplossen door gewoon verder gaan met oprekken en/of gewoon afwachten, of moet dit met de huisarts opgelost worden. Ook al weet ik dat veel mensen het hebben toch schaam ik me ervoor dus is er een oplossing mogelijk waarbij ik het aan niemand hoef te vertellen?

Mvg Reactie infoteur, 29-09-2014
Hi, je bent nog in de groei en ook je penis zal nog groeien. Het is daarom extra belangrijk om wel naar de huisarts te gaan. Die schaamte is inderdaad eventjes lastig, maar juist op jouw leeftijd kan de dokter je mogelijk nog van je probleem afhelpen met een speciale soort crème die alleen werkt als je nog in de groei bent. Dus een bezoek aan je huisarts uitstellen is erg onverstandig. Voor jou is het juist hoe eerder, hoe beter, want hoe meer kans dat de crème zolang mogelijke tijd zijn werk kan doen. En besef goed, je huisarts begrijpt ook wel dat jongens en mannen zich een beetje schamen om dit te vertellen, want de huisarts ziet vrijwel elke dag wel een jongen of man met dit probleem.

Oefen voordat je naar je huisarts gaat als je alleen bent even hardop dit zinnetje: 'Ik vind het een beetje moeilijk om te zeggen, maar ik denk dat ik een te nauwe voorhuid heb, en ik heb er last van.'

Je zal zien dat dit het makkelijker maakt om het tegen je ouders en tegen je huisarts te zeggen. Doen hoor! :)

Nathan van de Brink, 20-09-2014
Hallo, ik ben 13 jaar en heb last van een nauwe voorhuid. Ik kan mijn velletje wel naar achteren halen, maar niet weer terug naar voren. Ik wil graag naar de huisarts, maar daar is geen geld voor. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 21-09-2014
De huisarts wordt betaald door je zorgverzekering. Je ouders kunnen je vertellen of je verzekerd bent. In Nederland zijn de meeste mensen verzekerd omdat dit verplicht is. Als je toch niet verzekerd bent kunnen je ouders bellen met een huisarts en vragen wat ze het beste kunnen doen. Als ze dit niet willen raad ik (hen) aan met je school te overleggen, via school is ook vaak een schoolarts te bereiken.

Erik, 19-09-2014
Hallo, ik ben nu 23 en heb ook een nauwe voorhuid, alleen door oefenen kan me eikel nu wel helemaal bloot zowel in slappe toestand als in erectie. alleen me eikel blijft heel gevoelig omdat hij nooit helemaal bloot is geweest. Nu doe ik ook wel vaak onder de douche de douchestraal erop zodat me eikel eraan kan wennen maar is dat wel goed. Reactie infoteur, 20-09-2014
Medisch advies in deze kan ik niet geven. Ik kan wel de vraag stellen waarom je hiermee nou niet gewoon naar je huisarts gaat. Daar is de oplossing te vinden.

Anoniem, 13-08-2014
Ik heb een dik randje achter mijn eikel als ik hem naar achter trek wat moet ik doen? hoe kan ik zorgen dat ik dat dikke randje weg krijg? en is het lastig tijdens de sex? kan iemand mij helpen zou fijn zijn! ;( Reactie infoteur, 14-08-2014
Hi, je moet naar de huisarts.

Anoniem, 06-08-2014
Hi, ik ben nu 16 jaar, en een tijd geleden kwam ik er dus achter dat ik een te nauwe voorhuid heb. Eigenlijk nooit echt het lef gehad om het ook maar iemand te vertellen. Want ik schaam me dus er ziek erg door :( Maar na dit allemaal gelezen te hebben (reacties etc) blijkt het dus dat heel veel mensen het hebben. Hierdoor heb ik het toch 'durven' zeggen tegen men ouders. Bedankt voor alle hulp/mentale steun ofzo die hier gegeven wordt. Reactie infoteur, 06-08-2014
Heel fijn te horen. Erg goed dat je het vertelt hebt.

Anoniem, 20-06-2014
Ik denk dat ik een te nauwe voorhuid heb. In slappe toestand kan ik mijn voorhuid gewoon helemaal naar beneden halen en die kan erna gewoon makkelijk terug. In erecte toestand is dit wel een probleem ik krijg hem ongeveer halverwege mijn eikel maar verder lukt het niet meer dan begint het al pijn te doen. Is dit een probleem dat met een créme opgelost kan worden? Reactie infoteur, 21-06-2014
De kans dat het met crème opgelost kan worden is zeker aanwezig, maar je huisarts kan dit alleen beoordelen. Met de speciale hormonen crème moet je wel zo snel mogelijk starten, dus een bezoek aan je huisarts niet uitstellen. Hopelijk gaat het dan snel beter.

Muchdidisi, 11-06-2014
Hallo,

Ik ben 13 jaar (bijna 14) en ik heb een probleem: ik kan mijn voorhuid niet helemaal over mijn eikel schuiven. Niet in de slappe stand en ook niet in de erectie. Als ik het probeer dan kan een gedeelte van mijn eikel, maar ik zie ook dat mij eikel met mijn voorhuid vastzit (ik denk met het toompje).
En mijn penis is aan de kleine kant dus kan het zo zijn doordat de boel zo strak zit dat mijn penis niet goed kan groeien?
Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 12-06-2014
Hi, zoals je in andere reacties ook gelezen zal hebben: je moet naar de huisarts.

Dat lijkt vervelend, maar is echt nodig. Begin om een van je ouders te vertellen dat je een probleem hebt wat je moeilijk om te bespreken vindt. Daarna zeg je meteen: te nauwe voorhuid en ik heb er veel last van dus ik zou het graag door de huisarts willen laten bekijken.

Je kunt je ouders ook het artikel laten zien, dan begrijpen ze je probleem ook meteen.

Blijf er niet mee doorlopen. Mogelijk is het alleen het toompje wat te kort is, maar je huisarts moet dit wel bekijken want als het inscheurt heb je er een probleem bij.

Ik vind dat je het zo goed omschreven hebt dat je de tweede stap vast ook durft te zetten. Voor de huisarts is het echter heel normaal om jongens met dit probleem te woord te staan over de oplossingen. Succes!

Anoniem, 06-06-2014
Ik ben 17 en kan me eikel niet zien in een slappe en stijve toestand, maar ik heb geen pijn ofzo met bijvoorbeeld masturberen? Dan is het toch niet zo groot probleem dat ik een nauwe voorhuid heb of wel? Reactie infoteur, 06-06-2014
Jawel want vuil in de vorm van afscheiding kan niet goed weg en dat kan op den duur tot allerlei problemen leiden. Dat blijft deels achter eikel onder je de voorhuid zitten. Ook kan je bij gemeenschap pijn krijgen of ergere problemen. In elk geval zinvol om dit met je huisarts te bespreken.

Anoniem, 23-05-2014
Ik ben 18 jaar, en ik heb ook wel een probleem, denk ik. Ik heb redelijk veel voorhuid, wat niet zo mooi is, maar ik kan wel zonder probleem de voorhuid achter de eikel krijgen, dit ook in erectie. Het probleem is de voorhuid terug op zijn plaats krijgen. Het lukt nog wel, maar dan moet ik echt aan de voorhuid liggen trekken. Kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 23-05-2014
Je huisarts kan je helpen. Gewoon er naartoe, je huisarts ziet dit probleem dagelijks en het is voor hem/haar hetzelfde als iemand die hoofdpijn heeft. Dus just go!

Anoniem, 22-04-2014
Hallo,
Ik ben 14 jaar ( bijna 15 ) en ik heb een probleem. Ik heb denk ik een te nauwe voorhuid. Het is namelijk erg rood. Als ik mijn vel over de eikel wil trekken doet dat erg veel pijn. Ik durf niet naar mijn ouders en de dokter eigenlijk omdat ook mijn penis erg klein is. Kunt iemand mij informeren?
Groetjes Reactie infoteur, 23-04-2014
Je zal het toch echt met iemand moeten bespreken. Lees de reacties van andere jongens onder dit artikel nog eens door. Je klachten zijn belangrijk genoeg om naar de husiarts te gaan. Het is nu ook beter om het niet te proberen om de voorhuid naar achteren te doen, maar je moet dit met een van je ouders bespreken.

Je kunt tegen een van je ouders zeggen. Het gesprek zal ongeveer zo gaan:

Ik wil graag naar de huisarts want ik heb een vervelende klacht.

Wat heb je dan?

Ik vind het moeilijk om te zeggen, maar het doet pijn daar beneden.

Wat is er dan?

Ik denk dat ik een te nauwe voorhuid heb, het doet veel pijn nu ik groter word.

Ik weet dat het moeilijk is om dit met je ouders te bespreken. Maar aan de andere kant is het wel normaal om dat te doen. Kies de ouder uit waarmee je het makkelijkste kunt praten. Gezien je leeftijd is het ook niet vreemd dat je penis nog klein is, de groei gaat nog wel even door maar als je voorhuid in de weg is gaat dat ook allemaal wat pijnlijker worden. Wacht niet met een bezoek aan je huisarts dus besprek het. Als je het niet durft laat een van je ouders dan het artikel lezen en zeg: ik heb dat ook.

Laat je het nog weten hoe het verder is gegaan? Veel succes.

Yeth, 02-04-2014
Hallo, ik ben een jongen van 15 jaar en kan mijn voorhuid zowel bij een slappe als stijve penis onder mijn eikel krijgen, maar mijn probleem is dat mijn voorhuid bij een stijve niet (lang) onder mijn eikel blijft (ik moet mijn voorhuid met de hand naar beneden trekken/duwen). ik denk dat mijn frenulum net een paar millimeter te kort is, maar aan precies de tegenovergestelde kant van mijn penis zit de voorhuid op een stuk van ongeveer 2 á 1.5 cm vast aan mijn eikel, is dat normaal? Reactie infoteur, 03-04-2014
Het is iets wat je aan je huisarts moet laten zien om te beoordelen. Misschien is het toompje te kort. Het komt allemaal regelmatig voor maar alleen je huisarts kan goed beoordelen wat de oorzaak is.

Rob, 12-03-2014
Hallo. Ik ben een jongen van 17. Toen ik 12 was moest ik geopereerd worden aan mijn penis wegens een te nauwe voorhuid. Ze hebben me toen een kleine medische ingreep gegeven en een zalfje. Nu ik 17 jaar ben begin ik door te krijgen dat mijn penis nog niet eens gegroeid is en dat mijn voorhuid niet over de eikel gaat in erectie, wel in slappe stand maar het is dan wel plakkerig. Precies of de voorhuid wil blijven plakken. Mijn penis is in slappe stand 4-5 cm en in erectie 10 cm. Wat heel klein is voor 17 jaar. Ik ben bang dat hij niet meer groeit en dat die voorhuid er mee te maken heeft. Reactie infoteur, 12-03-2014
Hi, deze vragen zal je echt het beste aan je huisarts moeten voorleggen. Gewoon even direct over de drempel heen stappen om meer problemen te voorkomen., Succes.

Anoniem, 11-02-2014
Ik ben 13 jaar oud, ik krijg mijn voorhuid niet over mijn penis heen als ie stijf of slap is als ik de voorhuid naar achter strek dan komt er een klein gaatje van 5 mm bij 5mm. ik durf het niet te zeggen tegen mijn ouders wat moet ik doen?
of ben ik er al te laat mee? Reactie infoteur, 12-02-2014
Je bent niet te laat hoor, maar net als alle anderen die dit hebben: Je zal er toch over moeten praten met je ouders en/of naar je huisarts gaan.

Juist als je 13 bent kan de huisarts misschien nog wel wat voor je doen door je een speciale zalf te geven die er mogelijk tegen helpt. Als je langer wacht wordt dat minder goed werkzaam en dan kan het besnijdenis worden.

Je kunt ook dit artikel uitprinten en aan een van je ouders geven en zeggen: 'Dit heb ik ook maar ik durf het niet gewoon te vertellen.'

Waarom durf je het niet te vertellen? Ik begrijp best dat dat eventjes eng is, maar je ouders zullen er wel begrip voor hebben, toch?

Joshua, 20-12-2013
Hey. Ik krijg mijn vel niet naar achteren wat ik echt kut vind. er komt wel smeer onderweg, maar wil niet naar achteren, zit heel strak. help me please. Reactie infoteur, 20-12-2013
Huisarts!

Bart, 12-12-2013
Hoi,

Tijdens een erectie krijg ik mijn voorhuid niet naar achter geschoven. En als ik in slappe toestand dit doe is het heel lastig om mijn voorhuid over men eikel te schuiven. Wat kan ik het beste doen? Heb verder ook geen pijn eraan.

mvg Reactie infoteur, 12-12-2013
Wat denk je zelf dat het beste is? Naar de dokter! )Helaas is dat echt het beste, maar zet je er overheen en ga gewoon). Succes.

Thom, 31-10-2013
Hallo,

Ik ben Thom en ik ben 13 (bijna 14) bij erectie van mijn penis komt de voorhuid niet van zelf over mijn eikel heen. Ik kan de voorhuid er wel overheen duwen. Als mijn, stijve" dan weg is gaat de huid ook niet vanzelf terug, hoort dit? Ik heb geen pijn o.i.d.

Groeten Thom Reactie infoteur, 31-10-2013
Hi, nee dit hoort niet. Je voorhuid is waarschijnlijk (een tikkeltje) te nauw. Je hebt het geluk dat dit waarschijnlijk op te lossen is met een speciale zalf die je alleen op doktersrecept kunt verkrijgen. Als je daar bijtijds mee begint, kan het probleem zonder operatieve ingreep over gaan. Naar je huisarts dus.

Moeilijk? Lees even alle reacties op dit artikel en doe het. Je penis is gewoon een deel van je lichaam, net zoals je been of je arm of je oor dat is. Als er iets niet helemaal goed functioneert, moet je daarmee naar de dokter. De dokter komt dit probleem heel vaak tegen in de praktijk, want het komt vaak voor. Als je te lang wacht helpt de zalf namelijk niet meer, omdat je nu nog de geschikte leeftijd hebt. Daarom raad ik je met nadruk aan om dit met een van je ouders te bespreken, en naar je huisarts te gaan,

En nog een belangrijke tip: schuif de voorhuid NIET over de eikel nu de huid nog te nauw is. Het risico dat de voorhuid op een dag niet meer terug wil over de eikel, is namelijk aanwezig, en dat is gevaarlijk in verband met de mogelijkheid met afknelling van de bloedtoevoer naar de eikel. Dus, maak het bespreekbaar met een van je ouders en dan naar de huisarts voor advies/en de zalf. Succes :)

Anoniem, 29-10-2013
Hallo, ik ben 30 en heb dit probleem ook. Het is al problematisch vanaf me 18 maar toen leek het nog mee te vallen. Nu is het zo erg dat elke keer bij het sex hebben scheurt de voorhuid kapot, doordat het alleen hersteld in slappe toestand word het van kwaad tot erger. Ik ben nog nooit met een meisje samen geweest en zie dat ook niet snel gebeuren vanwege dit probleem. Naar de dokter wil ik niet want ik schaam me niet alleen voor het probleem maar ook omdat me penis erg klein is. Het enige wat ik me kan bedenken wat ik kan doen is Viagra halen en de bol kapot 'masturberen' en laten herstellen terwijl de penis nog stijf is. Daarnaast ben ik opzoek naar iets waarmee ik de opening elke dag 1milimeter kan oprekken maar dit bestaat niet. Ik ben blij dit ergens kwijt te kunnen want je zit er echt mee en kan met niemand praten hierover. Zien dat ik niet alleen ben helpt. Reactie infoteur, 31-10-2013
Ik vind het zo erg voor jou dat je hiermee niet naar de huisarts durft. Besef alsjeblieft dat de huisarts dagelijks, 365 dagen per jaar, intieme delen van vrouwen en mannen te zien krijgt. Daar zitten penissen tussen van 3cm tot incidenteel 23 cm. De huisarts kijkt nergens van op, geloof me. Voor je huisarts is het bekijken van een penis hetzelfde als kijken naar een vinger waarin een snee zit. Jouw hele leven wordt nadelig beïnvloed door het probleem waarmee je nu zelf aan het aanrommelen bent. De dingen die je wilt doen om zelf het probleem te verhelpen. zullen je zeer waarschijnlijk niet gaan helpen. Het enige wat je ermee bereikt is dat je je penis verminkt. Kom, wat is er nou zo moeilijk om de moed te verzamelen om een afspraak te maken met je huisarts. De assistente aan de telefoon hoeft niets te weten. Pak het als volgt aan:
bel voor een afspraak op het spreekuur
ga er naartoe
zeg tegen je huisarts dat je een probleem hebt waar je je voor schaamt
zeg dat je het bezoek al zolang hebt uitgesteld omdat je je schaamt
zeg dan: u begrijpt misschien al waar het over gaat. Het gaat om mijn mannelijkheid, zeg maar
Zeg dan: ik vind mijn penis niet alleen te klein, maar ook de voorhuid is kapot omdat die te nauw is

Je husiarts zal het dan voor jou vervelend vinden dat je je zo schaamt, maar hij/zij zal met tact vragen om het te laten zien. Je gaat dan achter het gordijn op een onderzoeksbank liggen. De huisarts trekt een rubberhandschoen aan, want dat hoort zo. Hij/zij bekijkt je penis en de schade en aan de hand daarvan krijg je meteen advies.
De huisarts zal ook nog wat tijd uittrekken om jou uit te leggen wat het beste is en hoe je zo snel mogelijk van je probleem af kunt komen

Viagra slikken en dan maar hopen dat je probleem weggaat door de voorhuid kapot te scheuren, is echt geen oplossing. Je maakt het probleem daarmee mogelijk zelfs groter. En Viagra heeft risico's, en houdt je penis niet wekenlang stijf om zoals je denkt, de boel te laten helen. Kom, doe mij een plezier en laat mij deze week nog weten dat je gebeld hebt voor de afspraak. Ook voor jou is liefde en een relatie mogelijk.

Anoniem, 15-10-2013
Hallo, ik ben 16 jaar en ik heb ook last van dit probleem en had 5 weken geleden een spaanse kraag waardoor ik wel naar de huisarts toe moest gaan omdat het echt super pijnlijk was! (eerst wou ik niet omdat ik me eigen schaamde voor dit probleem) nu heb ik crème gekregen maar dat werkt bij mij echt niet. ben vandaag terug geweest naar het ziekenhuis en er komt een kleine ingreep (een sneetje maken in de voorhuid) als dat nog niet helpt moet het besneden worden. alleen het wordt niet meer vergoed zij de dokter dus ik hoop dat de kleine ingreep helpt. maar schaam je niet voor je probleem en ga er mee naar je huisarts! Reactie infoteur, 16-10-2013
Hi, je bent er nu vast en zeker snel vanaf. Wat een geluk dat het goed is afgelopen voor je, want een Spaanse kraag is erg riskant. Succes met de ingreep. Misschien laat je nog weten hoe de ingreep verlopen is en vooral daarna, hoe snel het weer hersteld was etc. Ik zou het vervolg graag hier lezen.

Anoniem, 10-08-2013
Hallo, ik ben 17 jaar en heb ook last van dit probleem, ik heb er al heel lang last van maar heb het nooit durven zeggen, mijn penis heeft door dit probleem ook niet kunnen groeien. Ik heb morgen een afspraak bij de dokter. Mijn penis is best klein, en ik ben vraag me af; als ie besneden is gaat ie dan wel die groei nog inhalen of blijft ie zo? Reactie infoteur, 15-08-2013
Hoi. Wat zei de huisarts ervan?

Damian, 09-07-2013
Hallo ik ben damian. ik ben 14 jaar. als mijn penis slap is kan ik de vel makkelijk naar beneden trekken. maar als die stijf is kan ik hem niet onder me eikel krijgen, maar als ik heb naar beneden trek zit me stukje vel aan de linke kant vast aan me vel. heb al geprobeerd heel hard naar beneden te trekken maar dan gaat de eikel mee! wat moet ik doen… please help me ik wil niet besneden worden. bedankt alvast. Reactie infoteur, 11-07-2013
Hi, Maak je niet te veel zorgen, want er zijn meer manieren om je probleem op te lossen. Je moet echter wel naar de huisarts. Het is misschien moeilijk voor je maar je moet dit probleem wel bespreken met een van je ouders. Misschien zie je daar tegenop maar er mee blijven rondlopen is ook niet goed, en hoe langer je wacht hoe lastiger het kan worden voor je huisarts om je te helpen, met bijvoorbeeld speciale crème met hormonen, waardoor het probleem misschien kan worden verholpen. Je kunt ook eerst met je huisarts bellen, als je het niet met je ouders wit of durft te bespreken. Die kan jou dan verder helpen. Als je dat wilt bel dan het nummer van je huisarts en vraag om een afsprak voor een telefonisch consult. Je krijgt dan een telefonische afspraak. Je kunt ook een afspraak maken om langs je huisarts te gaan en dan aan je huisarts te vertellen wat het probleem is. Het is handig als je je ouders wel vertelt dat je dit probleempje hebt.

Marco, 13-04-2013
Hey ik ben 14 jaar en kan het ook niet. Loop er al een tijdje mee rond maar durf het niet tegen mn ouders te zeggen want dan komt mn familie en vrienden er automatisch ook achter en dan schaam ik me echt dood! Kunne jullie mij tips geven? Ps ik kan ook niet klaarkomen maar dat klopt dan toch ook? Reactie infoteur, 14-04-2013
Dat je geen orgasme kunt krijgen kan misschien wel samenhangen met je probleem, maar waarom zouden je familie en vrienden te weten komen dat een te nauwe voorhuid hebt? Je ouders zullen dit toch niet aan iedereen vertellen? Of denk je van wel?

Als je het idee hebt dat je het niemand vertellen kunt, kan je ook zelf naar je huisarts bellen en het aan hem vragen. Langsgaan is beter en wel aan je ouders vertellen is het beste. Je huisarts heeft spreekuren waar je terecht kunt. Vroeg of laat zal je het probleem toch aan iemand moeten vertellen, want het gaat niet vanzelf over. Probeer het aan een van je ouders te vertellen. Als je dat niet durft, print dit artikel dan uit en geef het aan je ouders en zeg: ik geloof dat ik dit probleem ook heb.

Het komt trouwens vaak voor, dus je huisarts zal er niet van opkijken.

Annoniem, 31-03-2013
Ik begrijp niet wat hier verteld wordt over de leeftijd van jongetjes om de voorhuid niet terug te trekken. Als een jongetje van tien nog steeds zijn voorhuid niet naar achteren kan schuiven, dan is er echt iets mis. Dat je het vanaf de geboorte de eerste jaren niet moet doen, dat geloof ik. Maar ik lees ook teksten dat het vanaf het vijfde levensjaar voorzichtig geprobeerd kan worden. Het lijkt me juist niet hygienisch en gezond voor de kinderen dat het rondom de eikel niet af en toe schoon gemaakt wordt. Zelf moet ik nog regelmatig oppassen op kinderen onder de tien jaar, waarbij de ouders nadrukkelijk mij vertellen voor dat ze naar bed gaan om tijdens het wassen ook rondom hun eiketje schoon te maken enkel met schoon water. Alleen dan voorkom je klachten Reactie infoteur, 01-04-2013
De voorhuid is verkleefd tot om en nabij het vierde levensjaar, kan ook langer duren voordat de voorhuid los genoeg zit. De voorhuid naar achteren proberen te schuiven op zeer jonge leeftijd beschadigd de boel gemakkelijk. Een kind van ouder dan 6 of 7 kan geleerd worden om het zelf schoon te houden.

Lees anders nog eens hier:

http://www.allesoverurologie.nl/kinderen/vernauwde-voorhuid

Rick, 05-03-2013
Hallo Rick weer. Na een tijdje niet meer gesproken te hebben zijn hier nu de resultaten:
op 31 dec 2012 kwam niet de operatie van mijn toompje maar veel later. Ze gingen in het ziekenhuis er nog eens naar kijken. 3 weken later kwam wel de operatie en het is gelukt. Ik kreeg wel een verdoofingsnaald in mijn eikel maar raar genoeg voelde ik dat al niet. Ze hebben mij gesneden en ik mocht 2 weken niets met seksueel contact te maken hebben. Ze gaan dan weer naar je penis kijken hoe het eruit ziet of er misschien een probleem was, maar dat was dus niet.

Nu heb ik wel weer een ander probleem. Ik krijg alsnog niet mijn vel over mijn eikel heen als die stijf is. Betekent dat dat ik weer naar de huisarts moet en om een zalf moet vragen om het te verdunnen of moet ik iets anders doen? Reactie infoteur, 06-03-2013
Nou, echt vervelend voor je, maar overleg dit met je huisarts of met de arts die je in het ziekenhuis geholpen heeft. Er moet even gekeken worden wat de oorzaak is en of je met zalf geholpen bent. Dat hoop ik voor je want je wilt er nu wel eens vanaf zijn natuurlijk. Nog even doorzetten en er niet mee blijven lopen, gewoon informeren hoe of wat. Succes. Laat graag nog horen hoe het verder met je gegaan is.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.